Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
1. 7. 2014,
14.55

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 1. 7. 2014, 14.55

8 let, 3 mesece

Slovenija pripravljena na preizkus sistema e-Call

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pri vzpostavitvi potrebne slovenske telekomunikacijske infrastrukture za delovanje tega sistema za reševanje življenj pri nas je sodeloval tudi Telekom Slovenije.

Ob težjih prometnih nesrečah lahko o preživetju odločajo sekunde, še bolj kritično pa je lahko, da ponesrečenci sami ne morejo poklicati pomoči. Sistem e-Call, njegova vseevropska uvedba je načrtovana za prihodnje leto, pa takoj po nesreči vzpostavi povezavo med ponesrečenim vozilom in regijskim centrom za obveščanje ter posreduje pomembne podatke za ustrezno reševanje.

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je pripravljena za preizkus sistema v praksi, kar je danes tudi pokazala v Kranju na demonstraciji sprejema klica oziroma podatkov o nesreči vozila. Uporabljena vzorčna komunikacijska in informacijska infrastruktura je cilj triletnega evropskega projekta HeERO, pri katerem slovenska uprava za zaščito in reševanje sodeluje kot pridružena članica skupaj z družbama Telekom Slovenije in Iskratel. Preizkusi potekajo v celotnem mobilnem omrežju Telekoma Slovenije Od februarja je sistem deloval poskusno prek ene bazne postaje mobilnega omrežja Telekoma Slovenije, zdaj pa poteka enomesečno poskusno obdobje na celotnem mobilnem omrežju omenjenega operaterja. Redno delovanje načrtujejo v zastavljenem roku, to je prihodnje leto. Od leta 2017 bo moral vsak novi avtomobil na tržišču držav članic Evropske unije imeti napravo za samodejni klic na pomoč. Že pred tem je pričakovati razvoj aplikacij za pametne mobilne telefone, ki bodo vezane na sistem e-Call. Velika pričakovanja Po podatkih Avtomoto zveze Slovenije je sistem e-Call trenutno vgrajen v 0,7 odstotka vozil, a se ta za zdaj še povezujejo z informacijskimi centri posameznih avtomobilskih blagovnih znamk in tako v primeru nesreč ne dosegajo najhitrejše mogoče odzivnosti. Od sistema e-Call se pričakuje veliko: do 2.500 rešenih življenj na evropskih cestah letno in za od 10 do 15 odstotkov manjša resnost poškodb. E-call bo zlasti učinkoval v redko naseljenih območjih, kjer pogosto ni očividcev nesreče ali pa te celo ostanejo neodkrite, zaradi česar še tako hitra pomoč pride prepozno.

Ne spreglejte