SiolNET. Novice Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Znanstveniki odkrili planet, skoraj na las podoben Zemlji

2

termometer

Iskanje življenja v širnem vesolju je naredilo korak naprej. Mednarodna ekipa raziskovalcev je odkrila prvi planet v velikosti Zemlje, ki leži na za življenje primerni razdalji od svoje zvezde.

Planet, ki so mu nadeli ime Kepler-186f, so odkrili s Keplerjevim teleskopom ameriške vesoljske agencije Nasa, so znanstveniki zapisali v raziskavo, ki je bila danes objavljena v ameriški znanstveni reviji Science.

Planet, ki je od Zemlje oddaljen približno 500 svetlobnih let, okrog svoje zvezde kroži na ravno pravi razdalji - ne preveč blizu in ne preveč daleč - da bi morebiti na njem lahko našli tekočo vodo, ki je ključna sestavina za obstoj življenja, kot ga poznamo.

Približno deset odstotkov večji od Zemlje "Odkritje Keplerja-186f je pomemben korak naprej pri iskanju svetov, podobnih naši Zemlji," je dejal Paul Hertz, direktor Nasinega oddelka za astrofiziko.

Odkriti planet je približno za deset odstotkov večji od Zemlje, kar je po oceni raziskovalcev ključno za predvidevanje sestave površine in atmosfere planeta. Če so planeti za 1,5-krat večji od Zemlje, mnogi od njih očitno privlačijo debelo plast vodika in helija, zaradi česar postajajo podobni plinskim velikanom, kot sta Jupiter in Saturn.

Planet se nahaja v za življenje primernem pasu Kepler-186f je najbolj oddaljen od petih planetov, ki krožijo okrog zvezde Kepler-186. A planet leži na robu zvezdinega za življenje primernega pasu, kar pomeni, da so temperature morebiti prenizke za tekočo vodo. A ker je malo večji od Zemlje, bi ga lahko obdajala debelejša atmosfera, ki bi mu lahko nudila boljšo izolacijo.

Čeprav je odkritje pomemben napredek, trenutne tehnološke zmožnosti astronomom ne omogočajo neposrednega opazovanja tega nebesnega telesa in s tem analize atmosfere in sestave. Znanstveniki za zdaj vedo le, da se planet nahaja v za življenje primernem pasu, kar je prvi pogoj za morebitno življenje.

Od približno 1800 planetov, ki so jih odkrili v zadnjih 20 letih, jih le okrog 20 kroži v tem pasu. Vsi pa delujejo večji od Zemlje, kar pomeni, da so morebiti plinski giganti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin