Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 4. 2013,
16.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

plinski terminal Jadransko morje

Petek, 5. 4. 2013, 16.05

8 let

Plinski terminal v Žavljah še korak bližje dejanski gradnji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Plinskemu terminalu v Žavljah se je uspelo uvrstiti na evropsko listo prioritet skupnega pomena, ker se pri tem upoštevajo le energetsko-ekonomski, ne pa tudi okoljski kriteriji.

Če bo projekt na listi tudi dokončno potrjen, njegove gradnje ne bo preprečilo nobeno nasprotovanje več, poroča Dnevnik. Zagovorniki plinskega terminala v Žavljah in pripadajočega plinovoda so tako morda našli rešitev, kako s pomočjo EU izigrati nasprotnike terminala tako na slovenski kot tudi na italijanski strani ter utišati polemiko o negativnih vplivih terminala na okolje. Ko bo dokončno potrjena evropska lista prioritet skupnega pomena (PCI) in če bo žaveljski terminal ostal na njej, njegove gradnje ne bo ustavilo nobeno nasprotovanje več. Projekt bo v tem primeru upravičen tudi do evropske finančne pomoči, so za Dnevnik pojasnili na ministrstvu za infrastrukturo in prostor. Odločitev pričakujejo šele po koncu poletja V Evropski komisiji so povedali, da končne odločitve o seznamu še ni, pričakuje pa se šele po koncu poletja. Dnevnik je medtem poročal, da naj bi se to zgodilo že do poletja. Kot je povedal Joseph Hennon, tiskovni predstavnik evropskega komisarja za okolje Janeza Potočnika, je seznam v pristojnosti komisarja za energijo Güntherja Oettingerja. Kriteriji presoje za uvrstitev na listo so izključno energetsko-ekonomske narave. Ker projekt v celoti leži na italijanskem ozemlju, ga Slovenija s seznama ne more spraviti z vetom, druge članice EU pa mu ne nasprotujejo. Predlagano listo projektov morata sicer poleg Evropske komisije presoditi še Svet EU in Evropski parlament, vendar bodo tudi poslanci in predstavniki članic lahko upoštevali le energetski vidik, ne pa tudi okoljskega.

Če bo žaveljski terminal tako skupaj s pripadajočim plinovodom dokončno potrjen kot projekt PCI, bo ne glede na vsa nasprotovanja slej ko prej zgrajen, pravijo na infrastrukturnem ministrstvu.

Pet tožb, ki so jih zaradi domnevnih nepravilnosti v postopkih presoje okoljskih vplivov terminala na italijansko upravno sodišče v Rimu vložile italijanske lokalne skupnosti in nevladne organizacije, pri tem pa sta se jim pridružili tudi koprska občina in Slovenija, po pojasnilih ministrstva pri izbiri projektov PCI ne igra nobene vloge.

Še vedno nekaj možnosti za ustavitev gradnje Toda nekaj možnosti za ustavitev gradnje po poročanju Dnevnika vendarle obstaja. Kot so jim potrdili na ministrstvu za kmetijstvo in okolje, je italijanska vlada odprla postopek presoje vplivov žaveljskega terminala na okolje.

Vzrok za to naj bi bile dodatne informacije iz tržaškega pristanišča, kjer se je uprava odločno postavila proti terminalu, saj je presodila, da bi ob že tako gostem ladijskem prometu v Tržaškem zalivu plinski tankerji, ki bi ob vsakem prihodu za nekaj ur ustavili ladijski promet, povzročili nemogoče plovne razmere v pristanišču.

Poleg tega je Italija projekt sredi postopka čezmejne presoje okoljskih vplivov razdelila na dva dela - na terminal Žavlje in na plinovod Trst-Gradež. Pozitivno okoljevarstveno soglasje pa je leta 2009 sprejela le za terminal Žavlje. V njem je le delno upoštevala pripombe Slovenije, zato zdaj na kmetijskem ministrstvu pričakujejo, da bo to storila v celoti. Italija bo po njihovih informacijah obnovljeni postopek končala v kratkem.

Ne spreglejte