Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Četrtek,
10. 9. 2015,
13.29

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

oglas diploma

Četrtek, 10. 9. 2015, 13.29

7 let, 12 mesecev

Na Bolhi prodaja svoje diplomsko delo, ker mu nič ne koristi

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na spletnem portalu bolha.com se je pojavil oglas, v katerem prodajalec za tisoč evrov prodaja svoje diplomsko delo in naziv, ki ga je pridobil z njim.

"Prodam skoraj nerabljeno in popolnoma neuporabno diplomsko delo in diplomo. Poleg podarim še naziv 'diplomirani inženir grafične tehnike', ki si ga lahko nalimate kamorkoli," je v spletnem oglasu zapisal prodajalec Damjan.

Diploma brez koristi Kot je navedel v nadaljevanju, diplomsko delo, diplomo in naziv prodaja, ker mu pri iskanju službe prav nič ne koristijo. "V bistvu me ovirajo, saj je očitno, da bi z nižjo izobrazbo hitreje dobil službo. Le kje so tista tako opevana podjetja, ki cenijo visoko izobražen in izkušen kader?" Prodal bi tudi izkušnje iz tiskarstva, oblikovanja in oglaševanja, če bi jih znal spraviti iz sebe, je dodal.

Cena je tisoč evrov, denar pa potrebuje za nakup hrane in plačilo položnic, je še navedel v oglasu, ki je zdaj s spleta že umaknjen.

Inovativen način iskanja službe? Ko smo ga poklicali, nam je Damjan povedal, da je oglas v prvi vrsti provokacija, s katero je želel opozoriti na položaj brezposelnih diplomantov v Sloveniji, in da tudi če že dobiš službo, delodajalec tega tvojega znanja niti ne izkoristi.

"Nazadnje, ko sem iskal delo, sem poslal tri prošnje in takoj dobil službo. Zdaj delo iščem že dve leti, pošiljam prošnje in niti na razgovor ne pridem. Pravzaprav sem z oglasom želel še na drug način opozoriti nase pri delodajalcih, ker z običajnimi prošnjami, čeprav niso suhoparne, ne izstopam," je povedal Damjan.

Se inovativni pristopi pri iskanju dela obrestujejo? Omenjeni oglas je vsekakor eden izmed inovativnih pristopov k iskanju zaposlitve, ki so vedno dobrodošli, predvsem zato, ker tako posamezniki izstopijo iz množice.

"Predvsem tisti, ki delajo v kreativnih poklicih – oblikovanju, medijih, vizualnih komunikacijah –, bi morali biti pri iskanju zaposlitve zelo kreativni in inovativni. Zanje šablonska prijava s klasičnim življenjepisom pravzaprav sploh ne pride v poštev," na potrebo po drugačnih pristopih k iskanju dela opozarja kadrovska svetovalka iz Mojedelo.com Maja Radišek.

Hkrati kadrovska svetovalka dodaja, da inovativnost še ni zagotovilo, da bo nekdo dobil delo, saj različna podjetja iščejo različne profile ljudi in niso vsa naklonjena "norim idejam". Iskalec ima najprej nalogo, da spozna kulturo podjetja in šele takrat presodi, kakšen pristop bo ubral.

Ne spreglejte