Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
28. 7. 2015,
13.43

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

1

Natisni članek

Umetna inteligenca Elon Musk Stephen Hawking roboti Matic Tomšič

Torek, 28. 7. 2015, 13.43

2 meseca, 2 tedna

Zakaj umetna inteligenca in vojskovanje ne spadata skupaj

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

1

Astrofizik Stephen Hawking, izumitelj Elon Musk, soustanovitelj Appla Steve Wozniak in več kot tisoč strokovnjakov s področja robotike svarijo pred uporabo umetne inteligence na sodobnem bojišču.

Orožje, ki bi bilo med vojskovanjem brez človeškega posredovanja glede na vnaprej določene kriterije sposobno samodejno poiskati, napasti in eliminirati tarče, še ne obstaja. Vojaški dron, ki je nameril na tarčo, za lansiranje izstrelka še vedno potrebuje človeški ukaz, avtonomno orožje pa bo na sprožilec pritisnilo samo.

Gibanje za mednarodni "NE" avtonomnemu orožju To zaradi etičnih razlogov in morebitnih nevarnih posledic zelo skrbi marsikoga, med drugim tudi neprofitno organizacijo Future of Life Institute, ki je sprožila gibanje, s katerim poziva k mednarodni prepovedi razvoja in uporabe avtonomnega orožja oziroma tako imenovanih ubijalskih robotov.

Razloge proti tovrstni tehnologiji opisujejo v odprtem pismu, ki so ga ob tisoč strokovnjakih s področij robotike in umetne inteligence med drugim podpisali izumitelj Elon Musk, znanstvenik Stephen Hawking, soustanovitelj Appla Steve Wozniak, jezikoslovec in filozof Noam Chomsky ter Demis Hassabis, vodja razvoja umetne inteligence v Googlovi podružnici DeepMind.

Tretja revolucija vojskovanja "Umetna inteligenca je dosegla raven, na kateri je avtonomno orožje dosegljivo ne več v nekaj desetletjih, temveč v nekaj letih. Če kdaj pride do njegove uporabe na bojišču, bo na kocki ogromno, posledice pa nepredvidljive. Vodilni strokovnjaki s področja razvoja sodobnega orožja ubijalske robote namreč opisujejo kot tretjo revolucijo vojskovanja po smodniku in atomski bombi," je zapisano v odprtem pismu.

Kalašnik za jutri Pismo organizacije Future of Life Institute avtonomno orožje opisuje tudi kot "kalašnik za jutri". Vzdevek simbolizira dejstvo, da lahko proizvodnja ubijalskih robotov, če do njih kdaj pride, postane tako poceni, da se bo z njimi masovno opremila vsaka svetovna vojaška velesila. Strokovnjakov in vizionarjev pa ne skrbi le morebitna repriza oboroževalne tekme iz hladne vojne, temveč tudi, kaj bo, ko se avtonomno orožje znajde na črnem trgu in posledično v posesti teroristov, skrajnežev, diktatorjev.

Ko pred umetno inteligenco svari Hawking, je morda nekaj res na tem Podpisnika odprtega pisma Stephen Hawking in Elon Musk na potencialne nevarnosti, ki jih lahko prinese stroj, pametnejši od človeka, opozarjata že nekaj časa. Strinjata se, da nihče ne more ne predvideti, ne razumeti, kaj se bo zgodilo ob doseženi tako imenovani tehnološki singularnosti - točki v času, ko bo inteligenca računalnika presegla človeško. Se bo stroj odločil, da svojih stvariteljev ne potrebuje več?

Ne spreglejte