Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Petek,
18. 11. 2016,
14.52

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,83

6

Natisni članek

Factor banka Dušan Valenčič kriminal banka

Petek, 18. 11. 2016, 14.52

6 let, 6 mesecev

Nepravnomočno: bankirjema Dušanu Valenčiču in Borisu Pesjaku leto in tri mesece zapora

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,83

6

Boris Pesjak, nekdanji predsednik uprave Factor banke | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Nekdanja vodilna v Factor banki Dušan Valenčič in Boris Pesjak sta zaradi zlorabe položaja in oškodovanja Factor banke nepravnomočno obsojena na leto in tri mesece zaporne kazni.

Sodba nekdanjemu predsedniku uprave Borisu Pesjaku in članu Dušanu Valenčiču naj bi se po naših neuradnih informacijah nanašala na posojilo beograjskemu poslovnežu Dejanu Lukiću in zlorabo, povezano s poroštvi pri tem posojilu, ki naj bi jih dajal Pesjakov sin.

Dnevnik je septembra, ob začetku sojenja, poročal, da se je vse dogajalo jeseni 2012. Takratni predsednik uprave banke Ciril Dragonja je za teden dni pooblastil Pesjaka, ki je bil tedaj svetovalec uprave pri Factor banki, za odobravanje posojil. V tem času naj bi Factor banka Lukiću odobrila dobrih 350 tisoč evrov posojila. S tem naj bi Lukić poplačal že prej najeto posojilo pri banki.

Pesjakova otroka sta se znebila poroštva

Hkrati pa naj bi se spremenili posojilni pogoji, predvsem glede zavarovanja posojila, in sicer v Lukićevo korist. "Zavarovanja naj bi bila nižja, kot je bilo posojilo, iz prejšnje oblike zavarovanja pa sta z novima pogodbama odpadla dva poroka. Ta dva solidarna poroka, ki sta jamčila s svojim premoženjem, da se bo posojilo poplačalo, sta bila družinska člana obtoženega Pesjaka, in sicer sin in hči. Hči pa je zastopala družbo Daj Invest Limited s Cipra," je poročal Dnevnik.

Bankirja, ki sta pogodbo podpisala, naj bi Lukiću pridobila sto tisočakov koristi in Pesjaka odrešila obveznosti, da kot porok odplača prvotno posojilo. Blaž Pesjak, sin Borisa Pesjaka, nam je po objavi članka sporočil, da je bila leta 2014 z banko sklenjena izvensodna poravnava in da je vrnil 100 tisoč evrov.

Pesjak: Lukića nisem poznal

Valenčič se na telefon ne oglaša. Pesjak je pred meseci pred komisijo Državnega zbora, ki preiskuje zlorabe v bančnem sistemu, zatrdil, da Lukića ni poznal, je pa potrdil, da so Lukiću odobrili posojilo. 

Spomnimo, da je sodišče aprila letos zavrnilo tožbo DUTB, pravne naslednice Factor banke, proti Borisu Pesjaku, Cirilu Dragonji in Dušanu Valenčiču zaradi posojila Merkurju. 

Ne spreglejte