SiolNET. Novice Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zemljo bo prihodnji teden rekordno blizu preletel asteroid

4

termometer

Zemljo čaka najbližje srečanje z asteroidom do zdaj - 50 metrov širok asteroid se bo našemu planetu v petek 15. februarja približal na nekoliko manj kot 28.000 kilometrov.

V ameriški vesoljski agenciji Nasa možnost trčenja sicer izključujejo. Pot asteroida 2012DA14 je dovolj dobro znana, da lahko izključimo trčenje z Zemljo, pojasnjuje pri Nasi. Asteroid bo sicer križal pot številnim komunikacijskim in opazovalnim satelitom, a tudi trčenje z njimi je po prepričanju strokovnjakov Nase zelo malo verjetno.

Izdelali naj bi 3D-zemljevid objekta Kljub temu je bližnji prelet asteroida za znanstvenike zelo zanimiv. Od začetka zbiranja podatkov se Zemlji še noben tako velik asteroid ni tako zelo približal. Prelet bodo tako opazovali iz številnih vesoljskih observatorijev, Nasa pa načrtuje celo izdelavo 3D-zemljevida asteroida.

Ko bo asteroid 15. januarja na točki, najbližji Zemlji, bo od našega planeta oddaljen eno trinajstino oddaljenosti Meseca od Zemlje. Preletel nas bo s hitrostjo 28.000 kilometrov na uro. Ob trku z Zemljo bi bila uničevalna moč tega asteroida primerljiva z eksplozijo ene atomske bombe in bi lahko z zemljo zravnala mesto v velikost Londona.

Strokovnjaki trenutno kot potencialno nevarne ocenjujejo okoli 350 asteroidov. Omembe vrednega tveganja za trčenje pa ne predstavlja noben od njih. Kljub temu bosta Nasa in evropska vesoljska agencija Esa združili moči pri razvoju in testiranju obrambne strategije pred morebitnim udarcem asteroida.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin