Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 11. 2012,
18.39

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 7. 11. 2012, 18.39

8 let, 1 mesec

DnA: križa(nka)rski pohod na androidne telefone

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Digitalno vnašanje črk v kvadratke je bilo do nedavnega pri nas še neznanka, a sta priložnost za uspeh s križankami s prijavo na TSStartup pograbila Dejan Mesar in Andraž Pencelj.

"Podobnih aplikacij se na servisu Google Play sicer kar tare, a ne v slovenskem jeziku," je bil prvi komentar absolventov fakultete za računalništvo na vprašanje o tem, zakaj ravno križanke, ne še en klon Scrabbla ali Bejeweleda.

Drugi oproda Aleksandra Velikega S projektom z zelo preprostim in jasnim imenom Križanka imata fanta velike načrte, a sta pojasnila, da se bo večine mogoče lotiti šele, ko bo izgotovljen generator križank in pod streho dovolj zajetna baza besed in besednih zvez. Napredek je sicer odličen –menita namreč, da je s strojnega vidika Križanka na 60, morda celo 70 odstotkih dokončanosti, a so križanke, ki jih aplikacija ustvarja samodejno, zaradi ohranjanja smiselnosti in koherentnosti občasno še vedno naphane z obskurno težkimi gesli.

Kako razširiti besedišče generatorja? Dejan in Andraž računata na povezovanje s slovenskimi tiskanimi mediji, ki objavljajo lastne križanke, in dostopanje do njihove baze podatkov, v zameno pa bi v svoji Križanki izpostavila njihove oglase. To je sicer zelo pogosta praksa neodvisnih razvijalcev aplikacij za mobilne naprave, saj je to za številne edini način, kako brez založnika priti do sredstev za začetek ali nadaljevanje dela.

Velika morska riba Grafični vmesnik aplikacije je preprost in precej ustreza tako nišni zadevi, ki jo bodo na telefone najbrž namestili predvsem izkušeni "foteljni" izpolnjevalci križank. Sprva bo podprta le mobilna platforma Android (natančneje različica 2.3 in novejše). Se bo pozneje zgodil preskok na tablice, pa tudi na iOS in Windows Phone? Raje ne prehitevajmo, pravita ustanovitelja DnA.

Kako težko je izdelati aplikacijo za Googlov odprtokodni mobilni OS, če si se zadnja leta uril za računalničarja? "Programiranje za platformo Android ni bistveno težje od pisanja skupkov kode za računalniška okolja, a je treba upoštevati več dejavnikov," sta pojasnila člana DnA. "Novonapisani program za Windows, Linux in ostale operacijske sisteme na računalniku ali deluje ali ne deluje, na telefonih pa se pojavljajo druge motnje. Lahko nas nekdo pokliče, lahko prejmemo sporočilo, morda zmanjka baterije … Mobilne aplikacije, sploh nedokončane, se takrat vedejo bistveno drugače kot računalniške."

Načrti za izboljšanje Križanke v prihodnosti? Možnost izbiranja križank po kategorijah, ustvarjanje lastnih z namenskim spletnim vmesnikom in ne nazadnje tudi občasna implementacija nagradnih križank.

Peta, petnajsta in prva črka abecede DnA je po besedah Andraža izpeljanka iz imen obeh članov razvojne skupinice, torej njega in Dejana, zadnji pa je izvor povezal tudi z angleškim poimenovanjem za deoksiribonukleinsko kislino (DNK) in njeno pomembno vlogo pri razvoju (skoraj) vseh živih organizmov. DnA je torej sinonim za napredek.

Dvojec se je na TSStartup sicer prijavil predvsem zaradi koristnega zapravljanja časa, saj sta trenutno oba absolventa, pa tudi v upanju, da njuno delo pade v oči morebitnim vlagateljem, ki jim bo vseh 11 skupin projekte predstavilo po 15. januarju. Z dodatnimi sredstvi bo doseganje že zdaj zastavljenih ciljev zagotovo lažje.

Ne spreglejte