Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
1. 10. 2012,
21.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 10. 2012, 21.56

8 let

Mark Zuckerberg na obisku v Rusiji

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Oče Facebooka Mark Zuckerberg se je v Moskvi srečal z ruskim premierjem Dmitrijem Medvedjevom. Razlog za obisk naj bi bila želja po povečanju Facebookove prisotnosti v mrzli Rusiji.

Mark Zuckerberg, soustanovitelj družabnega omrežja Facebook, in predsednik ruske vlade Dmitri Medvedjev imata veliko skupnega. Sta navdušenca nad sodobno tehnologijo, imata velikopotezne načrte za prihodnost, za nameček pa na takšen ali drugačen način poveljujeta milijonom ljudi.

Glavna tema sestanka dveh izmed najbolj vplivnih mož na svetu je bil seveda Facebook. Zuckerbergu gre namreč v nos, da je ruskih uporabnikov njegovega omrežja za povezovanje s prijatelji od Moskve pa do Petropavloska manj kot 10 milijonov (ob približno milijardi komitentov z vsega sveta je številka pravzaprav res zanemarljiva), medtem ko je domače, cirilično družabno vozlišče VKontakte s 35 milijoni aktivnih uporabnikov precej bolj priljubljeno.

Natalija Timakova, premierjeva predstavnica za stike z javnostjo, je medijem pojasnila, da je Zuckerberg v pogovoru z Medvedjevom odkrito izrazil željo po večjem tržnem deležu Facebooka, v Rusiji pa želi s podružnico multinacionalke v kraju Skolkovo tudi konkretneje razširiti svoj imperij.

Medvedjev naj bi Zuckerbergu zaupal, da želi v domovini zgraditi ustreznico kalifornijski Silicijevi dolini, kjer bi najboljši ruski umi ustvarjali tehnološko konkurenčnost, primerljivo ameriški in japonski.

Zuckerbergov prvotni vzgib za obisk ruske prestolnice sicer ni bila čajanka z nekdanjim predsednikom, temveč obisk konference Facebook Developer World HACK 2012. Moskovska je bila zadnja v vrsti dvanajstih, ki so se od 23. avgusta odvile v več svetovnih velemestih – São Paulu, Džakarti, Barceloni, Berlinu in drugih, njihov namen pa je bil iskanje lokalnih talentov za delo pri nadaljnjem razvijanju Facebooka.

Ne spreglejte