Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
4. 8. 2015,
16.13

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 4. 8. 2015, 16.13

7 let, 7 mesecev

Ali je kupca Telekoma Slovenije odpihnila grška kriza?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Britanski Cinven je navedel več razlogov za odstop od nakupa Telekoma Slovenije, zaradi katerih ne bi mogel uresničiti svojih načrtov. Je dražje zadolževanje pravi razlog?

V britanskem naložbenem skladu med drugim navajajo, da so se zaradi zaostrenih razmer na finančnih trgih zvišali stroški financiranja, kar negativno vpliva na ves postopek nakupa.

"Zagotovo so se zaradi grške krize povečali stroški zadolževanja na mednarodnih finančnih trgih. Za koliko, je težko reči, saj virov financiranja ne poznamo. Če pri odločitvi za nakup narediš izračun ob določenih pogojih zadolževanja, potem pa se ti pogoji spremenijo, lahko že odstotno točko višja obrestna mera pomeni konec postopka ali vsaj nižjo ceno nakupa," pojasnjuje finančni analitik Izidor Jerman iz družbe Alpen Invest.

Že deset milijonov evrov dražje zadolževanje je lahko usodno To Jerman ponazori s primerom zadolžitve za eno milijardo evrov ob dvoodstotni obrestni meri. V tem primeru znaša strošek zadolževanja 20 milijonov evrov. Zaradi zvišanja obrestne mere za eno odstotno točko bi se strošek zadolževanja povečal za deset milijonov evrov.

Finančni skladi se po njegovih besedah financirajo z vplačili skupine vlagateljev, ki v sklad vplačajo določen kapital. Na drugi strani se vlagatelji skupaj odločajo, kakšen dolžniški vzvod bodo vzeli. "Čeprav imajo v lasti več milijard evrov kapitala, so za nakup Telekoma Slovenije očitno namenili dogovorjeno vsoto ob pogojih, ki so bili postavljeni pred letom. Položaj pa danes ni več enak," poudarja Jerman.

"Očitno ima Cinven vsega dovolj" Jerman sicer ne verjame, da je dražje zadolževanje glavni razlog prekinitve prodajnega procesa. "Očitno ima Cinven vsega dovolj. Če bi bila cena kljub dražjemu zadolževanju zelo ugodna, bi pričakovali, da bodo nakup nadaljevali," je prepričan finančni analitik. Bolj se mu zdi verjetnejši drugi razlog, ki ga navajajo v sporočilu za javnost.

V njem opozarjajo na zelo negotovo poslovno okolje, v katerem posluje Telekom Slovenije, ter kompleksnost političnega okolja v Sloveniji. Hkrati jih moti močna odmevnost prodajnega postopka v javnosti.

Regulatorno okolje na področju naložb ne bo vzpodbudno Poleg tega so po navedbah SDH v Cinvenu še pojasnili, da na podlagi dosedanjih ukrepov slovenskega regulatorja trga telekomunikacij menijo, da regulatorno okolje na področju naložb za Telekom Slovenije ne bo vzpodbudno.

Na njihovo odločitev so vplivale tudi neugodne spremembe predpisov EU o mednarodnem gostovanju ter spremembe v poslovanju družbe, ki ne bodo pozitivno vplivale na rezultate in jih Cinven v svoji ponudbi ni upošteval.

Ne spreglejte