Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
13. 5. 2016,
11.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Natisni članek

Petek, 13. 5. 2016, 11.04

6 let, 6 mesecev

Na mednarodni vesoljski postaji počilo okno. Je čas za preplah?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Britanski astronavt Tim Peake, ki trenutno biva na mednarodni vesoljski postaji (ISS), je na Twitterju objavil fotografijo počenega okna v razgledni sobi oziroma kupoli ISS.

Razpoko v oknu je povzročil košček vesoljskih smeti, velik precej manj od enega milimetra, pojasnjujejo pri Evropski vesoljski agenciji (ESA), snovalki kupole, na kateri je počilo okno. Najverjetneje je šlo za okrušek barve z enega od starih, nedelujočih satelitov. Ti delci v Zemljini orbiti potujejo s hitrostjo več tisoč kilometrov na uro, zato v objekte, ki so jim napoti, udarijo z ogromno silo.

Astronavtom na mednarodni vesoljski postaji še ni treba paničariti, saj so okna tam precej debelejša od avtomobilskih, na primer.

Okno na ISS je sestavljeno iz dveh 25 milimetrov debelih plošč stekla, ki je posebej utrjeno za kljubovanje velikim pritiskom, prevlečeno pa s štirimi plastmi prozornega aluminijasto-keramičnega stekla, notranjo plastjo, ki okno varuje pred poškodbami, ki bi jih povzročili astronavti, in še zunanjo plastjo, ki ga ščiti pred udarci vesoljskih objektov. Počila je samo zunanja plast.

V skrajnem primeru, to je, če bi se zdrobilo celotno okno, bi astronavti lahko neprodušno zaprli prostor, v katerem se je to zgodilo, ven izčrpali zrak in okno zamenjali ročno, saj imajo na voljo kar nekaj rezervnih delov za ISS. | Foto: Reuters V skrajnem primeru, to je, če bi se zdrobilo celotno okno, bi astronavti lahko neprodušno zaprli prostor, v katerem se je to zgodilo, ven izčrpali zrak in okno zamenjali ročno, saj imajo na voljo kar nekaj rezervnih delov za ISS. Foto: Reuters

Pri Evropski vesoljski agenciji opozarjajo, da je ta incident dober pokazatelj, kaj bi se zgodilo, če bi v ISS treščilo kaj večjega. Košček vesoljskih smeti (koliko jih je okrog Zemlje, preverite v tem prispevku), velik okrog enega centimetra, bi lahko onesposobil katerega od zunanjih instrumentov ISS. Objekt s premerom 10 centimetrov pa bi lahko uničil celoten satelit ali, v tem primeru, kritično poškodoval vesoljsko postajo.

Ne spreglejte