Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Petek,
12. 12. 2014,
15.42

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 12. 12. 2014, 15.42

7 let, 7 mesecev

Ali je po drastičnem upadu cen nafte prišel čas za vlaganje v energetski sektor?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Prvi mož ameriškega investicijskega sklada Blackstone Group je po drastičnem upadu cen nafte prepričan, da je po več letih trenutno najboljši čas za naložbe v energijo.

Cene nafte so včeraj dosegle najnižje vrednosti v zadnjih petih letih. Za 159-litrski sod teksaške nafte je bilo treba prvič po juliju 2009 odšteti manj kot 60 dolarjev (48 evrov). Vzrokov za 45-odstotno pocenitev črnega zlata v zadnjega pol leta je več, glavni pa je počasnejša rast svetovnega povpraševanja v kombinaciji s skokovito proizvodnjo nafte iz skrilavca v Severni Ameriki.

ZDA z novo tehnologijo namreč načrpajo največ nafte v zadnjih 30 letih, v zadnjih petih letih so proizvodnjo povečale za 70 odstotkov in v letošnjem letu zadostile 90 odstotkov lastnih potreb po nafti. Svoj delež k pocenitvam je prispevala tudi nedavna odločitev naftnega kartela Opec, da ne zmanjša količine načrpane nafte.

Schwarzman v energiji vidi eno izmed najboljših priložnosti "Veliko vlagateljev si je izposodilo sredstva za naložbe, ki so jih kupovali po visokih cenah, ti zdaj nujno potrebujejo kapital," je po poročanju ameriškega Bloomberga včeraj v New Yorku dejal Stephen Schwarzman. "Energetski sektor se bo moral prestrukturirati. Tu vidim eno izmed najboljših naložbenih priložnosti, ki smo jim bili priča v veliko letih," meni 67-letnik, ki se z 10,9 milijarde dolarjev (8,8 milijarde evrov) premoženja uvršča na 41. mesto Forbesove lestvice najbogatejših Zemljanov.

Eden izmed največjih svetovnih skladov tveganega kapitala Blakstone Group, ki so ga omenjali tudi kot Agrokorjevega financerja za nakup slovenskega Mercatorja, upravlja z 284 milijardami ameriških dolarjev (228 milijardami evrov). S svojim prvim energetskim skladom, ki so ga ustanovili leta 2012, so do septembra letos dosegli 44-odstotno donosnost. V drugem, pravkar ustanovljenem energetskem skladu želijo upravljati s 4,5 milijarde dolarjev sredstev (3,6 milijarde evrov).

Schwarzman še meni, da je ameriški finančni sektor v dobri kondiciji, medtem ko ga znaki okrevanja evropskega gospodarstva ne navdušujejo.

Blakstone ni edini, ki stavi na energetski sektor Sklad Blackstone pa ni edini, ki prisega na potencial energetskega sektorja. Sklad zasebnega kapitala Carlyle Group, ta se je zanimal tudi za nakup Pivovarne Laško, želi v energetske naložbe v bližnji prihodnosti vložiti med šest in sedem milijard dolarjev (4,8–5,6 milijarde evrov) sredstev. Soustanovitelj sklada David Rubenstain v energetiki vidi izjemno priložnost, ki se v prihodnjih desetih letih verjetno ne bo ponovila.

"Zdaj je odlična priložnost za nakupe. Nismo še dosegli dna, cene nafte bodo verjetno še nekaj časa ostale na nizki ravni," je menil Rubenstain, katerega družba je tudi lastnica kranjskega podjetja Veyance Technologies, ki proizvaja izdelke za avtomobilsko industrijo.

Rast cen energentov pričakovana šele v drugi polovici leta 2015 Na rezultate poslovanja večine podjetij iz energetskega sektorja nižje cene nafte vplivajo negativno. "Ključno vprašanje je zagotovo povezano s tem, kakšna gibanja bodo na trgu nafte v prihodnjih letih. Eden izmed realnih scenarijev je začetek rasti cen nafte ne prej kot v drugi polovici leta 2015. Če nas res čaka še pol leta cen nafte pod 65‒70 ameriških dolarjev (52 evrov) za sod, bodo rezultati večine podjetij iz energetskega sektorja v prvi polovici naslednjega slabši kot v istem obdobju letošnjega leta. V drugi polovici leta 2015 pa bodo energetska podjetja najverjetneje dosegla rast rezultatov poslovanja na letni ravni," upravičenost vlaganj v energetski sektor pojasnjuje Alexandr Gutirea iz družbe Triglav Skladi.

Gutirea še poudarja, da so v obdobju nižjih cen nafte bolj zanimive delnice velikih integriranih energetskih podjetij. Gre za podjetja, ki se ukvarjajo s prevozom in hranjenjem energentov ter podjetij, ki poslujejo na področju rafiniranja.

Dolgoročni vlagatelji naj bodo pripravljeni na vse Za dolgoročne vlagatelje pa svetuje nakup delnic podjetij, ki pridobivajo energente ali pa ponujajo storitve oziroma proizvajajo opremo za energetska podjetja. Sem spadajo tudi podjetja, ki pridobivajo energente iz skrilavcev ali proizvajajo tehnologije oziroma ponujajo storitve črpanja nafte in plina.

Delnice zadnjih so zaradi nizkih cen nafte v zadnjem obdobju nadpovprečno upadle, saj so zelo občutljive na stanje na trgu energentov oziroma na pripravljenost večjih energetskih podjetij vlaganja v obstoječe ali nove projekte. "Ker lahko cene energentov na trenutnih ravneh ostanejo dalj časa, morajo biti vlagatelji pripravljeni na nadaljnji upad oziroma podpovprečno rast," še sklene upravljavec investicijskih skladov pri družbi Triglav Skladi.

Ne spreglejte