Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 12. 2007,
11.53

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 3. 12. 2007, 11.53

8 let, 1 mesec

Avstralija ratificirala Kjotski protokol

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Canberri je prisegla nova avstralska vlada. Takoj po zaprisegi je novi premier, laburist Kevin Rudd sporočil, da je kot svoj prvi uradni akt podpisal "instrument o ratifikaciji" Kjotskega protokola,

S tem je Rudd je pokazal, da bo vodil drugačno politiko od svojega predhodnika Johna Howarda. Ratifikacija bo stopila v veljavo 90 dni po izročitvi dokumenta Združenim narodom, kar pomeni, da bo Avstralija postala pogodbenica Kjotskega protokola do konca marca 2008, je dodal. S tem bodo ZDA ostale edina razvita država, ki protokola ni ratificirala. Rudd in 29 članov njegove vlade je danes zapriseglo, potem ko se je z zmago njegove laburistične stranke na volitvah 24. novembra končala enajstletna vladavina konservativne vlade pod vodstvom premiera Johna Howarda. Howard je odločno zavračal ratifikacijo Kjotskega protokola, dokler se tudi veliki onesnaževalci med državami v razvoju, kot sta Kitajska in Indija, ne bodo zavezale obvezujočim rokom za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov.

Rudd na prvem obisku v tujini na konferenci o spremembah podnebja

Rudd je danes dejal, da je Kjotski protokol "doslej najbolj daljnosežen dogovor o okolju in trajnostnem razvoju". "Naš današnji korak pomeni pomemben korak naprej v prizadevanjih naše države za boj proti podnebnim spremembam doma in z mednarodno skupnostjo," je dodal. Poudaril je še, da bo njegova vlada storila vse, kar je v njeni moči, da bo Avstralija izpolnila kjotske kriterije o zmanjšanju emisij toplogrednih plinov za pet odstotkov v letih 2008-2012 v odnosu na leto 1990.

Prvi obisk Rudda kot premiera v tujini bo sicer njegova udeležba na 13. konferenci pogodbenic okvirne konvencije ZN o spremembi podnebja (UNFCCC), ki se je začela danes na indonezijskem Baliju in bo trajala do 14. decembra. Med 12. in 14. decembrom bo zasedanje potekalo na visoki ravni.

Ne spreglejte