Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Ponedeljek,
7. 9. 2015,
14.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

zaposlovanje

Ponedeljek, 7. 9. 2015, 14.59

8 let

V javnem sektorju in socialnih storitvah obljubljajo nove službe

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenski delodajalci za zadnje letošnje četrtletje obljubljajo skromno zaposlovanje. Največ prostih delovnih mest se obeta v proizvodnji, transportu, logistiki in na področju komunikacij.

Napovedi delodajalcev o novih zaposlitvah v zadnjih treh mesecih letos so skromne. Med 620 delodajalci, ki so sodelovali v raziskavi Manpower, jih je: - 8 odstotkov napovedalo povečanje števila zaposlenih, - 5 odstotkov zmanjševanje kadra, - 81 odstotkov pa ne načrtuje sprememb.

Po sezonski prilagoditvi neto napoved zaposlovanja znaša osemodstotno povečanje števila zaposlenih, so sporočili iz družbe ManpowerGroup.

Najslabše se piše gradbeništvu in kmetijstvu Med oktobrom in decembrom se bodo delovna mesta odpirala v skoraj vseh panogah. Najbolj optimistične so napovedi za področje: - proizvodnje (povečanje za 14 odstotkov oz. štiri odstotne točke več kot čez poletje), - transporta, logistike in komunikacij (povečanje za 12 odstotkov), - finančnih in poslovnih storitev, zavarovalništva in nepremičnin (povečanje za 11 odstotkov).

Presenetljive so tudi napovedi delodajalcev javnega sektorja in socialnih storitev, ki napovedujejo devetodstotno rast zaposlovanja, kar je najbolj optimistična napoved od začetka izvajanja raziskave leta 2011. Napoved je za 14 odstotnih točk boljša v primerjavi z lanskim letom in pet odsotnih točk v primerjavi s tretjim četrtletjem.

Dodatno se bo zaposlovalo tudi v panogi oskrbe z elektriko, plinom in vodo ter trgovini (povsod za sedem odstotkov več), rudarstvo in kamnine (dodanih šest odstotkov).

Najbolj pesimistične pa so napovedi za področje kmetijstva, lova, gozdarstva in ribolova, kjer ne bo dodatnega zaposlovanja, ter gradbeništva, kjer celo pričakujejo krčenje za dva odstotka.

Največ zaposlovanja na jugovzhodu Nova delovna mesta se obetajo v vseh štirih regijah, a najmočnejši trg delovne sile pričakujejo v jugovzhodni regiji, kjer naj bi se zaposlovanje povečalo za devet odstotkov, kar je največje povečanje od začetka izvajanja raziskave leta 2011.

V osrednji in severovzhodni Sloveniji delodajalci za zadnje letošnje četrtletje napovedujejo sedem odstotno rast zaposlovanja, na jugozahodu pa pet odstotno.

Glede na velikost podjetij imajo tudi tokrat najbolj optimistične napovedi delodajalci velikih podjetij z 250 ali več zaposlenimi.

Ne spreglejte