SiolNET. Novice Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nasa predstavila nove, močnejše rakete za pot na Mars

2

termometer

 | Foto:
Ameriška vesoljska agencija Nasa je predstavila zasnovo novega izstrelitvenega raketnega sistema, ki naj bi bil sposoben ponesti človeka precej zunaj nizke Zemljine orbite, morda celo na Mars.

Sistem naj bi sicer prvič zagnali šele leta 2017, stal pa naj bi 35 milijard dolarjev, so danes napovedali v Washingtonu.

"Izzval nas je predsednik Obama"

Kot je pojasnil prvi mož Nase Charles Bolden, bodo nove nosilne rakete najmočnejše po raketi saturn V, ki je ponesla ameriške astronavte na Luno. "Predsednik Barack Obama nas je izzval, naj bomo pogumni in imamo velike zamisli in to je natanko to, kar delamo pri Nasi," je dejal Bolden.

Novi sistem naj bi zapolnil praznino po upokojitvi ameriških raketoplanov julija letos. "Jaz sem ponosen, da sem letel na space shuttlu, prihodnji raziskovalci pa zdaj lahko sanjajo, da bodo nekega dne hodili po Marsu," je še dejal Bolden.

V vesolje bodo lahko izstrelili do 100 ton tovora

Zaenkrat pri Nasi govorijo zgolj o "vesoljskem izstrelitvenem sistemu" (SLS), ki naj bi bil sposoben ponesti velike količine tovora v vesolje, ne le v orbito okoli Zemlje, ampak tudi dlje, morebiti celo na Mars. Po načrtih bi sprva lahko v vesolje izstrelili od 70 do 100 ton tovora, kasneje pa bi to morda lahko nadgradili na celo do 130 ton.

Raketa naj bi bila sposobna nositi tudi novo kapsulo za polete s človeško posadko, imenovano "večnamensko vozilo Orion", ki ga pri Nasi že razvijajo.

Nov sistem temelji na tehnologiji raketoplanov Nekdanji direktor instituta za vesoljsko politiko na Univerzi Georgea Washingtona John Logsdon je sicer pojasnil, da sistem še vedno močno temelji na tehnologiji raketoplanov. Tako na primer prva stopnja nove nosilne rakete temelji na shuttlovem kriogenskem motorju, ki ga poganja mešanica zelo ohlajenega vodika in kisika.

Človek ne bo letel na Mars pred letom 2030

Nasa sicer napoveduje, da naj bi bil nov sistem za izstrelitev nared leta 2017, prve polete s človeško posadko pa naj bi začeli izvajati leta 2021. Lahko pa bi sistem leta 2025 uporabili za misijo na asteroid.

Kdaj naj bi bil na vrsti polet človeka na Mars, je še preveč oddaljeno v prihodnosti. Zagotovo pa se to ne bo zgodilo pred letom 2030.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin