Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 12. 2011,
16.11

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 1. 12. 2011, 16.11

7 let, 2 meseca

Britanska centralna banka z načrti za primer razpada območja evra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Britanska centralna banka Bank of England skupaj z vlado in regulatorjem finančnega trga pripravlja krizni načrt za primer razpada območja evra.

To je novinarjem povedal guverner osrednje britanske denarne ustanove Mervyn King. Podrobnosti ni želel razkriti, je pa banke vseeno pozval k povečanju kapitalskih rezerv.

Britanci z načrti ob morebitnem razpadu evroobmočja Britanski finančni regulator Financial Services Authority (FSA) je sicer že minuli teden potrdil, da britanske banke oblikujejo načrte za morebiten razpad evrskega območja.

Podrobnosti teh načrtov zaenkrat še niso znane, je pa King danes po poročanju tujih tiskovnih agencij banke pozval, naj okrepijo svoje kapitalske rezerve. Pri tem je pojasnil, da ne gre za nov poziv k dvigu količnika kapitalske ustreznosti, kar so morale banke po navodilih FSA storiti že v odzivu na svetovno finančno krizo v letih 2008 in 2009.

"Kjer se pokažejo priložnosti za dvig kapitala, jih izkoristite," je King danes položil bankam na mizo. "V Veliki Britaniji moramo povečati odpornost našega finančnega sistema, da bo lahko bolje kljuboval viharjem, ki nas morebiti lahko zajamejo," je dodal.

"Zunanji šoki lahko pridejo tudi z drugih območij" Kot največjo trenutno grožnjo finančni stabilnosti Velike Britanije je izpostavil dolžniško krizo in spremljajoče težave bančnega sektorja v območju evra, čeprav je priznal, da lahko zunanji šoki pridejo tudi z drugih območij.

Britanske banke sicer niso v tolikšni meri izpostavljene državnim obveznicam ranljivih članic območja evra kot tiste v Franciji in Nemčiji, so pa s svojim delovanjem zato toliko bolj izpostavljene do zasebnega sektorja in v skupnem finančnem prostoru EU tudi do bank v članicah območja evra.

King se je sicer izognil jasnemu odgovoru glede prihodnosti območja evra. "Obstaja veliko scenarijev, po katerih se lahko zgodba odvije. Mogoče območje evra sploh ne bo razpadlo, mogoče bo obstajalo v drugačni obliki, a mogoče se bodo še naprej postavljala vprašanja glede možnih bankrotov članic," je bil splošen King.

"Nihče resnično ne ve in mislim, da nima smisla trditi, da obstaja en jasen scenarij, za katerega moramo oblikovati krizni scenarij," je nadaljeval.

"V območju evra gre za sistemsko krizo" Ob tem je zatrdil, da gre v primeru trenutnih težav v območju evra za sistemsko krizo, pri čemer morajo končne in celovite odgovore na krizo najti vlade članic.

Centralne banke lahko po njegovih besedah s svojimi ukrepi le kratkoročno pomirijo trge s povečanjem likvidnosti, medtem ko težav s solventnostjo držav ne morejo razrešiti. Takšna kratkoročna pomiritev je bila po njegovih besedah tudi sredina usklajena akcija glavnih svetovnih centralnih bank za povečanje dolarske likvidnosti.

Ne spreglejte