Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
29. 1. 2012,
9.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 29. 1. 2012, 9.43

8 let

Mednarodna raziskovalno-robotska telovadba za mlade možgane

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ekipa Roosters (OŠ Šentjernej) je zmagovalka pilotne izvedbe odprtega državnega prvenstva Slovenije FIRST LEGO League, ki spodbuja zanimanje otrok za naravoslovje, tehniko in znanost.

FIRST LEGO League Mednarodni program in tekmovanje s poudarkom na robotiki FIRST LEGO League (FLL) si prizadeva spodbuditi in ohraniti zanimanje otrok in najstnikov za naravoslovje, tehniko in znanost, področja, ki bodo narekovala prihodnost človeštva. Mladi raziskovalci od 9. do 16. leta se tako z raziskovanjem, izdelavo projekta in programiranjem robotov navdušijo za znanost in tehnologijo ter se naučijo koristno uporabiti znanje in življenjske spretnosti. Svoje znanje, program in svetovno znane izdelke sta ustvarjalno združila neprofitna organizacija First in dansko podjetje Lego Group in od prvega tekmovanja v Združenih državah Amerike leta 1998 z 200 ekipami se je tekmovanje do danes razširilo na 19 tisoč ekip v 63 državah na vseh celinah.

Univerzalni jezik znanosti Ugleden mednarodni projekt FLL, ki ga je v Slovenijo pripeljala Mladinska knjiga Trgovina, je v šolskem letu 2011/2012 pilotno zaživel tudi na sončni strani Alp. Na odprtem državnem prvenstvu Slovenije, ki ga je gostila osnovna šola Hruševec Šentjur, se je 28. januarja pomerilo 16 ekip iz 14 slovenskih osnovnih šol, ene hrvaške in ene črnogorske, kar je bil pokazatelj, da je jezik znanosti univerzalen. Ekipe so že od septembra dihale s FLL-jem, ki jim je postavil dva izziva: raziskovalno nalogo na temo prehrane – Kako ohraniti hrano varno, neoporečno? – ter programiranje in sestavljanje robotov za opravljanje nalog na polju FLL, pri čemer so jim pomagali različni strokovnjaki. Prehrana in poučna robotika, področji, ki se na prvi pogled zdita svetlobna leta narazen, sta z roko v roki širili vrednote FLL: znanje, vrstniško tekmovalnost in topel medčloveški odnos.

Prehranski izzivi sodobnega časa Kako zabavna je lahko tema prehrane, so s presenetljivo mero domišljije in raziskovalne strasti dokazali osnovnošolci, ki so v svojih projektih predstavili rešitve kopice sodobnih prehrambnih izzivov, kot so zaščita banan pred prehitrim zorenjem, varna in zdrava hrana, podaljšanje svežine mleka na naraven način, preprečevanje okužb svežega mesa, salmonele v jajcih in plesnenja kruha, čezmerna količina alkohola v cvičku, konzerviranje soka in kisanje mleka, idejno so se lotili težav v transportu prehrane in poti mleka od krave do mize, izdelali so trtoščitec za zaščito trte pred padavinami, semafor za uporabnost jajc v hladilniku, smoothiemat in aparat za pripravo jogurta doma ter opozorili na zastrupljanje školjk v slovenskem morju.

Inovativne poteze avtonomnih robotov Najživahneje je bilo ob tekmovalnih mizah, na katerih so se spretni roboti, sestavljeni iz kompletov lego mindstorms NXT, morali izkazati na robotskem tekmovanju v nalogah, kot so preprečevanje onesnaževanja, žetev žita, ribarjenje, sveža pridelava na kmetiji, dolgotrajno potovanje, čas kuhanja, temperatura shranjevanja, odstranjevanje škodljivcev, cestni prevoz zamrznjene prehrane, razkuževanje, umivanje rok … Napetost, ali bo avtonomnemu robotu v dveh minutah in pol uspelo rešiti zahtevno nalogo, je iz kroga v krog naraščala, iskreno veselje ob uspehu je pospremilo ploskanje, grizenje nohtov tekmovalcev pa je bilo jasen znak, da robotu ne gre najbolje, a skupinski duh je dvigoval moralo in dajal utrip mednarodni znanstveni preizkušnji.

"Nekatere ideje bi lahko postale profesionalni izdelki za prodajo" "Ob tem, kar sem videl danes, tako pri projektih kot robotiki, težko verjamem, da tekmovanje FLL v Sloveniji poteka prvič, saj je bila organizacija brezhibna in na ravni držav, ki tekmujejo že leta, predstavljene ideje in rešitve izziva pa so tako dobre kot kjerkoli drugje, nekatere bi lahko celo postale profesionalni izdelki za prodajo. Poleg tega opažam, da otroci neizmerno uživajo, kar je zelo pomembno," je povedal Gerhard Bjerrum-Andersen, projektni menedžer LEGO education z Danske.

"Osnova FLL-ja je robotika, njegova posebnost raziskovanje, tekmovalci pa morajo tudi pokazati, da delujejo ekipno, kar je dobra popotnica za življenje v 21. stoletju, ko je posameznik primoran sodelovati z drugimi ljudmi, se naučiti uresničevanja lastnih zamisli, ob preprekah znova poiskati motivacijo, vse to pa je časovno omejeno. Z izobraževalnega vidika lahko rečem, da je v tekmovanje vključena večina področij, od naravoslovja do družbo- in jezikoslovja. Poleg tega pa to ni samo teorija s šolskih tabel, ampak pridobivanje širokega spektra znanj, ki jih lahko uporabiš v vsakdanjem življenju," je danski poznavalec izpostavil še uporabnostni vidik tekmovanja.

Prvak FLL: šentjernejski Roostersi "Izkušnja FLL je več kot konstruiranje robotov ali raziskovanje težav. Začne se z robotom, vendar je najpomembneje to, da jo osmisli združevanje otrok v ekipo, ki ima cilj! Izkušnja vpliva tako na ekipo kot celoto kot tudi na vsakega posameznika. Nagrado prvaka FLL si zasluži ekipa, v kateri člani navdihnejo druge, jih navdušujejo za znanost, tehnologijo, inženirske poklice in tako nadaljujejo poslanstvo FIRST-a. Zmagovalna ekipa predstavlja vzor programa FLL," so zanosni organizatorji opredelili vodilo tekmovanja, sodniki pa so odkrito priznali, da jim je šestnajsterica ekip s svojimi inovativnimi projekti in predanostjo dala vetra.

Ob glasbeni podlagi We are the champions, ko so se okrog vratu prav vseh tekmovalcev zasvetile medalje, so se naprestižnejšega naslova prvak FLL radostili Dolenjci – ekipa Roosters z OŠ Šentjernej. "Sodnike smo najbrž prepričali z našim projektom – Prevelika količina alkohola v cvičku, kar smo rešili s prediktoramedom, ki izračuna število dni do najoptimalnejše trgatve. Projektu smo namenili izredno veliko časa, se pogovarjali z različnimi ljudmi, spoznali veliko novega in spletli nova prijateljstva. Zmaga je dokaz, da smo ta čas prav izkoristili, to je nekaj najlepšega, vrhunec življenja," so s solzami sreče v očeh povedali mladi raziskovalci, ki jih junija 2012 v nemškem Mannheimu čaka odprto evropsko tekmovanje: "Do evropskega prvenstva bomo naš projekt še močno izpopolnili, da bo Slovenija res ponosna na nas!"

Šentjernejčani so se okitili tudi z nagrado za tekmovanje robotov, zmago za konstruiranje robota si je prislužila ekipa Mat'kurja (OŠ Primoža Trubarja Laško), nagrado za temeljne vrednote Filana paprika (OŠ Gorišnica), zmago za projekt pa so slavili Korošci – X-ray (OŠ Franja Goloba Prevalje). Padla je še kopica drugih nagrad: za naj videz ekipe (Robin – OŠ Pavle Rovinski Podgorica), za ekipo, ki lahko zakriči Uspelo nam je! (Misija mogoče – OŠ Maksa Pečarja Ljubljana), za najbolj inovativno rešitev projekta (Jajčki – OŠ Franja Malgaja Šentjur), naj FLL-jevca (Šimen Hosta – OŠ Šentjernej) in za potezo dneva pri reševanju misije na tekmovalni mizi (Robovojč – OŠ Vojnik). Bogatejšim za nepozabno izkušnjo so jim misli že pobegnile k izzivu prihodnjega leta: rešitve za starejše – Kako ostati samostojen, vključen in povezan?

Ne spreglejte