Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 5. 2013,
15.24

Osveženo pred

7 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 16. 5. 2013, 15.24

7 let, 8 mesecev

Aprila iz vzajemcev odteklo dobrih 28 milijonov evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Slovenski vzajemni skladi so konec aprila gospodarili z 1,855 milijarde evrov sredstev, kar je 28,15 milijona evrov manj kot marca. Iz vzajemcev je tako odteklo 1,50 odstotka sredstev.

Število vlagateljev se je aprila znižalo za 1564 na 428.133, čeprav je bila povprečna donosnost skladov pozitivna. Medtem ko so vzajemni skladi februarja in marca beležili prilive sredstev, so januarja in aprila beležili odlive. Ti so bili zlasti aprila opaznejši in so dosegli omenjenih 28,15 milijona evrov. Neto odliv sredstev so beležili prav vse skupine skladov, kažejo podatki portala vzajemci.com.

Čeprav vzajemni skladi beležijo pozitivne donosnosti, je bilo v prvih štirih mesecih iz vzajemnih skladov tako izplačanih že 34,99 milijona evrov sredstev. To se je dogajalo, kljub temu da je do sredine maja delniški sklad izkazoval več kot osemodstotno donosnost, mešani skoraj štiriodstotno, obvezniški več kot dvoodstotno in denarni 0,60-odstotno donosnost, kažejo podatki portala vzajemci.com.

Povprečna donosnost vseh skladov domačih in tujih družb za upravljanje z dovoljenjem za trženje v Sloveniji je aprila znašala 0,53 odstotka. Povprečna donosnost vseh skladov slovenskih družb je znašala 0,09 odstotka, medtem ko so skladi tujih upravljavcev v povprečju pridobili 0,89 odstotka vrednosti.

Najbolj donosne delnice japonskih podjetij Med skladi je bil aprila najbolj donosen delniški sklad, ki večji del sredstev vlagateljev investira v delnice japonskih podjetij. Vlagateljem je prinesel 10,55-odstotno donosnost. Najnižjo donosnost med vsemi skladi pa so beležili delniški skladi, ki sredstva vlagateljev investirajo v podjetja, katerih osnovna oz. ena poglavitnih dejavnosti je proizvodnja ali predelava žlahtnih kovin (platina, srebro, zlato) oz. poslovanje (nakup, prodaja, posredovanje) z žlahtnimi kovinami, navaja portal.

Družbe za upravljanje so aprila, kot omenjeno, beležile padec števila vlagateljev. Število vlagateljev se je najbolj znižalo v skupini delniški skladi, in sicer za 1187, občutneje je padlo še v skupini mešani skladi, za približno 500. Zvišalo pa se je le v skupini obvezniški skladi, in sicer za 132.

Ne spreglejte