Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 11. 2007,
11.22

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 28. 11. 2007, 11.22

6 let, 7 mesecev

Bolj življenjski japonski robot

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Biserno bel robot, ki je podoben E.T.-ju, je iz postelje vrgel človeškega lastnika, z njim za dobro jutro poklepetal in mu s spretnimi rokami pomagal pripraviti zajtrk.

Robot po imenu Wendy ima mehke roke in prste, ki primejo nadvse nežno, in dovolj moči, da pomaga ljudem, da se vsedejo ali vstanejo. Z nežnimi gibi se urno odzove na človekov dotik. Štruco kruha pobere brez, da bi ga zdrobila, postreže vam toast ali vam pomaga vstati iz postelje.

Visoka stopnja integracije sistemov

"Wendy je prvi robot na svetu s takšno stopnjo integracije različnih sistemov," je dejal Shigeki Sugano, profesor strojnega inženiringa na Univerzi Waseda v Tokiju. Sugano je vodil projekt "Twendy-one", katerega rezultate je demonstriral v torek v Tokiju. Več o projektu najdete na naslovu http://twendyone.com. "Izredno težko je uravnati moč s prilagodljivostjo," je dejal Sugano.

1,5 metra in 111 kilogramov

Robot je malo nižji od povprečne Japonke, ki je visoka 1,5 metra, vendar zelo težek, saj tehta 111 kilogramov. Wendy so delali skoraj sedem let, za vso visoko tehnološko funkcionalnost pa so porabili nekaj milijonov dolarjev, poroča Reuters. Wendy zna govoriti, 241 na pritisk občutljivih senzorjev v vsaki s silikonom oviti roki pa poskrbi za nežen dotik.

Robot je v predstavitvi na krožnik položil toast in po naročilu iz hladilnika vzel paradižnikovo mezgo. Navzoče je v angleščini pozdravil z robotskim "dobro jutro" in "dober tek".

Čez osem let vaš za 200.000 dolarjev

Sugano namerava do leta 2015 izdelati komercialno zanimiv robot, ki bi pomagal starejšim in pri delu v pisarni. Stal naj bi 200.000 ameriških dolarjev. Zaenkrat pa je realnost takšna, da robotu baterije zagotavljajo samo 15 minut življenja, računalniški sistem pa se hitro pregreje. "Robot je tako zapleten, da ga celo mi težko pripravimo do gibanja," je dejal Sugano.

Ne spreglejte