Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
17. 8. 2019,
4.01

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,22

Natisni članek

ocenili smo Vtisi Vtisi pametni telefon Huawei

Sobota, 17. 8. 2019, 4.01

2 meseca, 2 tedna

Huawei takšnega telefona pri nas še ni prodajal: je vreden nakupa?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,22
Huawei P Smart Z | Sprednja izskočna kamera je daleč najbolj vpadljiva lastnost pametnega telefona Huawei P Smart Z. | Foto Huawei Mobile

Sprednja izskočna kamera je daleč najbolj vpadljiva lastnost pametnega telefona Huawei P Smart Z.

Foto: Huawei Mobile

Za nekoga, ki za pametni telefon ne želi odšteti več kot 300 evrov, je Huawei P Smart Z v marsikaterem pogledu idealen nakup. Telefon je lep, zaslon je ogromen, delovanje je v večini scenarijev hitro in zanesljivo, baterija se zlepa ne izprazni, fotoaparat je lahko prav soliden. P Smart Z ima tudi razmeroma redko novost, kakršne Huawei na slovenskem trgu ni ponudil še nikoli: sprednja kamera ob vklopu samodejno izskoči iz vrha telefona. A P Smart Z ima ob vseh svojih pozitivnih lastnostih tudi veliko težavo, ki lahko marsikoga odvrne od nakupa. 

Honor Vision
Novice Kitajci so pokazali televizor, s katerim se morda začenja novo obdobje

Stvari, ki so nas pri Huawei P Smart Z navdušile in zaradi katerih bi ga kupili

Hitrost in zanesljivost delovanja

Huawei P Smart Z je v enem tednu, toliko časa smo imeli na voljo za preizkus, dokazal, da lahko v 95 odstotkih primerov uporabe zamenja precej zmogljivejšega in dražjega Honorja View 20, ki ima najhitrejši Huaweiev procesor, dvakrat toliko delovnega pomnilnika in štirikrat toliko prostora za shranjevanje podatkov.  

Huawei P Smart Z je eden od prvih pametnih telefonov nove generacije, ki v zgornjem delu zaslona nimajo ali tako imenovane zareze ali pa odebeljenega roba. Takšna oblikovalska odločitev ima prednosti in slabosti. | Foto: Huawei Mobile Huawei P Smart Z je eden od prvih pametnih telefonov nove generacije, ki v zgornjem delu zaslona nimajo ali tako imenovane zareze ali pa odebeljenega roba. Takšna oblikovalska odločitev ima prednosti in slabosti. Foto: Huawei Mobile

Večina aplikacij in opravil (družbena omrežja, navigacija, e-pošta, YouTube, pogovorne aplikacije in podobne vsakdanje zadeve), s katerimi se najpogosteje srečuje povprečen in manj zahteven uporabnik, ki je hkrati tudi ciljni kupec P Smart Z, za telefon namreč ne pomeni prevelikega izziva. 

Povsem mogoče je, da marsikateri kupec Huaweia P Smarta Z sploh nikoli ne bo izkusil zatikanja ali zmrzovanja, saj telefon tudi nima določenih prvin, ki so domena višjega cenovnega razreda in bolj obremenijo strojno opremo (snemanje videa v ločljivosti 4K, na primer). 

Kdor je že kdaj prej uporabljal pametni telefon znamke Huawei z uporabniškim vmesnikom EMUI, se bo ob zagonu P Smart Z počutil kot doma.  | Foto: Huawei Mobile Kdor je že kdaj prej uporabljal pametni telefon znamke Huawei z uporabniškim vmesnikom EMUI, se bo ob zagonu P Smart Z počutil kot doma. Foto: Huawei Mobile

Huawei
Novice Zakaj je EMUI 10 pomemben za vse lastnike Huaweievih telefonov

Trajanje baterije

V primerjavi s predhodnikom P Smart 2019 je model P Smart Z zmogljivost baterije dvignil za 17,5 odstotka. Obenem je ohranil večino iste strojne opreme in je kljub temu, da se je diagonala zaslona povečala za skoraj en centimeter, velik varčnež.

Uporabnik, ki na telefonu ne "visi" ravno vsako minuto vsakega dne, bo po naših izkušnjah z enim polnjenjem zlahka zdržal tudi dva dni, z bolj preudarno rabo pa morda še dlje. Nekaj vrstic nižje preberite še en razlog, zakaj je pri tem telefonu dolgo trajanje baterije zelo pomembno. 

Dejstvo: zaslon pametnega telefona Huawei P Smart Z je ogromen. Po diagonali (16,17 centimetra) meri celo dober milimeter več od zaslona najnovejšega Samsungovega pametnega telefona Galaxy Note 10+, ki ga nekateri zaradi velikosti še vedno označujejo za križanca med tablico in pametnim telefonom. Bi morali potem tudi Huaweia P Smart Z ali je čas, da takšno poimenovanje opustimo? | Foto: Huawei Mobile Dejstvo: zaslon pametnega telefona Huawei P Smart Z je ogromen. Po diagonali (16,17 centimetra) meri celo dober milimeter več od zaslona najnovejšega Samsungovega pametnega telefona Galaxy Note 10+, ki ga nekateri zaradi velikosti še vedno označujejo za križanca med tablico in pametnim telefonom. Bi morali potem tudi Huaweia P Smart Z ali je čas, da takšno poimenovanje opustimo? Foto: Huawei Mobile

Samsung Galaxy Note 10, Note10+
Novice Samsung je napovedal hud boj za najboljši telefon jeseni 2019

Videz in zaslon.

Huaweia P Smarta 2019 smo opisali kot tako prepričljivo premijski, da je videti kot telefon za "jurja", čeprav je v resnici veliko cenejši.

P Smart Z nadaljuje tradicijo kakovostnega videza za razmeroma nizko ceno - kljub temu, da v Sloveniji v prosti prodaji stane okrog 280 evrov, ga zlahka zamenjamo za dražji model. Več zunanjih opazovalcev nam je ob prošnji za primerjavo potrdilo, da je videti bolje kot 256-gigabajtni Honor View 20, ki stane skoraj dvakrat toliko. 

Huawei P Smart Z je bil prvi Huaweiev telefon s samodejno izskočno kamero, ni pa več edini. Izšla sta tudi že Huawei Y9 Prime 2019, ki je različica P Smarta Z za določene trge v Aziji, in pripadnik Huaweieve sorodne znamke Honor, model 9X.  | Foto: Huawei Mobile Huawei P Smart Z je bil prvi Huaweiev telefon s samodejno izskočno kamero, ni pa več edini. Izšla sta tudi že Huawei Y9 Prime 2019, ki je različica P Smarta Z za določene trge v Aziji, in pripadnik Huaweieve sorodne znamke Honor, model 9X. Foto: Huawei Mobile

Zelo pomemben element oblikovanja Huaweija P Smart Z je tudi zaslon. Gre za prvi Huaweijev pametni telefon novejše generacije, ki ob zgornjem robu nima tako imenovane zareze, zaradi česar je videz sprednje ploskve naprave bolj skladen. Zaslon je za takšno ceno sicer precej kakovosten, ponuja dobre vidne kote in je zadovoljivo razločljiv tudi na soncu. 

Honor View 20
Novice Preizkusili smo prvi izjemen telefon leta 2019: jasno je, zakaj ga tako hvalijo

Stvar, ki nas je pri Huaweiu P Smart Z pustila ravnodušne

Izskočna sprednja kamera

Lastnost pametnega telefona Huawei P Smart Z, ki bo zagotovo pritegnila največ pozornosti, je hkrati njegova prednost in pomanjkljivost.

Huawei trdi, da mehanizem sprednje kamere prenese več kot 100 tisoč premikov in obremenitev do 15 kilogramov.  | Foto: Matic Tomšič Huawei trdi, da mehanizem sprednje kamere prenese več kot 100 tisoč premikov in obremenitev do 15 kilogramov.  Foto: Matic Tomšič

Z vidika oblikovanja je izskočna kamera zagotovo plus. Ker je pospravljena v notranjosti naprave, ni več potrebe po zarezi ali odebeljenem zgornjem robu zaslona, temveč so lahko vsi robovi enako široki.

To je tudi praktično, ker je na zaslonu več prostora za prikaz vsebin, aplikacijam pa se ni treba umikati zarezi, kar pri drugih napravah pogosto povzroča grde črne robove.

BlackBerry Key2
Novice Najbolj direktorski pametni telefon: vsak vas bo vprašal, kateri je to

Selitev sprednje kamere v notranjost telefona in popolno stanjšanje zgornjega roba sicer tudi pomeni, da izgubimo nekatere uporabne funkcije.

Na Huaweiu P Smart Z tako ni več prostora za lučko LED, ki bi z utripanjem uporabniku povedala, da ga čaka obvestilo, in za senzor, ki bi telefonu preprečeval izklop zaslona, dokler gledamo vanj. Prav tako ni možnosti za odklepanje telefona z obrazom. Zaradi izskočnega mehanizma lahko tudi pozabimo na kakršno koli obliko odpornosti proti vdoru vode.

Kar zadeva kakovost fotografij, je izskočna sprednja kamera pametnega telefona Huawei P Smart Z povsem zadovoljiva in lahko ob ustrezno dobri svetlobi naredi zelo solidne posnetke.  | Foto: Matic Tomšič Kar zadeva kakovost fotografij, je izskočna sprednja kamera pametnega telefona Huawei P Smart Z povsem zadovoljiva in lahko ob ustrezno dobri svetlobi naredi zelo solidne posnetke. Foto: Matic Tomšič

samsungs10
Novice Tri desetke, za katere je edina sprejemljiva ocena deset

Tehnične lastnosti pametnega telefona Huawei P Smart Z

Dimenzije in teža:
 163.5 x 77.3 x 8.8 milimetrov, 196.8 gramov
Zaslon: 6,59-palčni (diagonala 16,73 centimetra), tip IPS LCD, ločljivost 1.080 x 2.340 slikovnih pik
Procesor in delovni pomnilnik: HiSilicon Kirin 710, osemjedrni/4 GB pomnilnika
Prostor za shranjevanje podatkov: 64 GB, možnost razširitve s spominsko kartico do 1 TB
Operacijski sistem: Android 9.0
Povezljivost: 4G/LTE, Bluetooth 5.0, GPS, GLONASS, WiFi Direct
Fotoaparat in videokamera: enkrat 16 milijonov in enkrat dva milijona slikovnih točk, zaslonka f/1.8 (manj je bolje); sprednji fotoaparat 16 milijonov slikovnih točk; snemanje videa v ločljivosti 1.080 slikovnih pik s 30 slikami na sekundo
Priključki: USB-C 2.0, izhod za slušalke, čitalnik prstnih odtisov
Zmogljivost akumulatorja: 4.000 miliamperskih ur, ni možnosti hitrega polnjenja
Cena brez vezave: okrog 280 evrov

Huawei P30 Pro
Novice Huawei P30 Pro: tudi v temi vidi podrobnosti, ki očesu zlahka uidejo

Stvari, ki so nas pri Huawei P Smart Z razočarale

Ni hitrega polnjenja baterije

To je daleč največja pomanjkljivost Huawei P Smart Z in hkrati tudi edina napaka, zaradi katere bi pred nakupom tega pametnega telefona resno razmislili o alternativah.

Odsotnost hitrega polnjenja, ki je sicer stalnica večine novejših telefonov znamke Huawei, ima ga tudi letošnji model P Smart 2019, pomeni, da si je treba za napolnitev baterije vzeti čas oziroma veliko bolj paziti, da se ne izprazni takrat, ko je to najmanj zaželeno.

Pozabite lahko namreč na 50-odstotno polnjenje v 30 minutah, saj pri Huawei P Smart Z elektrika v baterijo teče veliko bolj linearno, polnjenje do 100 odstotkov pa traja več ur.

Na srečo je baterija pametnega telefona P Smart Z zelo vzdržljiva in se čez dan zlepa ne upeha, zato bo za marsikoga najboljša rešitev nočno polnjenje, ko telefona ne bo uporabljal. Baterija se sicer polni prek sodobnega priključka USB-C, kar je nadgradnja v primerjavi z letošnjim predhodnikom, ki še vedno uporablja zastareli microUSB. | Foto: Huawei Mobile Na srečo je baterija pametnega telefona P Smart Z zelo vzdržljiva in se čez dan zlepa ne upeha, zato bo za marsikoga najboljša rešitev nočno polnjenje, ko telefona ne bo uporabljal. Baterija se sicer polni prek sodobnega priključka USB-C, kar je nadgradnja v primerjavi z letošnjim predhodnikom, ki še vedno uporablja zastareli microUSB. Foto: Huawei Mobile

Huawei P Smart 2019 telefon
Novice Vprašali so, ali je to še en telefon "za jurja": je res tako prepričljiv?

Z vidika fotografije Smart Z v primerjavi s predhodnikom ni bistveno napredoval.

Fotografije so sicer solidne, toda presežkov kljub podpori umetne inteligence, ki posnetke dodatno olepša, ne pričakujte. Dvojna kamera P Smart Z, glavna ima 16 milijonov slikovnih točk, pomožna pa dva in je namenjena predvsem izračunavanju globine, se najbolje obnese zunaj ob lepem vremenu, notranji prostori in temnejše scene pa ji pogosto delajo precej težav. 

Primer fotografije, ki smo jo posneli s Huawei P Smart Z. | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Primer fotografije, ki smo jo posneli s Huawei P Smart Z. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Še ena fotografija, ki je na telefonu Huawei P Smart Z nastala s pomočjo umetne inteligence. | Foto: Matic Tomšič Še ena fotografija, ki je na telefonu Huawei P Smart Z nastala s pomočjo umetne inteligence. Foto: Matic Tomšič

Kar zadeva videoposnetke, je najvišja mogoča ločljivost 1080p pri 30 slikah na sekundo, pogrešali pa smo možnost snemanja s 60 slikami na sekundo. Huaweiju P Smart Z sicer ne bi škodile lekcije iz stabilizacije slike, saj je, če videoposnetke snemamo "iz roke", pogosto precej tresoča:

Slušalke Sony
Novice Težko je opisati, kaj slišiš, ko prvič nadeneš in vklopiš te slušalke

Uporaba zaščitnega ovitka je nujna

Glavni razlog za to je seveda zaščita pametnega telefona pred praskami in padci, a Huawei je uporabnikom najverjetneje nehote dal še en razlog, in sicer napis na zadnji strani naprave:

Huawei P Smart Z | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

Med držanjem telefona se vsakič, ko smo se dotaknili tega napisa, namreč nismo mogli znebiti občutka, da je naprava umazana oziroma da se je nanjo prijelo nekaj lepljivega. Morda se to sliši kot pikolovstvo, a stvar je bila v resnici zelo moteča in nas je prisilila v držanje telefona izključno za robove, ne tako, da bi nam ležal v dlani. 

Preberite tudi:

Samsung Galaxy Watch LTE
Novice Ura, prek katere se lahko pogovarjate brez svojega mobilnega telefona v bližini
Tesla 6
Novice Slavno ime na policah slovenskih trgovin: kako dobri so televizorji Tesla?
Sony HX99
Novice Veliko povečave v majhnem paketu
FRITZ!Repeater 3000
Novice Najzmogljivejši fritz, ki naredi konec odročnim bivalnim kotičkom brez brezžičnega signala
Nokia 9
Novice Telefon s kar petimi kamerami: petkrat boljše fotografije? #video
Samsung Galaxy Fit
Novice Do rekreativcev prijazna zapestnica, ki lahko služi tudi kot ura #video #foto
Samsung Galaxy Note 10, Note10+
Novice Novost, ki jo bo imelo vse več pametnih telefonov: kaj prinaša ToF?
Ne spreglejte