Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
17. 6. 2014,
11.20

Osveženo pred

7 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

letališče letalo potovanje potnik Bluetooth WiFi

Torek, 17. 6. 2014, 11.20

7 let, 3 mesece

S pametnimi telefoni do krajših vrst na letališčih

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Nekatera letališča že spremljajo pametne telefone potnikov v upanju, da jim bo to pomagalo odpraviti zastoje na varnostnih pregledih, prijavnih okencih, izhodih v letala ...

Sistem BlipTrack spremlja gibanje potnikov v letaliških stavbah predvsem s senzorji, ki zaznavajo povezljivost Bluetooth in Wi-Fi na pametnih mobilnih telefonih in drugih mobilnih napravah.

Upravitelji letališča s tem pridobijo vedno ažurne podatke o tem, kje in kdaj se pojavljajo največje zamude pri pretoku potnikov (kar naj bi jim omogočilo boljše načrtovanje za odpravljanje teh ovir), potniki na letališčih pa v vsakem trenutku lahko pridobijo zelo natančne ocene o čakalnih dobah na njihovi poti do letališča.

To je velika pridobitev za potnike, kajti izkušnje kažejo, da čakanje lažje prenesemo, če vsaj približno vemo, koliko časa bo trajalo – negotovost nas (tako ali drugače) zelo vznemirja.

Največ postavitev po Evropi

Rešitev danskega podjetja Blip Systems, ki je nastalo iz danske podružnice švedskega telekomunikacijskega velikana Ericsson, so postavili že na približno 20 večjih letališčih po vsem svetu, med njimi pa je največ evropskih. BlipTrack tako med drugim že deluje na letališčih Bruselj, Dubaj, Gardemoen (Oslo), Kastrup (Kopenhagen), Malpensa (Milano), Manchester, Pearson (Toronto), Schiphol (Amsterdam) in Vantaa (Helsinki), preizkušajo ga tudi na železniških postajah, saj v nizozemskem mestu Groningen že deluje testna postavitev.

Te dni pa letališče Cincinnati postaja prvo v ZDA, ki se bo pridružilo zgornjemu seznamu. Letališče, ki je imelo lani skoraj šest milijonov potnikov (za primerjavo, ljubljansko letališče jih je imelo dobrega 1,3 milijona), od sistema BlipTrack pričakuje tudi, da jim bo pomagal povečati prodajo v letaliških trgovinah, kajti če potniki preživijo manj časa v vrstah, bodo imeli več časa za tamkajšnje trgovine in barčke.

Predvidoma v začetku julija pričakujejo polni zagon in z njim največjo pridobitev: zaslone z natančno oceno čakalnih dob za varnostni pregled, toda sčasoma bodo sistem nadgradili tudi za spremljanje nakupovalnih navad v letaliških trgovinah, barih in restavracijah.

Zasebnost (menda) ni ogrožena

Snovalci zagotavljajo, da sistem BlipTrack ne zbira osebnih podatkov in da zbranih podatkov ni mogoče povezati s konkretno osebo, zato na letališču Cincinnati potnikov ne bodo posebej obveščali o postavitvi tega sistema, ki ugotavlja prisotnost neke naprave prek njene funkcije povezljivosti. Toda na nekaterih evropskih letališčih so kljub zagotovilom o neogrožanju zasebnosti postavili napise, ki potnike obveščajo o prisotnosti in delovanju tega sistema.

Po nekaterih ocenah je danes že polovica letalskih potnikov opremljena z napravami, ki imajo funkciji Bluetooth in Wi-Fi, njihov delež pa bo zagotovo le še naraščal.

Ne spreglejte