Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
22. 10. 2014,
12.39

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

satelit Zemlja Matic Tomšič

Sreda, 22. 10. 2014, 12.39

5 let, 5 mesecev

Po 50 letih našli domnevno izgubljene satelitske fotografije Zemlje

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ameriški znanstveniki so povsem po naključju odkrili arhiv satelitskih fotografij Zemljine površine, posnetih v 60. letih prejšnjega stoletja. Z njih je jasno razvidno človeško poseganje v naravo.

Fotografije našega planeta, ki so kar pet desetletij samevale v arhivih ameriškega nacionalnega centra za klimatske podatke (NCDC), so v 60. letih 20. stoletja posneli Nasini vremenski sateliti Nimbus (program se je z Nimbusom 1 začel leta 1964). Primerjava s sodobnimi fotografijami Zemljine površine dokazuje, da človeštvo z naravo res ravna kot s svojo lastnino, piše National Geographic.

Kaj smo storili? Na fotografijah iz leta 1964 je površina antarktičnega morskega ledu tako večja kot kadarkoli v zadnjih petdesetih letih (razen seveda letos, ko so meritve pokazale največji obseg južnega ledu v zgodovini). Ker se morski led, ki obkroža najjužnejšo celino sveta, v nasprotju z arktičnim iz leta v leto ne krči zanesljivo, temveč njegova raven niha, so izgubljene Nimbusove fotografije zelo dragocene za meteorologe, ki se trudijo razumeti cikel nastajanja in izginjanja antarktičnega ledu.

Grozljiva je tudi primerjava satelitskih fotografij Aralskega jezera iz leta 1964 in danes. Nekoč je z več kot tremi površinami Slovenije spadalo med največja jezera na svetu, nato pa so vodo za potrebe namakanja iz njega začeli odvajati Sovjeti, zaradi česar se je skrčilo na manj kot deset odstotkov nekdanjega obsega. V več kot 25 škatlah fotografskih filmov in magnetnega traku z Nimbusov so med drugim dokazi čezmernega krčenja gozdov v Amazoniji in Sibiriji ter prve jasne fotografije posameznih celin. Za fotografije, ki jih ni videl še nihče, so ameriški davkoplačevalci plačali milijarde Ameriška znanstvenika David Gallagher, ki je fotografije odkril, in Garrett Campbell sta nekaj domnevno izgubljenega in ponovno najdenega satelitskega gradiva že digitalizirala in v ogled ponudila svetovni javnosti – dostopno je na tej povezavi.

"To je šele začetek," je za portal Barents Observer povedal Gallagher. "Na razkritje čaka še nekajkrat več gradiva, tudi takšnega, ki ga do zdaj ni videl še nihče, pa čeprav so za njegovo pridobitev ameriški davkoplačevalci v 60. letih prejšnjega stoletja plačali več milijard (v današnjih dolarjih). Naša ekipa jih lahko obnovi za vsega nekaj sto tisoč dolarjev," pravi Gallagher, ki je že začel javno zbiranje sredstev.

Ne spreglejte