Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Ponedeljek,
21. 11. 2016,
13.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,73

1

Natisni članek

Putevi Srbije Zoran Stojsavljević ceste ceste kriminal material DARS avtocesta avtocesta

Ponedeljek, 21. 11. 2016, 13.20

6 let, 6 mesecev

Na srbskih cestah letno izgine za milijon evrov materiala. Pa pri nas?

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,73

1

avtocesta, cesta | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Na srbskih avtocestah vsako leto pokradejo za milijon evrov materiala, kar je enako strošku gradnje enega kilometra avtoceste. Pri nas je kraj manj, na drugi strani pa je tudi gradnja avtocest precej dražja, kažejo podatki Darsa.

Šef upravljavca srbskih avtocest Puteva Srbije Zoran Stojsavljević je za srbsko javno televizijo RTS, kot izjavo povzema portal novosti.rs, povedal, da nepridipravi letno izmaknejo za milijon evrov signalizacije in materiala. To je po njegovih besedah enako strošku gradnje enega kilometra avtoceste.

Kot je dejal, izginja vse od peska do soli za posipanje. Na avtocesti od mesta Ljig do Preljine v osrednji Srbiji je le deset dni po odprtju izginilo za dva kilometra zaščitne ograje, kar je za en tovornjak materiala. Ponovna postavitev poleg stroška materiala terja tudi štiri dni dela za dobro uigrano ekipo, je pojasnil.

Kraje naj bi se dogajale že leta, Stojsavljević pa opozarja, da do zdaj niso našli primerne rešitve. "Dogodke smo prijavljali kriminalistični in prometni policiji ter različnim drugim organom, tudi inšpekciji, a do zdaj brez epiloga," je dejal in državljane pozval, naj prijavijo vandale.

Z denarjem, ki ga v Srbiji letno namenijo za pokrivanje škode zaradi ukradenega materiala, bi lahko zgradili en kilometer avtoceste, pravi šef državnega podjetja Putevi Srbije Zoran Stojsavljević.  | Foto: Putevi Srbije Z denarjem, ki ga v Srbiji letno namenijo za pokrivanje škode zaradi ukradenega materiala, bi lahko zgradili en kilometer avtoceste, pravi šef državnega podjetja Putevi Srbije Zoran Stojsavljević. Foto: Putevi Srbije

Pri nas mamljive ograje in akumulatorji

Kako pa je s tem pri nas? Osredotočili smo se na avtoceste in njihovega upravljavca Dars prosili za podatke o krajah.

Kot pravijo, večjih kraj ne zaznavajo, to pa pripisujejo varovanju in pretočnosti. "Avtoceste so varovane z zaščitno ograjo, so pod videonadzorom in po njih stalno poteka promet. Poleg tega je na avtocestah in hitrih cestah signalizacija zelo velika, težka in trdno pritrjena, kar otežuje njeno krajo," menijo in predvidevajo, da je več kraj na regionalnih cestah.

Ena večjih kraj na avtocesti se je zgodila lani, ko so ukradli za približno kilometer ograje na območju avtocestne vzdrževalne baze v Mariboru, kar je stalo 30 tisoč evrov. Večje količine ograje so ukradli še dvakrat: predlani na območju Murske Sobote 200 metrov, lani pa na Vranskem sto metrov.

Sicer pa kradejo predvsem akumulatorje. Tudi tega je največ na območju mariborske baze, kjer so jih letos pogrešili že 47. "Po drugih bazah tega ni zaznati, le vsake toliko zmanjka kakšen akumulator," pravijo na Darsu in dodajajo še en primer. Že pred leti so jim na ljubljanski obvoznici ukradli radarsko ohišje, ki so ga po nekaj mesecih vzdrževalci cest našli uničenega malo stran od vozišča.

Kraje prijavljajo policiji, a se še ni zgodilo, da bi ta prišla na sled storilcem, dodajajo na Darsu.

Na mariborskem koncu redno izginjajo akumulatorji, pravijo na Darsu.  | Foto: Gregor Pavšič Na mariborskem koncu redno izginjajo akumulatorji, pravijo na Darsu. Foto: Gregor Pavšič

Trikrat dražje avtoceste

Šef srbskih avtocest je omenil tudi primerjavo, da je lahko milijon evrov, kolikor je vreden ukradeni material, dovolj za gradnjo kilometra avtoceste.

Pri nas bi se morali nepridipravi precej bolj potruditi. Naše avtoceste so namreč, kot je pokazala študija iz leta 2007, stale od 2,7 milijona do 27 milijonov evrov. "Stroški gradnje avtocestnih odsekov so močno odvisni od morfologije in geologije zemljišča, vodnih razmer, zahtev geometrije pri projektiranju, poseljenosti zemljišča, zahtev o varnosti ter ukrepov za varovanje okolja," razlike pojasnjujejo na Darsu.

Najcenejši je bil odsek štiripasovne avtoceste med Divačo in Danami, najdražji pa med Vranskim in Trojanami (tu sta gradnjo podražila predora Jasovnik in Ločica).

Najcenejši kilometer slovenskih avtocest je bil torej skoraj trikrat dražji od najcenejšega srbskega kilometra. To pa je verjetno že tema o drugih nepridipravih.

 

Ne spreglejte