Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

kaya kamenarič

Petek,
29. 12. 2017,
19.32

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

prazniki prazniki reševalec gasilci policija

Petek, 29. 12. 2017, 19.32

6 let, 3 mesece

Največ je tatvin, požigov zabojnikov in nesreč zaradi kuhanega vina

kaya kamenarič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
gasilec | Foto Siol.net

Foto: Siol.net

Marsikdo si lahko čez praznike privošči dopust, vendar nekatere službe zahtevajo neprekinjeno delo. Gasilci, policisti in reševalci med prazniki tako ne počivajo. Robert Okoren iz Gasilske brigade Ljubljana je povedal: "Pri nas praznik ne pomeni nič." Kvečjemu obratno, med prazniki imajo ponavadi namreč še več dela. 

Reševalci, gasilci in policisti s svojimi sodelavci preživijo veliko časa. Morajo si zaupati, saj so na terenu prav oni tisti, ki si bodo med sabo krili hrbet. Ker jih ljudje potrebujemo tudi med prazniki, večina pravi, da so se na to, da praznikov zanje ni, že navadili. "Med sabo smo solidarni, če je nekdo delal prejšnja dva božiča, to leto za božič dela nekdo drug," so povedali sogovorniki, ki v svojih sodelavcih vidijo drugo družino. 

Reševalci - 112

Reševalci so ne glede na letni čas in praznike vedno pripravljeni priskočiti na pomoč. "Dopustov ni, med prazniki ne moramo biti kar doma," pravi vodja izmene Reševalne postaje Ljubljana Simon Mohar. Na povprečen delovni dan mora biti na delu vsaj od devet do deset, med prazniki pa vsaj sedem urgentnih vozil. V enem vozilu morata biti vsaj dva reševalca, nam je pojasnil Mohar.

Reševalec in vodja izmene Simon Mohar: "Ljudje naj bodo najbolj pozorni na pirotehnična sredstva. Čeprav je v primerjavi s prejšnjimi leti tega manj, se vsako leto kaj zgodi." | Foto: Siol.net/ A. P. K. Reševalec in vodja izmene Simon Mohar: "Ljudje naj bodo najbolj pozorni na pirotehnična sredstva. Čeprav je v primerjavi s prejšnjimi leti tega manj, se vsako leto kaj zgodi." Foto: Siol.net/ A. P. K.

Decembra je tudi nekoliko več dela. "V prazničnih časih opažamo predvsem več ljudi, opitih zaradi alkohola," pravi Mohar. Zaradi prazničnega razpoloženja konec decembra več ljudi pije alkoholne pijače, predvsem kuhano vino.

Reševalec in vodja izmene Simon Mohar v reševalnem vozilu | Foto: Siol.net/ A. P. K. Reševalec in vodja izmene Simon Mohar v reševalnem vozilu Foto: Siol.net/ A. P. K.

"Zlomi, zvini in druge tovrstne poškodbe"

Poledenele površine in vinjenost sta popolna kombinacija za nesreče. V prazničnem času se reševalci pogosteje srečujejo z zlomi, zvini in drugimi poškodbami, ki nastanejo ob padcih. Teh je sicer nekoliko manj, Mohar pa opaža, da se v prazničnem času več ljudi zastrupi z alkoholom. Nekateri vsebino želodca izpraznijo sami, pri nekaterih pa je tako hudo, da morajo na izpiranje želodca kar na urgenco. Neodgovorno uživanje alkohola je lahko zelo nevarno in pogosto povzroči neprijetne situacije.

"Ljudje naj bodo najbolj pozorni na pirotehnična sredstva. Čeprav je v primerjavi s prejšnjimi leti tega manj, se vsako leto kaj zgodi," je še poudaril Mohar.

Gasilci - 112

"Pri nas praznik ne pomeni nič"

Med prazniki ne opažajo povečanja preostalih nesrečah, so nam pa gasilci Gasilske brigade Ljubljana povedali, da sami praznikov sploh ne poznajo. "Pri nas praznik ne pomeni nič," je povedal Robert Okoren iz Gasilske brigade Ljubljana. Gasilci morajo namreč vedno zagotavljati operativni minimum: "To je 24 prisotnih operativnih gasilcev, pa naj bo to na praznik ali navaden delovni dan."

Gasilec Matija Grčar v svoji delovni uniformi. | Foto: Siol.net/ A. P. K. Gasilec Matija Grčar v svoji delovni uniformi. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Kot nam je povedal Okoren, je med prazniki opazna povečana potreba po gasilski pomoči: "Predvsem med novoletnimi in božičnimi prazniki je več intervencij, gašenja različnih zabojnikov za smeti." Pravi, da so v tem času pogostejši tudi namerni požigi: "Nekateri namerno goreča sredstva vržejo v zabojnike za smeti."

gasilec | Foto: Siol.net/ A. P. K. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Tovrstni požari, čeprav se na prvi pogled zdijo nepomembni, lahko hitro postanejo zelo nevarni. Če je v bližini kakšen avto ali objekt, se požar lahko zelo hitro razširi: "Takrat lahko govorimo o zelo veliki potencialni škodi in seveda tudi nevarnosti za ljudi."

Med prazničnim časom ljudi opozarjajo, naj ne kupujejo petard in naj jih ne mečejo v zabojnike za smeti, saj s tem ogrožajo tako sebe kot tudi varnost drugih. "Iz tega lahko nastane veliko večja škoda, kot si nekateri mislijo," je sklenil Okoren.

Policisti - 113

Z generalne policijske uprave so sporočili, da policisti vsako leto med božično-novoletnimi prazniki obravnavajo kar nekaj premoženjskih kaznivih dejanj, predvsem tatvin, vlomov, ropov in roparskih tatvin.

V letu 2016 so v drugi polovici decembra med 15. 12. in 31. 12. obravnavali 242 tatvin in 110 velikih tatvin, kar sta najpogostejši kaznivi dejanji v tem času. Na tretjem mestu je poškodovanje tuje stvari, kjer so našteli 46 primerov. Število tatvin je od leta 2014 na letni ravni padlo z 28.177 na 18.259.

Kje se zgodi največ tatvin?

Decembra storilci kaznivih dejanj izkoriščajo različne okoliščine, na katere moramo biti še posebej pozorni. S policijske uprave opozarjajo: "Odlična priložnost za tatove je na primer gneča v nakupovalnih središčih, ko imajo ljudje pri sebi tudi večje količine gotovine. Priložnost za tatvine so tudi zbiranja na različnih prireditvah, ko ljudje niso pozorni na svoje predmete, ali pa daljša odsotnost od doma, saj v prazničnem času pogosteje odpotujemo ali obiskujemo sorodnike in prijatelje."

policista | Foto: Siol.net/ A. P. K. Foto: Siol.net/ A. P. K. Na policiji se zavedajo, da je v teh dneh število praznovanj večje in da ljudje uživajo več alkoholnih pijač. S preventivnimi aktivnostmi in poostrenimi nadzori želijo vplivati na voznike, da bi za volan sedli le, ko niso pod vplivom alkohola.

"Ocenjujemo, da tudi zaradi aktivnosti policije število kršitev v prazničnih dneh ne odstopa od primerljivih obdobij."

Policista Aljaž Čuš in Denis Bratušek v delovnem vozilu | Foto: Siol.net/ A. P. K. Policista Aljaž Čuš in Denis Bratušek v delovnem vozilu Foto: Siol.net/ A. P. K.

"Svetujemo, da ljudje upoštevajo prometne predpise, prilagajajo hitrost vožnje razmeram na cesti in si ob uživanju alkoholnih pijač zagotovijo ustrezen prevoz – ne sedejo vinjeni za volan. Ob upoštevanju omenjenih nasvetov lahko pričakujemo, da se bo leto končalo mirno in brez tragedij v cestnem prometu. V lanskem letu namreč ni bilo tako, saj je med 25. in 31. 12. 2016 umrlo kar devet udeležencev v prometu," so še povedali na policijski upravi.

 

Ne spreglejte