Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
21. 11. 2011,
15.46

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 21. 11. 2011, 15.46

8 let, 1 mesec

Mac mini

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
S škatlico z imenom mac mini želi Apple v svoje kremplje zvabiti tiste potrošnike, ki ne morejo pljuniti tisočaka in pol za iMaca oziroma MacBooka.

Marsikdo bo ob branju tega članka za minija slišal prvič, saj ni nikdar dosegel priljubljenosti, kakršno uživata njegova v uvodu omenjena večja brata, pa čeprav so ga predstavili že v začetku leta 2005. V test smo prejeli najnovejšo, letos poleti posodobljeno različico bržkone najkompaktnejšega osebnega računalnika v serijski proizvodnji, za katerega bodo v tem polju podkovani znali povedati, da je glede na predhodnika izgubil odprtino za optični pogon (računalniški guruji bodo ob tem pripomnili še, da to ni čisto res, saj je bil brez optičnega pogona tudi lanski strežniški model).

Lahko bi ga gledali ves dan … Mac mini je resnično lep. K temu najbrž prispeva dejstvo, da je ohišje izdelano iz enega samega kosa aluminija (kajpak s pomočjo strojev CNC), čemur pri Applu pravijo unibody. Popolnoma sivi nista le spodnja in zadnja ploskev, na vrhu pa se bohoti Applov emblem. Res minimalističen slog dopolnjuje lučka LED na sprednji strani, ki uporabnika obvešča o stanju računalnika (vklopljen, v stanju pripravljenosti, izklopljen). Velik je kot povprečen potterjevski roman (zgornja ploskev je popoln kvadrat, dolžina stranice je 19,7 centimetra), širok celo malo manj (3,6 centimetra).

Spodnja plošča je v bistvu snemljiv pokrov in je takšna zavoljo morebitnih nadgradenj, a je zares preprosto le dodajanje delovnega pomnilnika (RAM). Za naprednejše posege (zamenjava trdega diska) se raje obrnite na pooblaščenega serviserja.

Na zadnji strani poleg gumba za vklop najdemo čuda izhodov – Firewire 800, gigabitni ethernet, HDMI, Thunderbolt, SD, štiri izhode USB 2.0 in avdio priključek. Zraven je tudi odprtina za električni kabel.

… poslušali tudi Novi mini je namreč popolnoma neslišen. Za to je zaslužna predvsem izbira komponent, kjer prednjačita očitno izvrstno naoljen ventilator in (počasen) trdi disk, a o tem več v naslednjem razdelku. Vsekakor je uporabniška izkušnja boljša, če v osebnem računalniku ne hromi armada ventilatorjev (Že novejše grafične kartice srednjega cenovnega razreda imajo dva!), kar je v nekaterih gospodinjstvih ustaljena praksa.

Strojno ni podhranjen, grajamo le disk Kot pravi profesionalci smo se najprej zazrli v računalnikovo drobovje, kamor se je ugnezdil Intelov dvojedrni procesor core i5 (ki teče pri taktu 2,3 gigaherca). Ta je eden od novejših modelov počasi poslavljajoče se družine Sandy Bridge (v katero spadata še i3 in paradni konj i7), nadomestili jo bodo čipi Ivy Bridge, ki bodo izdelani v 22-nanometrski tehnologiji (Sandy Bridge 32 nm).

Delovnega pomnilnika vrste DDR3 je za 2 gigabajta (v postavitvi dual channel, se pravi dve paličici po 1 GB), sliko na zaslon riše integrirana grafična kartica Intel HD Graphics 3000, ki si lasti 288 megabajtov lastnega pomnilnika, po potrebi pa lahko naslovi tudi sistemski pomnilnik. Kot ozko grlo bi izpostavili trdi disk, ki je klasičen 500 GB magnetnik in se vrti le s 5400 obrati na minuto – takšne ponavadi najdemo v cenejših prenosnih računalnikih. Zgodi se namreč, da ob več odprtih aplikacijah hkrati in nalaganju slik mini za krajši čas postane neodziven. Na tem mestu bi si zagotovo želeli vsaj 7200 RPM ali pa raje kar disk SSD.

Minijeva strojna oprema poganja operacijski sistem OS X Lion (različica 10.7. 2, zadnja posodobitev 12. oktobra). Glede na prejšnje izvedbe se ni spremenilo dosti, pohvalili bi le izboljšan spletni brskalnik Safari in podporo večdotikovni vmesniški periferiji (Magic Trackpad in Magic Mouse).

Performans ni slab Minija smo peljali na testno vožnjo, da bi našli meje njegove zmogljivosti.

Prvi test z odpiranjem nešteto spletnih strani v zavihkih je opravil z odliko, saj se ni nič zatikalo. Ker bi z zgoraj navedeno obremenitvijo zlahka opravil že kalkulator, smo z Adobejevega uradnega spletnega mesta sneli preizkusno različico grafičnega programa Photoshop CS5.1 in se poigrali z nenavadnimi resolucijami in preizkušanjem filtrov. Mac se je najbolj namučil ob aplikaciji učinkov, kot sta radial in gaussian blur, ki občutno obremenita tako procesor kot pomnilnik (predvsem tega je za resno delo s Photoshopom premalo – le 2 gigabajta).

Za preizkus grafične zmogljivosti integriranega vezja Intel HD Graphics 3000 smo na minija z Valvovega spletnega servisa Steam namestili demonstracijsko izdajo igre Portal. Igra je v resoluciji 1280 x 720 tekla gladko z vsemi vklopljenimi učinki, kar ne preseneča, saj jo poganja sedem let star pogon Source. Ob vklopu glajenja robov se je začela zatikati, zato smo to možnost pustili izklopljeno.

Idealen je za HTPC Zaradi izhoda HDMI, ki ga je mini pridobil šele v predzadnji, lanski inkarnaciji, dimenzij in neslišnosti je primeren kandidat za domači večpredstavnostni predvajalnik oziroma krajše HTPC (Home Theater PC). Upravljanje je preprosto – vse, kar je potrebno, je zagon multimedijskega vmesnika Front Row, ki ga upravljate z daljincem (priporočamo Apple Remote ali pa izdelke iz družine Logitech Harmony). Preostane le uživanje, saj mini kljub kombinaciji komponent iz srednjega nižjega cenovnega razreda suvereno opravi s filmi in oddajami v 1080p.

Nad pomanjkljivostmi se ne bomo "usajali" Kot smo že omenili, si najnovejši mini lasti Applu lasten izhod za priklop periferije, imenovan Thunderbolt. Za povprečnega slovenskega lastnika srebrne pločevinke ta ni najbolj osmišljen, saj zaradi hude ekskluzivnosti za zdaj deluje le z Applovimi izdelki.

Želeli bi si zunanjih pokazateljev za stanje povezav bluetooth in Wi-Fi. Čeprav mini oba sprejemnika signalov skriva v črevesju, je včasih brez pogleda na namizje težko določiti, ali je povezava aktivna ali ne. Posebna težava se je med preizkusom pojavila pri priklopu periferije. Medtem ko s priklopom Applove in miškami drugih proizvajalcev mini nima nobenih težav, se mu je zataknilo pri prepoznavanju tipkovnice. Navadne Logitechove OEM ni hotel niti povohati, prav tako ni šlo z brezžično Microsoftovo. Zadovoljil se je šele z igračarskim primerkom Razer Tarantula.

Sklep Zgoraj naštete napakice niso dovolj zgovorne, da bi vas poskušali odvrniti od nakupa minija, saj gre navsezadnje za spodoben računski stroj, zapakiran v šatuljico za cigare. Zgolj z vidika surove zmogljivosti mu cenovna postavka blizu sedemsto evrov sicer ne govori v prid, saj je mogoče za takšen denar z malce naprednejšim poznavanjem komponent dobiti mogočen osebni računalnik, ki zmore zadovoljivo poganjati najzahtevnejše igre in oblikovalske programe.

Ampak! V kolikor ste ljubitelj Appla, estetike in tišine, v dnevni sobi načrtujete namestitev večpredstavnostnega vozlišča in ne želite prejemati previsokih računov za elektriko, izberite minija.

Končna ocena: 8

Legenda ocen: 1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem. 2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje. 3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem. 4 – Še veliko mu manjka. 5 – Za silo bi bilo. 6 – Še kar. 7 – Na pravi poti. 8 - Dober izbor. 9 – Odlična naprava. 10 – Brez njega mi živeti ni.

Ne spreglejte