Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 7. 2016,
4.06

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

3

Natisni članek

volitve v ZDA 2016 Tim Kaine Donald Trump ZDA Hillary Clinton

Torek, 26. 7. 2016, 4.06

6 let, 6 mesecev

Zakaj je Hillary Clinton izbrala Tima Kaina

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

3

Tim Kaine Hillary Clinton | Foto Reuters

Foto: Reuters

Hillary Clinton z izbiro podpredsedniškega kandidata ni sledila pričakovanjem podpornikov demokratičnega socialista Bernarda Sandersa, temveč je izbrala "varno" pot. Tim Kaine je progresivni sredinski demokrat z juga ZDA z dolgoletnim političnim stažem in brez političnih afer.

Tim Kaine velja za sredinskega demokrata, v nasprotju s senatorko Hellen Warren, ki so ji blizu ideje demokratičnega socialista Bernarda Sandersa in velja za ostro nasprotnico Trumpa. V preteklih tednih so jo večkrat omenjali kot podpredsedniško kandidatko, tako da je Clintonova s svojo odločitvijo razočarala številne Sandersove podpornike.

Kaine je politik z veliko izkušnjami in dolgim političnih stažem. Kandidaturo Clintove za predsednico države je podprl že pred več kot dvema letoma, zdaj pa ga je Clintonova izbrala za svojega podpredsedniškega kandidata. Glavno besedo pri njegovi izbiri je imel po poročanju ameriških medijev Bill Clinton.

"Tim Kaine je vse, kar Donald Trump in Mike Pence nista," je o svojem podpredsedniškem kandidatu dejala Hillary Clinton. | Foto: Reuters "Tim Kaine je vse, kar Donald Trump in Mike Pence nista," je o svojem podpredsedniškem kandidatu dejala Hillary Clinton. Foto: Reuters

Zakaj je Kaine logična izbira

1. Ne pozna političnega poraza

Danes 58-letni Timothy Michael Kaine, ki izhaja iz delavske družine iz Minnesote, se je kot diplomant harvardske pravne fakultete sprva podal v odvetniške vode, obenem pa predaval na univerzi v prestolnici zvezne države Virginija, v Richmondu. Tu je leta 1994 z izvolitvijo v mestni svet doživel tudi politični debi, ki mu je sledil postopen, a hiter vzpon do današnjega položaja senatorja. 

Od leta 1998 do leta 2001 je bil Kaine župan Richmonda. Prestolnica zvezne države Virginija ima 200 tisoč prebivalcev, v širšem metropolitanskem območju pa živi 1,2 milijona ljudi. Več kot polovica prebivalcev je temnopoltih. Kaine je bil do leta 2005 guverner istoimenske zvezne države, trenutno pa je zvezni senator.

Na poziv predsednika Baracka Obame je leta 2009 prevzel tudi vodenje demokratske stranke. Na položaju je ostal do leta 2011, ko je napovedal kandidaturo za mesto zveznega senatorja. Uspel mu je veliki met in leto pozneje je bil izvoljen v ameriški senat. Tako je postal eden od 20 Američanov, ki so v karieri zasedali tako položaj župana, guvernerja kot tudi senatorja. 

2. Bližnjica do glasov manjšin

Demokrati si želijo pridobiti čim večjo podporo Latinoameričanov, katerih glasovi bodo ključni pri izbiri novega predsednika. Clintonova sicer po trenutnih anketah krepko vodi med latinoameriškimi volivci, kar je glede na odklonilna stališča republikanskega kandidata Donalda Trumpa do priseljencev razumljivo. Po mnenju ameriških političnih analitikov bo najtežja naloga demokratskega štaba spraviti te volivce na volišča.

In prav tesen stik s to etnično skupino je po mnenju analitikov prevladal pri izboru Kaina. Ta se je med prostovoljskim delom v jezuitskem misijonu v Hondurasu naučil španskega jezika. Leta 2013 je imel kot prvi v zgodovini v ameriškem senatu govor v španskem jeziku. V 14 minut trajajočem nagovoru je pozval k reformi imigracijskega sistema.

Tudi sicer je Kaine podpornik manjšin. Kot guverner je podpisal zakon o prepovedi diskriminacije na podlagi spolne usmeritve pri zaposlovanju.

Podporniki Bernarda Sandersa v času demokratske konvencije v Philadelphii napovedujejo več protestov proti Clintonovi. | Foto: Reuters Podporniki Bernarda Sandersa v času demokratske konvencije v Philadelphii napovedujejo več protestov proti Clintonovi. Foto: Reuters

3. "Dober fant" z juga

"Fant je čist kot solza," je za Washington Post, še preden je Clintonova izbrala Kaina, dejal Dave Mudcat, politični svetovalec demokratske stranke. Hillary Clinton, ki se nikakor ne more izvleči iz afere o elektronski pošti, ob sebi nujno potrebuje "čistega", zaupanja vrednega politika. Tim Kaine to vsekakor je, meni ameriški časnik.

4. S Kainom do večine v senatu

Demokrati ne želijo le znova osvojiti Bele hiše, njihov cilj je iz republikanskih rok iztrgati vsaj en dom ameriškega parlamenta, torej senat ali predstavniški dom. Trenutno imajo največ možnosti, da pridobijo večino v 100-članskem senatu, kjer imajo republikanci danes 54 senatorjev, demokrati pa 45.

V nekaterih zveznih državah bodo namreč sočasno z novim predsednikom izbirali tudi 34 novih senatorjev (na dve leti potekajo volitve za tretjino senatorjev, mandat senatorja sicer traja šest let), kar 24 od teh pa jih prihaja iz republikanskih vrst. Pri sedmih sedežih, ki so zdaj v rokah republikancev, obstaja velika verjetnost, da jih bodo osvojili demokrati, s čimer bi dosegli tako želeno večino v senatu. V tem primeru bi imeli republikanci 52 sedežev, republikanci 47, en senator pa je neodvisen. Kaina je Clintonova izbrala tudi zaradi politične računice. Prihaja namreč iz zvezne države z demokratskim guvernerjem in v primeru zmage bi guverner imenoval nadomestnega demokratskega senatorja. Če bi pa Hillary Clinton izbrala Elizabeth Warren, ki prihaja iz zvezne države z republikanskim guvernerjem, bi ta v primeru njene izvolitve imenoval nadomestnega senatorja iz republikanskih vrst, s čimer bi demokrati izgubili eno senatorsko mesto.  

Matičar, ki v roke vzame tudi orglice

Tim Kaine sebe opisuje kot dolgočasnega, a smo zbrali nekaj zanimivih podatkov iz njegovega zasebnega in službenega življenja.

1. Katoličan, ki ne sledi vedno stališčem Cerkve

Kaine je viden predstavnik krščanske veje demokratov, a so njegova dejanja v preteklosti že trčila z uradnimi stališči Cerkve, kar naj bi mu nekateri zamerili.

Tako je na primer kot guverner Virginije odredil 11 smrtnih kazni. Osebno, kot pravi, tej obliki kaznovanja nasprotuje, a je kot guverner deloval pod prisego, kar je prav tako moralna obveza. Je pa Kaine v svojem mandatu vložil več vetov na predloge širjenja kaznivih dejanj, za katere je mogoča smrtna kazen. 

Podobno je pri splavu: čeprav mu Kaine osebno nasprotuje, se v politični karieri tej tematiki ni nikdar aktivneje posvečal. "Vlada ima dovolj skrbi, ni nam treba namesto ljudi odločati še o tem, ali lahko splavijo ali ne."

Njegova stališča do istospolnih so diametralna stališčem Cerkve. Prvi zakon, ki ga je podpisal kot guverner, je bil zakon o prepovedi diskriminacije na podlagi spolne usmeritve pri zaposlovanju.

2. Njegov sin je marinec

Kainov najstarejši sin Nat Kaine ima pri 24 letih za seboj tri leta služenja v vojski. Zaposlen je v mornarici, v enem od zadnjih govorov je Kaine omenil, da bo njegov sin v kratkem premeščen v eno od evropskih oporišč ameriške vojske.

To pojasni, zakaj je demokrat v preteklih tednih ostro kritiziral stališča Donalda Trumpa, ki udriha po vojaški zvezi Nato. "Morali bi imeti poveljnika, ki bi o naši vojski govoril s spoštovanjem in hvaležnostjo," je pred kratkim dejal v intervjuju za MSNBC.

3. Rad ima darila

Kot pomočnik guvernerja in guverner Virginije je dobil za 160 tisoč dolarjev daril (okrog 145 tisoč evrov). Farmacevtski gigant Teva Pharmaceuticals mu je na primer plačal 12 tisoč evrov za potovanje na srečanje demokratov v letu 2006. 

Po zakonih zvezne države je taka praksa zakonita, organizatorji demokratske kampanje pa ob tem poudarjajo, da je Kaine vsa darila tudi javno razkril. 

4. Preizkusil se je kot matičar

Kaine je aprila pridobil začasni status matičarja, da je lahko poročil svojo predstavnico za odnose z javnostmi Amy Gamble Dudley

5. Igra orglice

Po poročanju ameriških medijev ga bodo orglice spremljale tudi v nadaljevanju demokratske predsedniške kampanje.

 

Ne spreglejte