Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Petek,
3. 4. 2015,
13.30

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Airbnb Kuba

Petek, 3. 4. 2015, 13.30

7 let, 2 meseca

Airbnb odslej tudi na Kubi, a za zdaj le za ameriške turiste

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Priljubljena spletna posredovalnica zasebnih sob Airbnb ponuja namestitve tudi na Kubi. Ameriški turisti lahko izbirajo med več kot tisoč stanovanji, 40 odstotkov jih je v Havani.

Gre za prvega ameriškega ponudnika turističnih nastanitev v tej državi, ki je izkoristil otoplitev političnih odnosov med Washingtonom in Havano. Potem ko so ZDA proti Kubi več kot 50 let izvajale stroge gospodarske sankcije, državi trenutno razmišljata o odprtju veleposlaništev.

Na voljo le ameriškim turistom Airbnb, ki ponuja več kot milijon namestitev v 190 državah sveta, je v zadnjih treh mesecih intenzivno razvijal mrežo prenočitvenih kapacitet pri kubanskih lastnikih nepremičnin. Mnogi izmed njih so se v zadnjih dvajsetih letih že ukvarjali z uradnim oddajanjem stanovanj turistom, predvsem v turistični sezoni. Storitve Airbnb bodo za zdaj na voljo le ameriškim državljanom, kdaj bodo na voljo preostalim, še ni znano.

"Navdušeni smo, da bodo ameriški turisti lahko izkusili unikatno kulturo in gostoljubnost, ki otok dela tako poseben, skozi našo novo kubansko skupnost," so sporočili iz Airbnb. Regionalni direktor družbe Kay Kuehne je dejal, da ima Kuba priložnost postati njihov največji trg v Latinski Ameriki.

"Vstopamo v obstoječo kulturo mikropodjetništva na Kubi. Tega, kar so Kubanci razvijali že zadnji dve desetletji, smo se pri Airbnb lotili šele pred sedmimi leti," se je pošalil Kuehne.

Omejitve za Američane ostajajo Enajstmilijonska Kuba opaža trend velike rasti turizma. Januarja jo je obiskalo 370 tisoč tujih turistov, skoraj polovica jih je bilo Kanadčanov. S tremi milijoni turistov so lani dosegli rekorden obisk. Njihovo število se je na letni ravni povzpelo za 15 odstotkov.

Okrepilo se je tudi število ameriških turistov, čeprav jih mnogo na Kubo še ne more. Potovanja Američanov na ta severnokaribski otok namreč ostajajo omejena. Obiščejo ga lahko le osebe, ki imajo tam sorodnike oz. tja potujejo zaradi športnih, akademskih ali kulturnih razlogov.

V okviru januarske omilitve embarga proti Kubi Washington med drugim odslej dopušča, da Američani Kubancem pošiljajo neomejena sredstva z namenom pomagati zasebnim družbam in neodvisnim nevladnim organizacijam.

Otoplitev odnosov izkoristila že Netflix in Mastercard Ameriške družbe imajo pravico na Kubo izvoziti tudi gradbeni material ali opremo za kubanski zasebni sektor.

V skladu s tem lahko ameriške družbe za telekomunikacije in internet prav tako vlagajo v Kubo. Tako ameriški ponudnik videovsebin Netflix na Kubi že ponuja svoje storitve kljub majhnemu številu domov, ki imajo internetno povezavo. Tudi družba Mastercard že dovoljuje uporabo v ZDA izdanih kreditnih in plačilnih kartic na Kubi.

Prav internet in finančne omejitve še vedno predstavljajo velik izziv za zasebne lastnike stanovanj na otoku, a so v želji po večjem zaslužku že začeli nadgrajevati tehnološke rešitve.

Ne spreglejte