Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 8. 2013,
6.34

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 14. 8. 2013, 6.34

7 let, 12 mesecev

Kjer so svoj zadnji dom našli slavni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zanimive turistične znamenitosti, vredne ogleda, so lahko tudi pokopališča, pa čeprav ima morda do tega kdo še vedno kakšne predsodke ali pa jih preprosto spregleda, čeprav jih vodniki priporočajo.

Slavnih stanovalcev na pretek Na svetu je nekaj zelo slavnih pokopališč, recimo vojaško pokopališče Arlington v Washingtonu. Podobno slavnega pa z Novodevičjim pokopališčem v Moskvi premore tudi druga, (še vedno) politična, vojaška in gospodarska supersila Rusija. Tam je pokopanih veliko znamenitih osebnosti, ki so na različnih področjih pomembno soustvarjale zgodovino Rusije in Sovjetske zveze. Med njimi so pisatelji, pesniki in dramatiki Nikolaj Gogolj, Mihail Bulgakov, Antonin Čehov, Vladimir Majakovski, skladatelji Sergej Prokofjev, Dimitrij Šostakovič in Aleksander Skrjabin, letalski konstruktor Andrej Nikolajevič Tupoljev, pa seveda tudi politiki.

Boris Jelcin kot prvi predsednik novodobne Rusije, njegov protikandidat na volitvah, general Aleksander Lebed, ki je umrl v helikopterski nesreči, Raisa Gorbačov, če jo kot ženo zadnjega predsednika ZSSR in očeta perestrojke Mihaila Gorbačova smemo šteti kot političarko (že zato, ker naj bi nanj imela velik vpliv). Med politiki pa je na Novidevičjem pokopališču kot eden najbolj znanih pokopan nekdanji razvpiti generalni sekretar CK ZSSSR Nikita Hruščov, ki je med drugim zaslužen za proces destalinizacije in za otoplitev odnosov med SZ in nekdanjo SFRJ.

Novodevičje namesto kremeljskega obzidja Z mestom pokopa Nikite Hruščova je povezana zanimiva zgodba: po odstavitvi leta 1964, ko ga je zamenjal Leonid Brežnjev, je preostanek življenja preživel na dači v razočaranju in depresiji. Umrl je leta 1971, kot odstavljeni državni voditelj pa ni našel mesta ob kremeljskem obzidju, kjer so pokopani sovjetski voditelji, ki so umrli na funkcijah. Ob njegovem pogrebu so Novodevičje pokopališče zaprli za javnost in to obrazložili z napisom, da čistijo pokopališče.

Prvi grobovi še v samostanu Novidevičje pokopališče je v jugozahodnem delu Moskve, na območju ob prav tako znamenitem Novidevičjem samostanu. Prve pokope so opravili prav na območju samostana, svojo uradno zgodovino pa je Novodevičje pokopališče začelo pisati leta 1898, ko so ob južni steni samostana začeli graditi novo pokopališče. Dela so potekala pod nadzorom profesorja arhitekture Mašakova, uradno pa so pokopališče odprli leta 1904.

Več kot 26 tisoč pokopanih Območje pokopališča so še dvakrat obsežneje povečali leta 1949 in ob koncu 70. let. Danes se Novodevičje pokopališče razprostira na štirih površinah velikosti 7,5 hektarja, na njem pa je pokopanih več kot 26 tisoč ljudi. Pokopališče je razdeljeno na 11 enot, grobovi slavnih ljudi, ki so prave kiparske monumentalnosti, pa so bolj ali manj v skupni enoti (politiki, pisatelji, poeti, skladatelji, piloti, konstruktorji, športniki itn) glede na področje, s katerimi so se ukvarjali in na katerem so postali slavni.

S pomočjo zemljevida, ki ga je mogoče kupiti v kiosku ob vstopu na pokopališče, tako ni pretežko poiskati grobov slavnih, ki nas najbolj zanimajo.

Sprehod po Novidevičjem pokopališču v Moskvi ni le zanimiva in poučna ekskurzija po končnih domovih slavnih ruskih osebnosti, marveč tudi blagodejen sprehod za dušo in telo po norem ritmu življenja v Moskvi, ki ga je mogoče opaziti na vsakem koraku.

Ne spreglejte