Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 2. 2013,
20.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Firefox

Torek, 26. 2. 2013, 20.58

8 let

Firefox v boj za del kolača mobilne telefonije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Mozilla Foundation je v nedeljo predstavil načrte na področju mobilne telefonije. Nanj bodo poleti vstopili s svojim operacijskim sistemom za pametne telefone Firefox.

Ameriška neprofitna organizacija Mozilla Foundation je že lani oznanila svoje načrte, tokrat pa jih je na svetovnem kongresu mobilne tehnologije v Barceloni še konkretizirala. Na trnovo pot uspeha se bo Mozilla podala z lastnim odprtokodnim operacijskim sistemom Firefox. Ta bo temeljil na spletnem programskem jeziku HTML 5, s čimer naj bi po zagotovilih proizvajalca dosegli kar največjo odprtost in preprostost pri ustvarjanju novih aplikacij. Te bo lahko posameznik ponudil v posebni spletni trgovini z aplikacijami, podobno kot pri tekmecih pa bo na voljo tudi lastna aplikacija z zemljevidi, za katero bodo poskrbeli pri Nokii. Po njihovih trditvah so sklenili dogovor že z 18 mobilnimi operaterji, med katerimi je kar nekaj svetovnih velikanov. Za prvi val telefonov z OS Firefox bodo poleti poskrbeli pri južnokorejskem LG Electronics in kitajskih Alcatel One Touch ter ZTE, katerim naj bi se nekoliko pozneje pridružil še Huawei. Danes je namero po sodelovanju izrazil tudi japonski Sony in napovedal svoj prvi telefon s Firefoxom za prihodnje leto. Prva dva modela z njim naj bi že v nekaj tednih na trg poslalo špansko startup podjetje Geeksphone, namenjena bosta le razvijalcem. Samsung za zdaj ostaja še ravnodušen. Firefox bo svojo priložnost v začetku iskal predvsem med razvijajočimi se trgi v Braziliji, Kolumbiji, Mehiki, Črni gori, Srbiji, Španiji ,Venezueli, na Madžarskem in Poljskem. Večji in bogati trgi, kot je ZDA, bodo na vrsti leta 2014. Temu primerni bodo tudi telefoni, ki bodo manj zmogljivi, a zato tudi cenejši.

Izvršni direktor Mozille Gary Kovacs je prepričan, da je dvomilijardni trg spletnih uporabnikov dovolj velik za še en mobilni operacijski sistem. "Ni mi razumljivo, kako lahko tri, štiri, pet ali šest milijard ljudi zadovoljita zgolj eno ali dve podjetji ne glede na to, kako odlični sta," je dejal Kovacs, s čimer je puščico usmeril na prevladujoča operacijska sistema Android in iOS, ki skupaj obvladujeta več kot 90 odstotkov trga. Firefoxu ne bo lahko, saj ga čaka že srdit boj za tretje mesto, kjer se prerivata Microsoftov Windows Phone in Blackberry.

Kot poudarjajo analitiki, bo za uspeh novega operacijskega sistema poleg podpore operaterjev in proizvajalcev potrebna tudi podpora razvijalcev programske opreme in ponudnikov vsebin. A Firefoxu vsaj na začetku kaže dobro, ali mu bo zares uspelo, pa bo pokazal čas.

Ne spreglejte