Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
8. 9. 2015,
16.38

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

nafta

Torek, 8. 9. 2015, 16.38

7 let, 2 meseca

Bodo Kitajci s prestola izpodrinili dom perignon med naftami?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kitajska uvaja novo terminsko pogodbo za nafto, ki bi lahko izpodrinila nafto brent in prevlado ameriškega dolarja kot primarne valute za trgovanje s črnim zlatom.

Severnomorska surova nafta brent, ki jo črpajo v območju med Veliko Britanijo, Evropo in Skandinavijo, velja za referenčno nafto pri globalnem določanju cen nafte. Uporablja se kot benchmark pri določanju cen nafte, načrpane v Evropi, Afriki in Bližnjem vzhodu, ki jo prodajo na Zahodu.

Prve terminske pogodbe za nafto brent so bile za naftne trgovce in proizvajalke uvedene leta 1988 kot način za izravnavo nestanovitnega gibanja cen in stabilizacijo trga, ki so ga vse bolj začeli narekovati države proizvajalke nafte na Bližnjem vzhodu in največji svetovni porabniki v ZDA.

Kitajci želijo s prestola izriniti nafto brent in WTI Kljub upadu proizvodnje v britanskem delu Severnega morja pa se terminska pogodba za severnomorsko nafto brent še vedno uporablja kot referenca, po kateri se določa cena za dve tretjini svetovnih zalog nafte. Gre za kakovostno nafto, ki je primerna za predelavo v visoko kakovosten dizel, bencin in druge naftne derivate.

Ker jo večino transportirajo z ladjami, je primerna tudi za distribucijo kjerkoli po svetu. Čeprav načrpajo zgolj milijon 159-litrskih sodčkov na dan, svetovne zahteve znašajo 92 milijonov sodčkov dnevno, nafta brent ostaja dom perignon med naftami.

A vendarle bi lahko vodilni benchmark kmalu izgubil bitko z novo terminsko pogodbo, s katero bodo Kitajci začeli trgovati že prihodnji mesec, poroča britanski The Telegraph. Drugo največje svetovno gospodarstvo želi s tem pridobiti več nadzora nad oblikovanjem cen njenega glavnega energenta in z naftnega prestola izriniti nafto brent in zahodnoteksaško lahko nafto WTI.

V primerjavi z zadnjima dvema bo nova terminska pogodba namesto v dolarjih oblikovana v domači valuti juanu. Z uveljavljenimi globalnimi benchmarki bo tekmovala na šanghajski borzi.

Potreba po nafti na Kitajskem še narašča Nova kitajska terminska pogodba za surovo nafto je med drugim odraz naraščajočega vpliva Pekinga nad svetovnimi energetskimi in surovinskimi trgi. S krepitvijo srednjega sloja prebivalstva naraščajo tudi potrebe po avtomobilih in nafti. Naftne družbe, kot je Royal Dutch Shell, napovedujejo odprtje več sto novih bencinskih črpalk v državi.

Razvoj terminske pogodbe je po poročanju Telegrapha logičen korak za Kitajsko, ki je postala pomemben igralec na trgu surove nafte. Kot peta največja proizvajalka nafte že konkurira največjim svetovnim proizvajalcem, kot sta Savdska Arabija in Irak.

Kitajska vlada je že vzpostavila temelje za delno liberalizacijo trga s tem, ko je rafinerijam v državi prvič sploh dopustila uvoz surove nafte. S tem je pritisnila tudi na državne naftne družbe, ki bodo morale pogodbe po novem sklepati v domači valuti.

Ne spreglejte