Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
9. 12. 2015,
13.41

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

startup NFC Matic Tomšič

Sreda, 9. 12. 2015, 13.41

6 let, 7 mesecev

"Slovenija se preveč zapira pred tehnološkimi novostmi"

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Slovenski startup Olaii je razvil sistem za brezgotovinsko plačevanje, ki organizatorjem prireditev omogoča učinkovitejši pregled nad prihodki, obiskovalcem pa boljši nadzor nad porabljenim denarjem.

Zgodba o startupu Olaii se je začela konec leta 2013, ko je šest študentov, Boris, Anže, Polona, Martin, Klemen in Jure, pod okriljem slovenskega podjetja XLAB začelo razvijati aplikacijo za odkrivanje dogodkov in zanimivosti v uporabnikovi okolici. Projekt je bil zaradi prevelikega finančnega bremena neuspešen, zato so presedlali na drugega – razvoj učinkovitega sistema za plačevanje brez gotovine.

Nastala je rešitev Olaii Cashless (cashless v slovenskem prevodu pomeni brezgotovinsko). V prvi vrsti je namenjena plačevanju na javnih festivalih, kot so glasbene, filmske, kulturne in športne prireditve vseh razsežnosti, je za Planet Siol.net povedal soustanovitelj startupa Jure Kastelic.

Z Olaii Cashless organizator točno ve, koliko je zaslužil, gost pa, koliko je porabil Sistem Olaii Cashless temelji na brezstični tehnologiji NFC. Obiskovalec prireditve, kjer se uporablja sistem brezgotovinskega plačevanja (za pijačo, na primer), ob vstopu na prireditveni prostor prejme kartico s čipom NFC. Nanjo naloži želen znesek, načeloma toliko denarja, kot ga je na prireditvi pripravljen zapraviti. Ob plačilu izdelka ali storitve kartico prisloni na blagajno, ta pa z nje odtegne zahtevano vsoto.

Takšen sistem ima več prednosti, pravi Kastelic. V prvi vrsti pohitri blagajniške transakcije, saj obiskovalcu ni treba brskati po denarnici, prodajalcu pa ne vračati drobiža. Obiskovalci tudi točno vedo, koliko denarja so na prireditvi porabili, saj lahko zapravijo le toliko, kot so na začetku naložili na kartico.

Organizator prireditve ima s plačilnim sistemom, ki je v celoti elektronski, boljši pregled nad prihodki, Olaii Cashless pa mu ponuja program za analizo plačil. Zbrane podatke je tudi preprosto upravljati, na primer jih posredovati finančni upravi ali poslovnim partnerjem. Sistem Olaii Cashless je pripravljen tudi na uvedbo t. i. davčnih blagajn, ki jih bo nujno uporabljati od 2. januarja 2016.

Uporabniki tako navdušeni, da kradejo kartice Povratni odziv obiskovalcev dogodkov, kjer je bilo do zdaj na voljo brezgotovinsko plačevanje s sistemom Olaii Cashless, je bil spodbuden, pravi Kastelic. Všeč jim je predvsem, da imajo boljši nadzor nad denarjem, ki ga zapravijo na dogodku. Nekaterim je sistem celo tako všeč, da kartice na koncu vzamejo domov kot spominek, se je pošalil. "Z vidika plačevanja večina prireditev v Sloveniji spada v srednji vek" Startup Olaii je sistem za brezgotovinsko plačevanje Olaii Cashless prvič uspešno preizkusil na lanskem glasbenem festivalu Kurzschluss v Ljubljani. Partnerstvo se je ohranilo, Olaii bo prisoten tudi na letošnjem Kurzschlussu. Za dolgoročno sodelovanje so se dogovorili tudi z organizatorji novogoriške prireditve ECO Festival. "Pri ECO Festivalu so hitro spoznali prednosti, ki jih prireditvi takšnega kova zagotavlja sistem brezgotovinskega plačevanja," je povedal Kastelic.

Večina slovenskih organizatorjev prireditev sicer ni podobnih misli, dodaja Kastelic. Po njegovem mnenju se Slovenija preveč zapira pred tehnološkimi novostmi, kot je Olaii Cashless, pa čeprav bi omenjena rešitev organizatorejm prireditev omogočila pobeg iz srednjega veka v digitalno sedanjost.

V tujini je drugače, poudarja Kastelic. Brezgotovinsko plačevanje se tam uporablja že vrsto let. Kot primere najboljše prakse je izpostavil velike glasbene festivale, kot sta Tomorrowland in Ultra, ter športne objekte, kot sta Bayernov štadion Allianz Arena v Münchnu in nemško dirkališče Nürburgring.

Po povratni odziv v tujino, kjer so tudi dobili prvo veliko priznanje za svoje delo Čeprav zavzeto iščejo domače partnerje, v startupu načrtujejo tudi širitev posla v tujino, saj je slovenski trg dolgoročno preprosto premajhen, je pojasnil Jure Kastelic. Leta 2016 se želijo z rešitvijo Olaii Cashless ob prireditvah v Sloveniji pojaviti tudi na dogodkih v sosednjih državah (Italiji, Avstriji, na Hrvaškem) in na Češkem ter v Nemčiji.

V tujini je startup Olaii že doživel večji uspeh. Leta 2014 so bili kot del podjetniškega pospeševalnika IMPACT v španski prestolnici Madrid izbrani med 20 najbolj inovativnih startup podjetij v Evropi. Za to so prejeli nepovratno investicijo, ki je bila tudi eden od virov sredstev za razvoj in zagon sistema Olaii Cashless. Preostanek je prispevalo podjetje XLAB.

Kaj mladim podjetnikom svetuje startup, ki je prerasel velikega slovenskega mentorja Kot pravijo pri startupu Olaii, so mentorstvo slovenskega podjetja XLAB prerasli razmeroma hitro. Rešitev Olaii Cashless danes razvijajo v svojih prostorih v ljubljanskem Tehnološkem parku.

Uspeh pripisujejo predvsem temu, da so pred razvojem sistema za brezgotovinsko plačevanje temeljito raziskali potrebe trga in se naučili ločevati koristne in nekoristne informacije, je pojasnil Boris Savić, eden od soustanoviteljev startupa Olaii. Pomembno se jim zdi tudi dejstvo, da se po prvem propadlem projektu niso vdali v usodo.

"Poskusi in če ti prvič ne uspe, poskusi ponovno. Samo tako boš lahko nekaj dosegel," pa Jure Kastelic svetuje nadobudnim mladim Slovencem, ki imajo idejo, ne pa tudi poguma narediti prvi korak na pot podjetništva.

Ne spreglejte