Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 11. 2010,
14.45

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 5. 11. 2010, 14.45

8 let, 5 mesecev

Med čarovniškimi triki in rdečimi noski (FOTO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Razkuževanje sob z milnimi mehurčki, kvartopirski triki in natikanje rdečih noskov ob nepogrešljivi spremljavi orglic so le del terapije, s katero klovni zdravniki razgibajo suhoparen bolnišnični dan.

Četrtkovi dopoldnevi so na otroškem oddelku Splošne bolnišnice Celje rezervirani za klovne zdravnike. Glavni in edini "krivec" za vizite smeha in veselja so Rdeči noski.

Klovni v parih obiščejo vsakega bolnika, katerega starši dajo soglasje. Tisti bolj zdravi se jim pridružijo v igralnici, tisti s težjimi oblikami bolezni jih počakajo v svojih sobah.

Vsaka soba – drug pristop Tako kot so različni pacienti, so različni tudi pristopi. Tako se na primer mlajši smejijo akrobacijam psička Mufija in tekmujejo v lovu na milne mehurčke, medtem ko se najstniški pacienti bolj zagrejejo ob partiji kart in prenapihnjenim debatam o harazarderstvu in pokeraštvu.

Že gib je lahko napačen Seveda pa tudi pot Rdečih noskov ni tlakovana le z nasmehi in veseljem. Včasih je že klovnov gib lahko dovolj, da se pacient prestraši in potegne vase. Takrat je pred Rdečim noskom zahteven izziv, da s pacientom vpostavi ponovno zaupanje. Težave nastopijo tudi v primeru, da v skupini zajoka en otrok (kar v bolnišnici ni nič nenavadnega) in za seboj potegne pravo jokajočo verižno reakcijo. Takrat je treba ostati miren, a je težko, saj tudi klovni niso imuni na jok.

RDEČI NOSKI na 1919 Če želite pripevati za organizacijo Rdeči noski, katere cilj je obiskati vsakega otroka, ki mora biti v bolnišnici, na številko 1919 pošljite SMS-sporočilo z vsebino NOSKI in darovali boste 1 evro.

Tilen, Kaja, David in številni drugi, ki so se z njimi že srečali, vam bodo hvaležni.

Ne spreglejte