Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
29. 8. 2014,
14.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

hologram vesolje Matic Tomšič

Petek, 29. 8. 2014, 14.28

8 let

Ali živimo v hologramu?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Svetovni znanstveniki si zadnje čase belijo glave s prav posebno teorijo, ki pravi, da je vesolje morda je hologramski privid.

V raziskovalnem kompleksu Fermilab, ki velja za ameriški CERN, je te dni instrument Holometer začel zbirati podatke. Njegovo poslanstvo? Ugotoviti, ali je naš svet le velikanski hologram. Naprava naj bi po besedah vodilnih Fermilabovih znanstvenikov potrdila ali ovrgla teorijo, da je vesolje, ki nas obdaja, kot slika na TV-zaslonu pravzaprav dvodimenzionalna ravnina oziroma ploskev, sestavljena iz nešteto premikajočih se delčkov. Vse se trese Če zares obstajajo, so ti osnovni gradniki vesolja izredno drobni – bili naj bi kar stotrilijonkrat (sto milijard milijard) manjši od protonov. Teorija predpostavlja tudi, da se ne obnašajo kot običajni subatomski delci, temveč potujejo v valovih. "Glede na teorijo o hologramskem vesolju prostor in čas tvori valovanje, ne statične točke. Zaradi tega svet, ki nas obdaja, nikoli ne miruje, ves čas se malce trese," pojasnjuje Craig Hogan, znanstvenik z univerze v Chicagu in pobudnik raziskave Fermilaba.

Tehnologija prihodnosti sredi ruralnega podeželja ZDA Prav znake morebitnega tresenja bo iskal Holometer, futuristični instrument Fermilaba v poljedelskem osrčju ameriške zvezne države Illinois. Sestavljen je iz izjemno močnih laserjev, ki svoja žarka skozi ozka 40-metrska tunela usmerjata v ogledala. "Če je naša teorija napačna, bosta laserja vedno merila v isto točko na ogledalih. Če imamo prav, se bodo sčasoma pojavili rahli odkloni v končnem položaju obeh žarkov," je za portal New Scientist pojasnil Craig Hogan.

Čeprav naj bi iskanje odgovorov trajalo vsaj nekaj mesecev, morda celo let, pa zagovorniki teorij zarot, ki so ob koncu operacij v raziskovalnem središču HAARP kar čakali na novo kost za glodanje, že vzklikajo"Živimo v Matrici!".

Ne spreglejte