Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
30. 6. 2014,
15.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Matic Tomšič

Ponedeljek, 30. 6. 2014, 15.47

8 let

Zakaj svet iger nikoli več ne bo enak (video)

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Briljantno, neprekosljivo, brezmejno. To so pridevniki, s katerimi igralci po svetu te dni opisujejo No Man's Sky, znanstvenofantastični biser, zaradi katerega bomo na igre gledali drugače.

Na nedavnem sejmu iger E3 v Los Angelesu je predstavo po mnenju obiskovalcev ukradel epski No Man's Sky (Nikogaršnje nebo). Pravi dragulj, ki bo debitiral na konzoli Playstation 4 in ki ga slinasto pričakuje vsak ljubitelj iger, postavljenih v znanstvenofantastično okolje, bi glede na potencial, ki ga nosi, namreč lahko premikal meje.

Neskončno vesolje Zakaj toliko trušča obdaja igro, ki je na prvi pogled videti kot mavrična zmes Jurskega parka, Avatarja in Vojne zvezd, za nameček pa za njo stoji igričarski srenji razmeroma neznana ekipa razvijalcev Hello Games?

Ključna beseda je neskončnost. Pogon No Man's Sky, ki bo igralca posadil za krmilo vesoljske ladje in ga pahnil v širni kozmos, je namreč zmožen povsem naključnega ustvarjanja galaksij, solarnih sistemov in planetov. Planetov, na katerih bomo našli izredno raznolike ekosisteme – deževne gozdove, puščave, globoke oceane - in njihove unikatne prebivalce, katerih videz ne bo določen vnaprej, temveč ga bo narekovala evolucija znotraj igre same. Dinozavri s perutmi in peščeni črvi s ptičjimi glavami? Prav mogoče.

Vesolje Nikorgaršnjega neba bo tako veliko, da bodo tudi zanesenjaki, ki bodo v igro vložili na tisoče ur, lahko raziskali le neznaten delček. "Če obširnost področja, ki ste ga v No Man's Sky že raziskali, delite z neskončnostjo, se končni rezultat vedno približa ničli," glomaznost projekta opisujejo pri Hello Games. Vesoljskih sostanovalcev ne bomo srečevali ravno pogosto V No Man's Sky nas ob brezšivnem pristajanju na planetih in lovu na vesoljske mamute čakajo tudi vojnozvezdne bitke plovil in ostale interakcije z drugimi igralci iz mesa in krvi, a le, če nam jih bo uspelo najti.

Na svojo pot bo vsak igralec namreč krenil iz drugega kotička gigantske galaksije, zaradi česar bo na sorodne duše najbrž kar težko naleteti. Vplivi njihovega početja bodo sicer dobro vidni – igra nas bo namreč sproti obveščala o pomembnih dogodkih, ki so jih sprožili soigralci z druge strani sveta. Igra za generacijo YouTube Zaradi dejstva, da zaradi postopnega naključnega nastajanja vesolja niti ena izkušnja v No Man's Sky ne bo enaka drugi, lahko po izidu najbrž lahko pričakujemo poplavo posnetkov igranja na YouTubu. Nikogaršnje nebo bo namreč izvrstno orodje za snemanje nadaljevank Let's Play (Igrajmo skupaj).

Kanali s tovrstno vsebino, ki jo je v zadnjih letih populariziral Minecraft, še ena igra z neskončnim svetom, so na YouTubu med najbolj priljubljenimi, saj imajo na milijone naročnikov, oglede pa štejejo celo v milijardah (poglejte si PewDiePie, CaptainSparklez in Yogscast).

Ne spreglejte