Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 1. 2013,
9.59

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Vtisi Vtisi ocenili smo tablica

Četrtek, 10. 1. 2013, 9.59

2 meseca, 2 tedna

Ocenili smo: Google Nexus 7

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Apple in Samsung, bojta se! Google je vstopil v izdelavo lastnih tabličnih računal, in če gre sklepati po njihovem prvem umotvoru, se lahko kaj kmalu pripeti, da bo na prestolu sedel nov vladar.

Se še spomnite ene prvih reklam za renault clio s sloganom Kaj sploh še ostane velikim? Nekaj podobnega bi lahko trdili za Googlovo tablico Nexus 7. Je manjša od svojih bolj uveljavljenih sestričen, a zato nič kaj slabša in manj uporabna. Celo nasprotno, ponekod večje in impozantnejše tablice celo prekaša, poleg tega pa je na njenem cenovnem lističu zapisana precej nižja številka.

V najboljših rokah Ampak pojdimo lepo po vrsti. Čeprav ta tablica nosi Googlovo ime, je ameriški internetni gigant še vedno ne proizvaja sam. To so zaupali v roke vedno bolj uveljavljenim tajvanskim računalniškim mojstrom pri Asusu. Pametna poteza, saj so se ti v zadnjem času izkazali s kar nekaj izvrstnimi tablicami, temelječimi na operacijskem sistemu Android.

Izgubljena v poplavi? Na prvi pogled se Nexus 7 od svojih vrstnic ne razlikuje pretirano. Zgolj še en, tokrat malce manjši, monoton črn pravokotnik, prekrit s steklom in nekaj gumbi na ohišju (glasnost, vklop/izklop). Reže za spominsko kartico ni, kot tudi ne izhoda HDMI. "Nič posebnega torej," bi z roko zamahnil laik ali pa morda celo kakšen manj poučen samooklicani tehnološki guru. Vendar takšna trditev ne bi mogla biti dlje od resnice.

Tako kot ne gre soditi knjige po platnicah, enako velja za prvo Googlovo tablico. No, do neke mere velja, saj je ravno zadnja "platnica" tista, ki že ob prvem dotiku sporoči, da ne gre le za še eno generično, na hitro skupaj dano napravo za kratkočasenje na WC-ju in zabavanje otročadi. Čim se Nexus 7 znajde v vaših dlaneh, pod svojimi prsti začutite površino, prijetno na otip, ki v vas vzbudi občutek gotovosti, sami napravi pa daje robusten pridih. Zadnja ploskev je namreč prekrita s teksturirano oprijemljivo gumo in tako posledično izredno odporna proti naključnim zdrsom in usodnim padcem po tleh.

Na avtobusu vam ne bo več nerodno V navezi z do žepa prijaznejšimi dimenzijami ga dotična lastnost pri vsakodnevnem prenašanju in uporabi na javnih prevoznih sredstvih (ne da je to ravno pogost pojav v naši podalpski deželici) tako naredi precej priročnejšega od desetpalčnih zvežčičev, prav tako pa na javnih mestih izzove manj nevoščljivih in posmehljivih pogledov.

Večje ni nujno boljše Marsikdo se bo sicer spotaknil ob velikost, češ da si tablice želi ravno zato, da bi užival v aplikacijah in 'internetih' na večjem zaslonu. Do neke mere razumem takšno razmišljanje, saj sem imel sam podobnega, vse dokler nisem tedna dni preživel s pričujočim Googlovim malčkom. V tem obdobju me je Nexus popolnoma potegnil vase in mi dokazal, da je kos vsem multimedijskim opravilom, ki sem mu jih zadal.

Od jeznih ptičev do Facebooka E-knjige? Verjetno se lepše berejo samo na Amazonovem Kindlu (razlog: e-črnilni zaslon, ki manj utrudi oči). Prebiranje vesti na svetovnem spletu? Nekajkrat sem moral uporabiti povečavo teksta, proti čemur tudi večje table niso imune. Kratkočasenje z igricami in aplikacijami? Jezne ptičice letijo in razbijajo, da je veselje. Pregledovanje fotografij? Akne so še preveč razločne. Družabno udejstvovanje? Prikrajšani so bili le sledilci na Instagramu, saj zadevščina nima fotoaparata.

Sama velikost oziroma majhnost tablice je še najbolj zadala pri ogledu videovsebin. Saj ne rečem, za ogled kratkih posnetkov na YouTubu bo zadostovala, če pa bi želeli svoj kaskaderski skok z BMX-om pokazati širšemu občinstvu naenkrat, si boste zaželeli večje ploščice. Kakor tudi vaši gledalci.

Za tehnične navdušence Pa se za hipec ustavimo še pri strojnih zmogljivostih. Zaslon, ki ga prekriva trdoživi sovražnik prask Gorilla Glass, se bohoti z ločljivostjo 1280 x 800 točkovnih pik, kar je zelo spodobno, sploh če upoštevamo, da je bil to do pred kratkim standard desetpalčnih tabličnih računal. Slika se z gostoto 216 pikslov na palec po tehnični plati res ne more primerjati s tisto na Applovem Retina zaslonu, ki se ponaša z gostoto 264 pikslov na palec, ampak v praksi tega s prostim očesom praktično ni mogoče opaziti.

V skladu z zaslonom so tudi komponente, ki se skrivajo pod njim. Nvidijin štirijedrni 1,3-gigaherčni procesor Tegra 3, gigabajt delovnega pomnilnika in 16 oziroma 32 gigabajtov notranje shrambe bodo prepričali še takega petičneža, da bo bera polna, pa skrbi tudi vseobsegajoča povezljivost v svet. Z drugimi napravami se tablični Nexus "pari" prek Bluetootha in NFC-ja, vašo lokacijo zaznava sprejemnik GPS, internetno povezavo lahko sosedom kradete prek Wi-Fija, v tujini pa se najdejo že tudi primerki, v katere lahko zadegamo SIM kartico.

Tako na papirju kot v praksi Ampak kot smo že vajeni pri tablicah in sodobnih pametnih telefonih, je bolj od teoretičnih številk pomembna optimizacija teh v praksi. Če za primerjavo vzamemo Applova iPad in iPhone, noben od njiju nima najmočnejšega procesorja, a po fluidnosti delovanja se z njima ne more kosati tako rekoč nihče. Glede optimizacije strojnih karakteristik in operacijskega sistema je pač Apple (za zdaj) nesporni kralj in očitno se ne namerava kar tako umakniti. Tudi Nexusu ne, ki je na testu zmogljivosti Vellamo dosegel zelo spodoben rezultatski indeks 1314 (bolje od Galaxy Taba, Galaxy Nota, Asusovega Transformerja Prime ter Sonyjevega Tableta S) in ga je v praksi treba kar krepko namučiti, da kolcne.

"Željko" v2 Prava zvezda tablice pa vseeno ni hvalevredno drobovje, temveč operacijski sistem Android 4.2 Jelly Bean. Ker gre za Googlovo napravo, ta ni obložen z balastom dodatnih aplikacij, s katerimi svoje tablice navadno ozaljšajo drugi proizvajalci, kar pa niti ne moti (nekateri bodo to celo šteli v plus), saj so vsi programčki oddaljeni le klik stran na spletni tržnici Play Store.

O želejastem vmesniku smo sicer bolj podrobno že pisali, a med glavnimi novostmi, poleg učinkovitejše razvrstitve nekaterih najpogosteje uporabljanih bližnjic, vseeno velja še enkrat omeniti Google Now, ustreznico Applove popularne Siri, ki se uporablja kot vaš potovalni vseved (voznega reda ljubljanskih avtobusov vseeno ne obvlada), ter možnost večih uporabniških računov.

Napoleon gre v boj Vtis Nexusa 7 bi sklenil tako, kot sem ga začel. Kaj sploh še ostane velikim? Nekaj malenkosti mu lahko očitamo. Manko fotoaparata (za ekshibicioniste, ki se radi kažejo po Skypu je spredaj nameščena 1,2-megatočkovna kamera) in omejenost spomina sta dve najbolj izstopajoči, ki pa utoneta v morju pozitivnih lastnosti. Priročnost, hitrost, zmogljivost, baterijska dolgoživost (približno deset ur), najsodobnejši Android, pa še kaj bi se našlo. In vse to za skoraj smešno ceno. Resnično vrhunska naprava.

Končna ocena: 9

Specifikacije: Dimenzije: 198,5 mm x 120 mm x 10.5 mm Teža: 340 g Procesor: štirijedrni 1,3GHz Delovni pomnilnik: 1 GB Shranjevanje podatkov: 16/32 GB Operacijski sistem: Android 4.2 Jelly Bean Omrežje: Bluetooth, Wi-Fi 802.11 b/g/n, NFC Zaslon: 7-palčni IPS LCD (1280 x 800) Fotoaparat: / Kamera: spredaj 1.2 MP (720p) Baterija: Li-Ion 4325 mAh (10 ur v aktivnem stanju, 300 v stanju pripravljenosti) Priključki, vhodi, izhodi: 1x microUSB 2.0, 1x micro-HDMI 1.4a, izhod za slušalke Senzorji: GPS, žiroskop, merilnik pospeška, digitalni kompas

Legenda ocen: 1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem. 2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje. 3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem. 4 – Še veliko mu manjka. 5 – Za silo bi bilo. 6 – Še kar. 7 – Na pravi poti. 8 – Dober izbor. 9 – Odlična naprava. 10 – Brez njega mi živeti ni.

Ne spreglejte