Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
9. 8. 2013,
17.19

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

meteorni dež

Petek, 9. 8. 2013, 17.19

8 let, 1 mesec

Perzeidi bodo uprizorili nebeško predstavo

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vsako leto sredi avgusta meteorski dež Perzeidov ustvari čudovito igro svetlobe na zvezdnatem nebu.

Največ dežja Perzeidov lahko pričakujemo v zadnjih nočnih urah pred sončnim vzhodom v ponedeljek, 12. avgusta, ko jih bodo srečneži na severni polobli lahko videli tudi do 100 na uro.

Najugodnejše razmere za opazovanje bodo prav v Evropi in severni Aziji, nekaj manj, a še vedno več kot enega na minuto, jih pričakujejo nad Severno Ameriko. Ne bo jih manjkalo niti danes in jutri ponoči ter v zgodnjih urah torka, 13. avgusta, saj se njihova pogostost na našem nebu postopoma krepi že približno po 20. juliju in po vrhuncu pojema približno do 20. avgusta (zato ne preseneča, da so srečneži kakšnega ujeli že prejšnje noči). Letos so razmere za opazovanje še toliko bolj ugodne, ker ne bo Lune v nočnih urah, ki bi s svojo svetlobo prikrivala potujoče Perzeide.

Perzeidi najbolj hvaležni za opazovanje Meteorni dež Perzeidov vedno znova navdušuje, ker od vseh podobnih pojavov zagotavlja največjo gostoto svetlih meteorjev in se ponavlja avgusta, v obdobju, ko je na severni polobli primerno vreme za zunanje opazovanje in ko je verjetnost, da nebo ne bo pokrito z oblaki, razmeroma majhna.

Perzeidi so delci vesoljskega prahu, ki v Zemljino atmosfero priletijo s hitrostjo okoli 59 kilometrov v sekundi. Videti je, da prihajajo iz točke na meji med ozvezdjema Kasiopeja in Perzej, od koder so dobili tudi svoje ime.

Svetleča sled je posledica trenja hitro potujočega vesoljskega prahu z zrakom. Perzeidi vendarle niso najhitrejši meteorji, saj imajo Leonidi, ki osvetlijo naše nebo novembra, hitrosti malo čez 70 kilometrov na uro.

Do konca leta še Leonidi, Geminidi … Večino meteorjev atmosfera uniči že v svojih višjih predelih, to je na višinah med 80 in 120 kilometri. Nekaj večjih delcev pa se prebije bližje površini našega planeta, tudi na komaj 20 kilometrov nad Zemljo.

Do konca leta lahko pričakujemo še nekaj (vsakoletnih) meteornih dežjev, a niso vsi enako izraziti. Med njimi sta najzanimivejša dež Leonidov, katerega vrhunec bo predvidoma v noči s 16. na 17. november, in Geminidov, ki naj bi največ svojega sijaja pokazali v noči med 13. in 14. decembrom.

Kje jih je najbolje opazovati? Ko so Perzeidi na višku, je njihova gostota tako velika, da jih niti ni treba iskati posebej prek napovedi in izračunov. Pomembno je, da nebo ni oblačno in da je med opazovanjem čim manj svetlobe. Luna bo opazovalcem prizanesla, a je še vedno treba zbežati čim bolj stran od moteče svetlobe mestnih luči. A če ne boste videli nobenega meteorja, se morate zavedati, da je opazovanje meteornega dežja kot ribištvo: užitek je že v bivanju v naravi in v sožitju z njo. Ne sme se vam muditi, potrpljenje je odločilnega pomena. Enkrat boste ujeli več, drugič manj, a se boste kljub temu lahko vsakič imeli lepo.

Ne spreglejte