Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 4. 2012,
8.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 13. 4. 2012, 8.43

8 let

Smetumet – ustvarjalno recikliranje s premislekom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kulturno ekološko društvo Smetumet dela čudeže, tako pri recikliranju odpadkov kot v glavah civilne družbe. Z njegovo pobudo in zgledom vse več malih sivih celic razmišlja zeleno.

Pomlad za male sive celice V Smetumetu ustvarjalno vračajo uporabno vlogo odpadkom, ki vse prevečkrat prehitro romajo v koš. Iz pozabljenih kravat lahko nastane "odbito" krilce, odsluženi dežniki se prelevijo v pisane vrečke, promocijske beležke zaživijo kot prenovljeni rokovniki, denarnica iz kultne čokolešnikove embalaže ali torbica iz kavnih vrečk pa sta sploh imenitni domislici. Domišljiji v Smetumetovi Zibki na Celovški ulici v Ljubljani kar ni videti konca.

"Smetumet smo ustvarili iz preprostega razloga, da lahko v njem živimo in ustvarjamo po načelih, ki se nam zdijo bolj zdravorazumski od splošno vladajočih načel, hkrati pa ponuja alternative sodobnemu načinu življenja, ki pelje v hitro bližajoči prepad. S temi idejami želimo biti po eni strani samozadostni, po drugi strani pa del javnega prostora in tako dejavno sooblikovati družbo," razloži Urša Štrukelj, z Majo Rijavec in Majo Modrijan triperesna deteljica, ki neumorno žene kulturno ekološko društvo Smetumet in vnaša pomlad v marsikatero domovanje malih sivih celic.

Pomembnost kroženja materialov in spreminjanja miselnosti "Pomembno je, da materiali krožijo, da ne zastajajo ali pristanejo v smeteh, dokler so še uporabni, hkrati pa to pomeni spreminjanje miselnosti, zakaj bi nekaj sploh nastalo, če ni potrebno. Naš namen ni samo reciklaža, ampak razmislek o tem, zakaj ustvarjamo vsega preveč. To idejo širimo na delavnicah za globalno učenje Svetumet, v vrtcih, šolah, na festivalih … Prva stvar je spodbuditi razmislek, zakaj je prišlo do zasičenosti, kaj so alternative embalaži hrane za enkratno uporabo, kako je bilo včasih in kaj lahko sami naredimo drugače." Ravno manj potrošnje je lahko za posameznika prvi korak k zmanjševanju količine odpadkov, pri neizogibnih nakupih pa je vredno pomisliti na trajno ali vračljivo embalažo.

Pozor, naraščajoča količina odpadkov! Urša je prepričana, da se je vsakdo sposoben upreti brezglavi potrošnji in ustvarjalno reciklirati. Danes je pomembnejše vprašanje, kaj ga do tega pripelje. "Nas do te odločitve ni privedla kriza ali pomanjkanje denarja, ampak prepričanje, da je to dobro in edino pravilno. Dandanes so ekologija, trajnostno razmišljanje in takšen način življenja za nekatere trend, za druge pa pogojeni s pomanjkanjem. Zakaj bi se ljudje nehali voziti z avtomobilom in se začeli s kolesom? Namesto zato, ker nimajo za bencin, zato, ker je s kolesom prijetneje in bolj zdravo, čez mesto tudi hitreje," izpostavi različne motive za trajnostno delovanje, ki po njenem mnenju danes vse pogosteje prihajajo iz napačnih predpostavk.

Smetumet je rezultat kritičnega razmišljanja o problematiki naraščajoče količine odpadkov ter odnosa družbe do okolja in soljudi. Umetnost, ekologija, oblikovanje in osveščanje z roko v roki delajo čudeže v glavah posameznikov in korenito spreminjajo njihov odnos do narave, potrošnje, odpadkov in sodobnega načina življenja. V petih letih od ustanovitve društva trojica mladih dam opaža ogromne premike v razmišljanju ljudi: "Včasih se počutimo, kot da smo bile glasnice tega premika, v resnici pa je bil čas ustvarjen za to spremembo." S svojo spodbudo k premisleku so smetumetovke že dvakrat gostovale na dnevih odprtih vrat Evropskega parlamenta v Bruslju.

Cvetumet, pREobleka, Kultura ni ovira V Zibki, ki je Smetumetova galerija, pisarna, delavnica, skladišče, predavalnica, knjižnica, prodajalna, infotočka, ustvarjalnica, za nameček pa še prostor za konstruktivno debato in razmislek o svetu, ljudeh, stvareh in smeteh, je vedno žuboreče. Tako je bilo tudi na delavnici predelave oblačil pREobleka, ki "postavlja pod drobnogled tekstilno industrijo, išče in ponuja alternativo potrošniški maniji in se postavlja po robu brezdušnim stalno menjajočim modnim zapovedim, mega korporacijam ter ekološko-etično sporni tekstilni proizvodnji". Četverica deklet, željnih novih znanj pri preoblikovanju stare garderobe, je pod Uršinim budnim očesom urno vrtela škarje, se spretno sukala okrog šivalnih strojev in ustvarjala unikatna oblačila in modne dodatke.

"Od prijateljice sem dobila jakno, ki je malce dolgočasna, saj je prav takih na različnih koncih sveta zagotovo pet tisoč. Zato se mi zdi fino, da bo predelana postala nekaj posebnega in samo moja. S prijateljicami si že nekaj časa večinoma izmenjujemo oblačila, saj smo ugotovile, da je popolna bedarija toliko kupovati, pa še ustvarjalen si lahko ob starih oblačilih," je razložila Ana Ličina, sicer vodja delavnic izdelovanja naravne kozmetike Cvetumet, ki združujejo "ljubezen do rastlin, strastno raziskovanje aromaterapije in razvajanje kože z vrhunskimi sestavinami naravnega izvora".

Poleg omenjene dvojice projektov si je zadnji odmevnejši nadel ime Kultura ni ovira in v letu 2012 ljudem s posebnimi potrebami prilagaja prizorišča evropske prestolnice kulture. Poleg igrive poživitve javnih površin v skladu z okoljevarstveno in socialno filozofijo Smetumeta želi ekipa kulturno ekološkega društva trajno spremeniti podobo in miselnost Maribora, hkrati pa z akcijami na tematiko dostopnosti tudi ozavešča, razbija stereotipe in sproža javno debato.

Ne spreglejte