Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 5. 2014,
12.05

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

evropske volitve evropske volitve

Četrtek, 22. 5. 2014, 12.05

8 let, 2 meseca

Dva odstotka dovolj za sanjsko službo evroposlanca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Zaradi nizke volilne udeležbe so lahko evroposlanci izvoljeni kljub dokaj skromni podpori. Lista Zares/Alde na čelu z Ivom Vajglom je leta 2009 dobila 45.238 glasov. Bo toliko dovolj tudi letos?

Koliko volivcev je Iva Vajgla, ki letos kandidira na listi DeSUS Karla Erjavca, poslalo v Bruselj? Leta 2009 je imelo volilno pravico nekaj manj kot 1,7 milijona državljanov, kar pomeni, da je Vajgla izvolilo 2,66 odstotka ljudi, ki so lahko glasovali na volitvah. Še en dokaz, da tisti, ki ostanejo doma, politične odločitve prepuščajo veliki manjšini tistih, ki glasujejo.

SDS kljub zmagi pritegnila le sedem odstotkov volivcev Stranka Zares je med strankami, ki so dobile evroposlanca, prejela najmanj glasov – 9,8 odstotka tistih, ki so prišli na volišča. A tudi SDS Janeza Janše kot najmočnejša stranka na evropskih volitvah leta 2009 je pritegnila le 7,27 odstotka celotnega volilnega telesa. Prejela je 123.563 glasov oziroma 26,7 odstotka glasov tistih, ki so volili.

Zmaga se slovenskim demokratom obeta tudi tokrat, volilna udeležba pa utegne biti podobno skromna kot v letih 2004 in 2009, ko je na volišča prišlo dobrih 28 odstotkov ljudi. Zadnja volilna napoved agencije Episcenter pravi, da bo na volišča prišlo 29 odstotkov volivcev oziroma približno 500 tisoč ljudi.

Večino mandatov bo pobrala desnica Episcenter je izračunal, da bo SDS na čelu z Milanom Zverom, ki naj bi dobila 23 odstotkov glasov, dobila vsaj tri poslance v Evropskem parlamentu. Skupna lista NSi – krščanskih demokratov in SLS z nosilcem Lojzetom Peterletom (Episcenter ji je izmeril 18 odstotkov glasov) bi imela vsaj dva poslanca.

Igor Šoltes naj bi premagal Igorja Lukšiča Z liste Igorja Šoltesa (13 odstotkov) naj bi bil izvoljen vsaj en kandidat. Socialnim demokratom z nosilcem Igorjem Lukšičem Episcenter napoveduje deset odstotkov in en mandat, osmi sedež v EP pa je "odprt".

34 tisoč glasov prinese en mandat Za osmi sedež bi bilo po raziskavi Episcentra dovolj še manj glasov kot leta 2009, le 34.245, kolikor bi jih dobila lista PS z nosilcem Jožetom Mencingerjem. Toliko glasov pomeni le malenkost manj kot dva odstotka vseh volilnih upravičencev, ki jih je na letošnjih evropskih volitvah malo manj kot 1,72 milijona.

Šest se jih bori za osmi sedež Za osmi sedež se glede na raziskavo bori kar šest list, saj so razlike med njimi tako majhne, da v Episcentru ne morejo z gotovostjo napovedati, da bi sedež pripadel Pozitivni Sloveniji, ki ima največ možnosti. Lista Kacin – Konkretno z nosilcem Jelkom Kacinom namreč zaostaja le za 2014 glasov. Sledi Šoltesova lista, ki bi lahko dobila še drugi sedež.

Manj možnosti imata DeSUS z nosilcem Ivom Vajglom, ki lahko dobi enega poslanca, povsem enake možnosti za še tretji mandat pa ima tudi Peterletova lista. Med šestimi listami ima najmanj možnosti SDS, ki bi si v primeru presenečenja lahko zagotovila še četrti mandat.

Ne spreglejte