Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 12. 2009,
15.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 1. 12. 2009, 15.21

8 let

Prehod iz analognega v digitalno oddajanje TV-signalov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Sloveniji se je uradno začel prehod iz klasičnega, analognega oddajanja televizijskih signalov v oddajanje v digitalni tehniki.

To prehodno obdobje se bo končalo s 1. decembrom 2010, ko se bo ukinilo analogno oddajanje. Gospodinjstva, ki televizijski signal sprejemajo prek antene, morajo zato do takrat nabaviti ustrezno opremo. V prehodnem obdobju bo v omrežju možno spremljati več slovenskih programov V enoletnem prehodnem obdobju bo v omrežju oz. tako imenovanem multipleksu A, ki ga upravlja RTV Slovenija, mogoče spremljati že vrsto slovenskih programov, je pojasnil v.d. generalnega direktorja direktorata za informacijsko družbo na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Nikolaj Simič. To pa bo mogoče zato, kot je pojasnil Simič, ker je direktorat v sodelovanju z agencijo za pošto in elektronske komunikacije, RTV Slovenija kot operaterjem prvega multipleksa ter izdajatelji televizijskih vsebin - POP TV, Kanal A, TV3, TV Pika, RTS, Vaš kanal in TV Primorka sklenil dogovor o začetku oddajanja njihovih vsebin v digitalni tehniki DVB-T v multipleksu A.

Da je do dogovorov prišlo, je prispevalo tudi dejstvo, da se je ministrstvo odločilo za sofinanciranje stroškov analognega oddajanja vseh tistih programov, ki oddajajo hkrati analogno in digitalno. Na razpis je prispelo šest prijav in vse so izpolnjevale pogoje. Pogoj za sofinanciranje pa je to, da bodo ti programi oddajali v obeh načinih eno leto, torej do konca prehoda na izključno digitalno oddajanje.

Slovenija je razdeljena na tri področja oddajanja v tehniki DVB-T Pri tem velja omeniti, da je Slovenija v skladu z mednarodnimi dogovori razdeljena na tri področja oddajanja v tehniki DVB-T - zahodni, osrednji in vzhodni del. V vseh treh so zdaj v multipleksu na voljo programi SLO 1, SLO 2, SLO 3, POP TV, Kanala A, TV3 in TV Pika. V zahodnem delu sta poleg tega na voljo še TV Primorka in TV Koper Capodistria, v osrednjem Vaš kanal, v vzhodnem pa TV Maribor in RTS.

"Raznolika ponudba medijskih vsebin" Generalni direktor direktorata za medije na ministrstvu za kulturo Vojko Stopar je ob tem poudaril, da bo v prihodnosti za države, kot je Slovenija, z razmeroma majhno produkcijo avdiovizualnih del največji problem to, kako v ostri konkurenci tujih vsebin zagotavljati slovensko avdiovizualno ponudbo. Sam je mnenja, da je današnji dan prvi korak k temu, "da bo slovenski digitalni medijski prostor zaseden z raznoliko ponudbo medijskih vsebin".

Pri tem je imel v mislih tako imenovan pluralizem ponujenih vsebin, torej to, da bodo gledalcem na voljo tako kulturne, izobraževalne, športne in raziskovalne vsebine kot vsebine, namenjene otrokom, starostnikom ter regionalnim ali lokalnim novicam. Zato se Stoparju zdi izredno pomembno, da bodo v tem prvem multipleksu dostopne tudi regionalne televizije TV Primorka, Vaš kanal in RTS.

Če imate kabelsko, satelitsko ali internetno televizijo, prehoda ne boste občutili Sprejemanje televizijskih programov v digitalni tehniki bo sicer zadevalo samo tista gospodinjstva, ki televizijski signal sprejemajo po zraku, torej prek anten. Tisti, ki imajo kabelsko, satelitsko ali internetno televizijo, tega prehoda ne bodo občutili.

Tretjina gospodinjstev bo potrebovala nov televizor oz. dekodirno napravo Tisti, ki sprejemajo televizijske programe prek antene, zunanje ali sobne, bodo za to, da bodo programe sprejemali tudi po izklopu analognih oddajnikov, morali do 1. decembra 2010 kupiti ali ustrezen nov televizijski sprejemnik ali dekodirno napravo, ki bo znala dekodirati programe v digitalni tehniki. Takih naj bi bila tretjina gospodinjstev v Sloveniji.

Bodite pozorni ob nakupu potrebne opreme Pri tem ministrstvo opozarja potrošnike, naj bodo ob nakupih te opreme pozorni, da ustreza vsem potrebnim parametrom, tako da bodo lahko nemoteno spremljali programe tudi po končanem prehodu v digitalno tehniko. Da na primer določen televizor izpolnjuje vse parametre, naj bi načeloma potrjevala posebna nalepka, da pa bi se potrošnik izognil morebitni zlorabam, torej primerom, ko trgovci oziroma dobavitelji take nalepke prilepijo tudi na neustrezne televizorje, lahko potrošnik ustreznost televizorja preveri tudi na spletni strani ustanove Sintesio, ki opravlja preizkuse.

Ministrstvo bo potrošnikom nudilo potrebne informacije Ministrstvo ima z namenom informirati potrošnike v načrtu tudi promocijske aktivnosti, z analizo cen na trgu naj bi objavljalo tudi priporočene cene naprav, da ne bi prihajalo do napihovanja cen. Poleg tega je v načrtu, da v sodelovanju s pristojnimi organi ponudi možnost subvencioniranja nakupa te opreme socialno ogroženim skupinam prebivalstva.

Več programov na eni frekvenci Digitalna prizemna televizija ali DVB-T pomeni digitalni način oddajanja televizijskih signalov. Ta omogoča, da je na frekvenci, ki se je pri analognem oddajanju uporabljala za en televizijski program, možno v digitalni tehniki oddajati več programov.

Število programov je sicer odvisno od vrste kodiranja, Slovenija je izbrala način kodiranja MPEG-4, ki omogoča oddajanje od sedem do devet programov v enem t.i. multipleksu. Multipleks je naprava, ki združuje vse te programe in jih potem oddaja preko enega oddajnika. Gledalci jih tako lahko sprejemajo z uglaševanjem na en oddajnik ter nadaljnjo izbiro ustreznega programa znotraj tega oddajnika.

Večje število mest za oddajanje televiziijskih programov Na ta način bo na voljo večje število mest za oddajanje televizijskih programov, hkrati pa se bo sprostil določen del radiofrekvenčnega spektra, ki se ga bo nato uporabilo za nove storitve. Ta del spektra, ki se bo sprostil oziroma bo ostal neuporabljen po ukinitvi analognega oddajanja, se imenuje tudi digitalna dividenda.

Omrežje RTV Slovenije trenutno pokriva 80 odstotkov slovenskih gospodinjstev V Sloveniji trenutno deluje omrežje oddajnikov za DVB-T oziroma multipleks A, ki ga upravlja in gradi RTV Slovenija, a zdaj v njem v skladu s sprejetim dogovorom gostujejo tudi programi drugih izdajateljev. Kot je povedal direktor organizacijske enote RTV Slovenija za oddajnike in zveze Milan Dolenec, njihovo omrežje danes premore 23 delujočih oddajnih lokacij in s tem pokriva okrog 80 odstotkov slovenskih gospodinjstev.

Še v tem mesecu nameravajo vključiti tudi oddajnik na Nanosu, spomladi prihodnje leto pa še novih 60 oddajnih točk, s čimer bi dosegli 90-odstotno pokrivanje. Do konca leta naj bi z dodatnimi 80 lokacijami zagotovili 95-odstotno pokritost. Možnost sprejema programov iz njihovega multipleksa je mogoče preveriti na spletni strani RTV Slovenija.

Ministrstvo pozvalo k razpisu za dodatne multiplekse Upravljalec drugega omrežja oziroma multipleksa B je družba Norkring. S 16. decembrom naj bi vklopila tri oddajne točke, v maju pa naj bi nato začela dejansko oddajati programe tudi v tem multipleksu. Ministrstvo pa je v želji po zagotovitvi ustrezne infrastrukturne konkurence že pozvalo agencijo za pošto in elektronske komunikacije, da v začetku prihodnjega leta objavi vsaj še en razpis za dodatne multiplekse.

Ne spreglejte