SiolNET. Novice Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sončev mrk pritegnil več tisoč obiskovalcev

4

termometer

Več tisoč obiskovalcev se je zgrnilo v Sibirijo, da bi bili priče popolnemu Sončevem mrku, kar je botrovalo astronomskim cenam hotelskih storitev na tem odmaknjenem območju.

O velikem številu ljudi, ki so se zbrali, da bi si ogledali ta zanimiv pojav, poročajo tudi s Kitajske. Hotelske sobe zasedene že pred meseci Več kot 10.000 obiskovalcev, med katerimi jih je veliko pripotovalo iz tujine, je prispelo v sibirsko mesto Novosibirsk. Zasedenih je bilo vseh 2000 hotelskih sob v tem sibirskem mestu, pri čemer so bile zadnje kljub cenam, ki so bile višje od evropskih hotelov s petimi zvezdicami, pograbljene že pred več meseci. Poleg Sibirije je bilo mogoče popoln sončev mrk videti tudi v severni Kanadi, Mongoliji in na Kitajskem. Iz slednje prav tako poročajo o okoli 10.000 navdušencih, ki so se zbrali v majhnem mestu Yiwu v severozahodni provinci Xinjiang.

Sončev mrk se je pričel v Kanadi ob 9.23 po srednjeevropskem času, trajal pa je dve uri, od tega popoln Sončev mrk le dve minuti. V tem času je njegova pot obsegala 10.200 kilometrov in se raztezala čez severno Grenlandijo, Arktiko, osrednjo Rusijo in Mongolijo. Zaključila se je na Kitajskem okoli 11.20 po srednjeevropskem času.

Delni mrk viden tudi pri nas Pri nas je bilo mogoče videti delni Sončev mrk. Največja stopnja prekritosti Sonca je nastopila okoli 11.45, mrk pa se je končal okoli 12.30.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin