Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 2. 2008,
20.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 1. 2. 2008, 20.54

8 let

Generacija Y: tehnološko napredna z vsiljivimi starši

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Lahko so računalniški eksperti in izredno samozavestni, vendar bi predstavniku »Generacije Y« dali službo, če bi morali prenašati še zahtevne starše in šibko lojalnost?

Tehnološko izjemno napredni, prepričani, da lahko z lahkoto dobijo dobro službo, vendar kljub temu včasih resnično neuporabni. Novi britanski univerzitetni diplomiranci ob živce spravljajo delodajalce, vendar recesija bi lahko počila njihov mehurček. Egocentrični, muhasti, pohlepni Britanske univerze producirajo več diplomirancev, kot kadarkoli doslej. V poročilo britanske Zveze iskalcev univerzitetno izobraženih kadrov (AGA) piše, da se delodajalcem pripadniki generacije rojene po letu 1982 zdijo ambiciozni, zahtevni, samozavestni – celo preveč samozavestni – tehnološko napredni in z zrelo poklicno etično zavestjo. Vendar so mnogi tudi egocentrični, muhasti in pohlepni.

»Prihajajo do stojnic zaposlovalnih agencij in vprašajo kaj jim lahko ponudijo,« je dejal direktor ene izmed zaposlovalnih agencij v Veliki Britaniji, Carl Gilleard. »Bolje bi bilo, če bi prosili za čas, da bi lahko povedali kaj lahko ponudijo. Generacija Y je en sam jaz, jaz, jaz,...,« je dodal.

Manj lojalni V nasprotju z bolj brezobzirno »Generacijo X«, ki je bila rojena v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, so manj osredotočeni na plačilo in bolj na ravnotežje med profesionalnim in družinskim življenjem, na okolje in etičnost. Glede na to, da so doživljenjske službe stvar preteklosti, so tudi precej manj lojalni delodajalcem.

Dobri kadri še vedno redki 217 delodajalcev v raziskavi je kljub mnogim veščinam imelo probleme pri pridobivanju primernih kadrov. 22 odstotkov jih je obžalovalo pomanjkanje britanskih kadrov s primernimi kvalifikacijami in posledično število nezasedenih delovnih mest. Medtem ko so spretni z mobilnimi napravami in računalniki, so se pritoževali nad pomanjkanjem nekaterih drugih osnovnih veščin. »Jutri moram v London, vendar mi sploh niso povedali kako naj pridem tja,« je eden izmed praktikantov v londonskem podjetju po telefonu potarnal materi.

Strah pred vsiljivimi starši V podjetjih so tudi opazili, da so 30 do 40 prijavam za eno delovno mesto navkljub, zavrnjeni kandidati delovali bolj presenečeni in obupani, kot so bili v istem primeru pripadniki starejših generacij. Prav tako so tudi starši postali bolj vsiljivi v stikih z univerzami, če so nezadovoljni z učitelji, podjetja se bojijo, da se bo isto pričelo dogajati tudi na delovnih mestih.

Agenti svojh otrok »Menimo, da smo za nastal položaj delno krivi tudi starši,« je dejal Gilleard. »Nekatera velika globalna podjetja v ZDA imajo posebne predpise za ravnanje v primerih, ko se pridejo starši z delodajalcem prepirati zaradi po njihovem mnenju slabe plače, ki jo prejema njihov otrok. Dobesedno so agenti svojih otrok,« je dodal.

Bi recesija spremenila položaj? Vse to pa se lahko spremeni, če bo recesija zmanjšala povpraševanje po novih kadrih. »V začetku devetdesetih let so diplomiranci zahtevali vsaj službeni avtomobil in telefon,« je dejal Gilliard. »Čez noč se je tržna situacija spremenila in »zahtevneži« so morali postati veliko bolj prilagodljivi. Če se bo podobno zgodilo z Generacijo Y, pa bomo še videli,« je dodal.

Ne spreglejte