Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 7. 2016,
4.11

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,83

9

Natisni članek

Četrtek, 28. 7. 2016, 4.11

6 let, 7 mesecev

Pustila je službo, v kateri je na mesec zaslužila 15 tisoč evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,83

9

Sonia Thompson je živela ameriške sanje. V svojih zgodnjih tridesetih je imela dobro službo, kjer je na mesec zaslužila več kot 15 tisoč evrov, hišo in vse, kar si je želela. A vse bolj se ji je zdelo, da nekaj manjka.

"Imela sem službo, v katero sem – vsaj nekaj časa – rada hodila, imela sem hišo, imela sem vse stvari, ki si jih lahko človek poželi. Počutila sem se, kot da živim ameriške sanje," pripoveduje Sonia, ki je devet let preživela v službi pri podjetju Johnson & Johnson. 

15 tisoč evrov na mesec ni bilo dovolj

Z delom v marketingu je po pisanju Business Insiderja letno zaslužila več kot 200 tisoč dolarjev (182 tisoč evrov) oziroma več kot 15 tisoč evrov na mesec. "Bilo je super, ko sem imela vedno nove stvari, službo na visokem položaju, ampak tu je bila tudi praznina," pripoveduje Thomsonova in dodaja, da je čutila, da mora od življenja iztržiti več kot le hipoteko in službo, s katero jo lahko odplačuje. 

Dan D

Tega se je z leti vse bolj zavedala in namesto da bi ves zasluženi denar porabila, je varčevala za dan, ko bo želela zapustiti podjetje in poiskati drugo pot. Ta dan je prišel v začetku leta 2012, ko je prišla s 14-dnevnega potovanja po Republiki Južni Afriki, najdaljših počitnic v vseh devetih letih, odkar je delala v podjetju. 

Mesec dni po vrnitvi s potovanja je v službi prejela še letno nagrado. Zdaj je imela za dve leti pokrite življenjske stroške in odločila se je, da je čas za spremembo. Ta čas je sovpadal tudi s končanjem njene knjige Delight Inside: Build Your Dream Business That Keeps Customers Coming Back for More.

Zasluži precej manj, a je srečna

Svojo 150 kvadratnih metrov veliko hišo je prodala in se odločila, da bo ustanovila svetovalno podjetje po vzoru, ki ga je opisala v knjigi. S pomočjo mreže, ki si jo je ustvarila v prejšnji službi, je ustanovila podjetje za svetovanje. Čeprav zdaj zasluži le 36 tisoč dolarjev na leto (32 tisoč evrov), kar je v primerjavi z njeno plačo na prejšnjem delovnem mestu precej manj, pa je srečna. Odkar je pustila službo, tudi veliko potuje. Obiskala je že več kot 26 držav.

Polovico leta živi na Floridi, drugo polovico pa v Argentini

Polovico leta živi na Floridi, drugo polovico leta pa v Buenos Airesu v Argentini, v katerega se je zaljubila med enim od izletov. "Včasih sem živela v neprestanem stresu. Vedno sem delala to, kar so želeli šefi. Zdaj pa lahko delam od koderkoli, zato sem pristala v Buenos Airesu. In ko mi ni več všeč, lahko grem. Čutim, da imam zdaj veliko več nadzora nad svojim življenjem in usodo," pripoveduje Thomsonova.

Sonia dodaja, da je v zadnjih mesecih spoznala veliko ljudi, ki so bili v svoji službi nesrečni, vendar so se počutili ujete, saj niso želeli izgubiti varnosti, ki so jo imeli na delovnem mestu. Vsem, ki imajo ta občutek, bi zato rada povedala, da je v življenju toliko stvari, ki jih lahko doživite in uživate v njih. Morda se boste odločili in izbrali poslovno življenje, kot ga je imela sama, ampak če se boste odločili raziskovati, boste videli, da lahko živite življenje iz svojih sanj, po poročanju Business Insiderja dodaja Thomsonova.  

Bi pustili službo, ki vas utesnjuje?

  • Ja, takoj.
    26,06 %
    196 glasov
  • Ne, ker mi služba daje varnost.
    5,19 %
    39 glasov
  • Ja, če bi imel zagotovljeno novo službo ali prihranke.
    68,75 %
    517 glasov
Oddanih 752 glasov
Ne spreglejte