Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Torek,
16. 6. 2015,
15.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 16. 6. 2015, 15.16

8 let

To poletje se obeta več priložnosti za študentsko delo

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Številni dijaki in študenti, ki v teh dneh končujejo šolsko oz. študijsko leto, želijo poletni premor izkoristiti za kakšen zaslužek. Preverili smo ponudbo del in kakšne spremembe se jim obetajo.

Prvega februarja letos so začele veljati spremembe ureditve študentskega dela, ki na samo iskanje in opravljanje dela nimajo bistvenega vpliva. Kot je znano, spremembe zadevajo predvsem plačilo:

- določena je minimalna urna postavka pri 4,5 evra bruto na uro, kar pomeni, da študent na račun dobi najmanj 3,8 evra neto na uro, - študentje so postali zavezanci za plačilo prispevka za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, in sicer v višini 15,5 odstotka bruto honorarja, - delo študentov se šteje v pokojninsko dobo.

Praksa prvih štirih mesecev z e-študentskega servisa je pokazala, da so nekatera podjetja plačilo prispevka za pokojninsko in invalidsko zavarovanje v celoti prevzela nase, medtem ko nekatera plačujejo le del, ponekod pa mora prispevek študent poravnati sam.

Ob tem so navedli, da so s temi spremembami dela z urnimi postavkami, nižjimi od 4,5 evra na uro, večinoma izginila iz ponudbe, posledično opažajo 18 odstotkov manjši obseg dela, merjeno v urah opravljenega dela.

Letošnje poletje obeta več priložnosti Kljub temu študentski servisi poročajo, da je ponudba dela za dijake in študente za poletne mesece letos v povprečju večja kot lani. Kot nam je sporočila Saša Praček iz e-študentskega servisa, je večja za osem odstotkov, medtem ko v zadnjem času celo opažajo, da kar nekaj del ne morejo oddati.

Po podatkih Študentskega servisa Maribor in Atama so bolj ali manj na voljo dela na področju: - trženja, - anketiranja, - programiranja, - strežbe, - prodaje in drugih del v trgovini, - proizvodnje, - selitve.

Med poletnimi počitnicami dekleta veliko delajo tudi v administraciji in kot hostese, fantje pa povprašujejo tudi po težjih fizičnih delih.

Povečano je tudi povpraševanje po pomoči v turističnih središčih in gostinstvu ter po specifičnih delih, kot so učitelji plavanja, animatorji in reševalci iz vode, navaja Pračkova.

Bodite na preži kadarkoli in kjerkoli Večina prostih del je objavljenih na spletnih straneh študentskih servisov, Pačkova pa iskalcem priporoča, naj se pozanimajo še pri sorodnikih in znancih, saj tudi na ta način lahko pridejo do zanimivega počitniškega dela.

Viviana Žorž iz Adecca študentom priporoča, da poleg klasičnih objav spremljajo tudi družabna omrežja podjetij in oglase na spletnih straneh fakultet, poskusijo naj tudi navezati stik s podjetji, ki se jim zdijo zanimiva in kjer lahko opravljajo tudi morebitno prakso, saj ta podjetja lahko postanejo njihov bodoči delodajalec.

Oglasi za študentska dela sicer visijo marsikje, tako na vratih trgovin kot na bencinskih črpalkah, zato naj bodo študenti na preži kjerkoli in kadarkoli.

Povprečni zaslužek blizu petim evrom na uro Urne postavke so sicer odvisne od narave dela, v večini primerov pa se gibljejo na ravni zakonsko določene minimalne postavke, navaja Miha Šket iz Atame. Z minimalno postavko so plačana predvsem fizična dela, medtem ko je v administraciji na uro mogoče zaslužiti pet evrov bruto in več, dodaja Žorževa.

Urne postavke po posameznih delih po podatkih, ki so nam jih posredovali iz Adecca: - delavec na plaži: od 4,5 evra na uro dalje, - reševalec iz vode: od 5 evrov na uro dalje, - strežba: od 4,5 evra na uro dalje, - administrativna dela: od 5 evrov na uro dalje, - promocije in hostesno delo: od 4,7 do 6 evrov na uro, - pomoč pri prodaji: od 4,5 do 5 evrov na uro, - delo v proizvodnji: od 4,5 do 6 evrov na uro. Glede na podatke študentskih servisov se sicer povprečna urna postavka giblje med 4,8 in 5 evri bruto.

Ne spreglejte