Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 11. 2016,
3.47

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,35

7

Natisni članek

NKBM Apollo Aleš Hauc Uroš Čufer Matjaž Kovačič Darko Majhenič NPU

Sreda, 23. 11. 2016, 3.47

6 let, 7 mesecev

Ameriško čiščenje Haučevih kadrov v NKBM

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,35

7

Aleš Hauc NKBM | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Pol leta po ameriškem prevzemu Nove KBM je na vidiku veliko čiščenje. Po zamenjavah v upravi naj bi nova metla "odnesla" še zadnje ključne kadre nekdanjega predsednika uprave Aleša Hauca.

Konec aprila sta ameriški finančni sklad Apollo Global Management ter Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) državi nakazala dobrih 250 milijonov evrov kupnine za Novo KBM. Pol leta pozneje je na vidiku veliko čiščenje. 

Po nedavni zamenjavi predsednika uprave Roberta Senice, na položaj katerega bo po pridobitvi licence Evropske centralne banke (ECB) prišel Britanec John Denhof, je Nova KBM pred reorganizacijo. Spremembe bodo v prihodnjih tednih "odnesle" večino kadrov nekdanjega predsednika uprave Aleša Hauca, ki ga že nekaj časa ni več v banki, junija pa je neuspešno kandidiral za direktorja mariborskega UKC. 


Morda vas zanima še:

->  Odlična novica za lastnike registrskih računov. Strošek trgovalnega računa bo bistveno nižji.

-> Položnice za elektriko bodo še dražje, ker so vam v TEŠ lagali

-> Kupujete stanovanje v Ljubljani? Kaj bo do konca leta na dražbah.


Zamenjali bodo prvega "policista" banke

Z zmanjšanjem števila področij v notranji organizaciji bo tako svoj položaj izgubil Mitja Leskovar, direktor centra za upravljanje skupine, ki je v Haučevem času veljal za eno od najvplivnejših oseb v banki. Tik pred prihodom Američanov v Maribor je postal zastopnik novoustanovljenega podjetja KBM ASCO. Nanj je srbska KBM Banka, nekoč v lasti Nove KBM, pred prodajo prenesla več nepremičnin in drugega premoženja v Srbiji. 

Enaka usoda naj bi čakala Primoža Britovška, izvršilnega direktorja s področja korporativnega upravljanja. V Haučevem času je veljal za nekakšnega prvega policista v Novi KBM. 

Primož Britovšek se je v času, ko je bil na funkciji, najmanj enkrat sestal z direktorjem NPU Darkom Majheničem (na fotografiji). | Foto: Klemen Korenjak Primož Britovšek se je v času, ko je bil na funkciji, najmanj enkrat sestal z direktorjem NPU Darkom Majheničem (na fotografiji). Foto: Klemen Korenjak Dober vpogled je imel tudi v delo Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) v banki. V času, ko je bil na funkciji, se je najmanj enkrat sestal z direktorjem NPU Darkom Majheničem. V banki so nam že pred časom zatrdili, da "njihovo sodelovanje z organi pregona teče na urejen, skladen in zakonit način". 

Novembra lani so v banki Britovška imenovali za člana nadzornega sveta družbe KBM Leasing iz Zagreba, nekdanjega solastnika tamkajšnjega podjetja KBM Projekt, ki je imelo ključno vlogo v spornih poslih na Hrvaškem. 

Aprila je mariborsko sodišče zaradi nepremičninskih poslov, v katerih je skupina Nova KBM izgubila okrog 30 milijonov evrov, uvedlo sodno preiskavo zoper nekdanjega predsednika uprave Matjaža Kovačiča, ki je osumljen zlorabe položaja. Pomoči pri tem kaznivem dejanju so osumljeni nekdanja članica uprave Manja Skernišak, nekdanji direktor KBM Leasinga Igor Šujica in njegov predhodnik Boris Cekov

Dva meseca pred prihodom Američanov podaljšali pogodbo Matozu

Kot smo neuradno izvedeli, naj bi novi lastniki prevetrili tudi pogodbe, ki jih je Nova KBM sklenila s posameznimi odvetniškimi pisarnami. Nekatere od teh so v banki podpisali tik pred prihodom novih lastnikov. 

Ena takšnih je svetovalna pogodba z Odvetniško družbo Matoz, dolgoletno hišno odvetniško pisarno banke, s katero je Nova KBM februarja letos sodelovanje podaljšala še za dve leti. Le štirinajst dni pred prihodom Američanov je banka pogodbo za nedoločen čas sklenila tudi z Odvetniško družbo Kavčič, Rogl, Bračun.  

Konec dveh tirov odločanja

Cilj reorganizacije, kot trdijo naši viri, je pospešitev procesov odločanja v banki. 

To je zdaj teklo po dveh tirih. Čeprav so imeli v Novi KBM lastni kreditni odbor, so ključne odločitve morali odobriti v Apollu. To naj bi se zdaj spremenilo, saj naj bi zamudni postopki sprejemanja odločitev v nekaterih sanacijskih primerih motili tudi preostale banke. 

Ameriški finančni sklad Apollo Global Management ter Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) pripravljata veliko čiščenje v Novi KBM.  | Foto: Marko Vanovšek Ameriški finančni sklad Apollo Global Management ter Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) pripravljata veliko čiščenje v Novi KBM. Foto: Marko Vanovšek

"O morebitnih spremembah v organizacijski strukturi banka obvešča skladno s predpisi in načeli korporativnega upravljanja ter dobre poslovne prakse," so dogajanje komentirali v NKBM. "Načrti in aktivnosti v zvezi z reorganizacijo poslovnih procesov potekajo v banki in Skupini Nove KBM že nekaj časa. Povezani so tako s procesi združevanja bank (PBS je združena z Novo KBM od 1. septembra letos, združitev s KBS je načrtovana v januarju 2017) kot z doseganjem ključnih strateških ciljev Nove KBM: preoblikovanje v vodilno slovensko banko in krepitev njene osredotočenosti na stranke," so poudarili.


-> Nepravnomočno: bankirjema Dušanu Valenčiču in Borisu Pesjaku leto in tri mesece zapora

-> Dobavitelj šempetrski bolnišnici in brat Harija Furlana zaprl podjetje

-> Kam nezvesti slovenski kupci najraje nosijo svoj denar?


Napovedane zamenjave so epilog štiriletnega obdobja, v katerem se je Skupina Nove KBM umaknila tako rekoč z vseh tujih trgov (Avstrija, Hrvaška, Srbija) in iz preostalih dejavnosti (odprodaja 45-odstotnega deleža Moje naložbe, likvidacija vseh lizinških družb). Od desetih družb v skupini sta danes pri življenju le še KBM Invest in KBM Infond. 

V tem času sta se banka in skupina krčili celo bolj drastično od zavez, danih Evropski komisiji ob sanaciji bank. Umikala se je iz poslov, stroške dela in poslovanja pa s 104 milijonov evrov v letu 2012 znižala na 84 milijonov evrov. Zdaj naj bi v Mariboru spremenili taktiko. Posojilni trg, na katerem se zadolžujejo podjetja, so se odločili napasti z zelo nizkimi obrestnimi meri.

Bo šel Apollo iz Maribora že po treh letih?

Pri tem je ključno vprašanje, kakšni so sploh načrti Apolla v Mariboru in Sloveniji.

Večinska lastnica Banke Koper bo v nadzorni svet imenovala nekdanjega finančnega ministra Uroša Čuferja. | Foto: STA , Večinska lastnica Banke Koper bo v nadzorni svet imenovala nekdanjega finančnega ministra Uroša Čuferja. Foto: STA , Medtem ko so Američani sami napovedali, da bodo banko prodali v od petih do sedmih letih, naj bi po nekaterih informacijah razmišljali o tem, da to storijo prej. Po njihovem, 80-odstotnem deležu naj bi tiho pogledovali v italijanski bančni skupini Intesa Sanpaolo. V Sloveniji ima v lasti Banko Koper, zdaj preimenovano v Intesa Sanpolo Bank, ki obvladuje dobrih šest odstotkov trga. 

Banka Koper je pred časom uradno prešla v večinsko last hrvaške Privredne banke Zagreb (PBZ). V njen nadzorni svet bo imenovala Uroša Čuferja, ministra za finance v času zadnje sanacije bank, ki bo tam na položaju nadomestil dolgoletnega prvega moža Banke Koper Vojka Čoka

Prav prek PBZ naj bi se Italijani širili v Sloveniji. Teh informacij uradno ni mogoče preveriti. V Intesi Sanpaolo Bank so že pred časom poudarili, da želijo postati vseslovenska banka, ki se bo osredotočila na upravljanje premoženja, kjer je še prostor na trgu.


-> Kako smo Marjana Pišljarja odvrnili od rubeža policista

-> Na srbskih cestah letno izgine za milijon evrov materiala. Pa pri nas?

-> V Sloveniji otroke še vedno zapiramo na zaprte psihiatrične oddelke za odrasle


Z banko bodo zaslužili

V vsakem primeru si bodo Američani investicijo v Novo KBM skoraj zagotovo povrnili. 

Ne le da so skupaj z EBRD za 250 milijonov evrov postali lastniki banke, v katero je država konec leta 2013 vložila 870 milijonov evrov, konec junija so si novi lastniki na skupščini že izplačali prve dividende. Iz banke so "dvignili" celoten bilančni dobiček oziroma skoraj 17 milijonov evrov, čeprav sta nekdanji nadzorni svet in uprava ob koncu poslovnega leta predlagala, da bi ostal v banki. 

Američanom se bo investicija v Novo KBM skoraj zagotovo povrnila. | Foto: Američanom se bo investicija v Novo KBM skoraj zagotovo povrnila.

Ta denar je romal na račun luksemburškega podjetja Biser Bidco, ki je uradni lastnik Nove KBM. Samo v prvih šestih mesecih letošnjega leta je banka ustvarila dobrih 36 milijonov evrov čistega dobička. Celoten kapital Skupine Nove KBM je ob koncu junija znašal 644,3 milijona evrov, količnik najkvalitetnejšega kapitala banke pa je znašal 25,3 odstotka.

"Načrtovano je, da bosta Nova KBM in Skupina Nove KBM poslovno leto 2016 končali z dobičkom. Ocen poslovnega izida vnaprej javno ne razkrivamo, četrtletna in letna poročila o poslovanju objavljamo skladno s finančnim koledarjem," so včeraj povedali v NKBM.

Ne spreglejte