Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 12. 2011,
12.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 19. 12. 2011, 12.12

8 let

"Božiček, prinesi mi igre"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Leto 2011 je naokoli, med nas pa je prineslo zvrhano malho zanimivih iger. Katere so vredne, da se na novoletni večer z njimi zapremo v svojo temno čumnato, preberite v naših nasvetih.

"Rad imam akcijo, vendar mi tudi trenje miselnih orehov ni tuje" Akcijske pustolovščine so se v zadnjih letih, odkar so konzole iz igračarskega prestola zrinile PC, prav pošteno razpasle. Tako vsako leto dobimo kopico tovrstnih naslovov in tudi letos ni bilo nič drugače. Med najbolje sprejetimi igrami letos je nedvomno Deus Ex: Human Revolution, ki je uspešno zmešal številne elemente, od pustolovskih in akcijskih do tiholazniških. Če ste se od nekdaj spraševali, kako bi vam pristajal superherojski kostum, je za vas Batman: Arkham City, ki postreže s čudovito ustvarjenim detajlnim stripovskim svetom. Predvsem s prelepo grafično podobo in filmskim vzdušjem pa na Playstationu 3 prepriča tudi indianajonesovski Uncharted 3: Drake's Deception. V prikupnem, a obenem krutem Portalu 2 boste malce manj pritiskali na petelina, nekoliko več energije pa boste morali usmeriti v možganjenje. V vlogi poskusne zajčice boste iskali izhod iz zapuščenega laboratorija, polnega preprek in sovražno nastrojenih robotov, na vso moč pa vas bo skušala ugonobiti tudi umetno inteligenčna računalniška entiteta GLaDOS. Gre za nadaljevanje ene najbolj izvirnih iger vseh časov in si vsekakor zasluži vašo pozornost.

"Hočem pokol, razdejanje in Puške!" Pravite, da vas pogled na kri malodane vzburja in se vam roke tresejo, kadar v njih ne počiva težka krepalica? Potem ste prišli na pravi naslov, saj je bilo za krvoželjne letos zelo dobro poskrbljeno. Pred vsemi streljačinami prednjači Gears of War 3 za Xbox 360, kjer si znova nadenemo oklep Marcusa Fenixa in se podamo v zaključni spopad z Locusti. Spet navdušijo brutalna akcija, veličastna arhitektura, čustvena zgodba in všečni liki.

Kot je bilo za pričakovati, s(m)o vsi željni modernega vojskovanja tudi letos dobili novo dozo Battlefielda in Call of Dutyja. Medtem ko Battlefield 3 stavi na superiorno udinjanje s prijatelji in uničljivo okolico, COD: Modern Warfare 3 prisega predvsem na enoigralsko kampanjo, polno šokantnih trenutkov. No, tudi pri večigralstvu se solidno odreže. Hujših napak igrama res ne gre očitati, saj njuni snovalci dobro vedo, kako se stvari streže, malce gre v nos le dejstvo, da vsako leto reciklirajo malodane enak naslov, ki ga tržijo za polno ceno.

Če bi želeli testirati svojo strahopetnost, si omislite Dead Space 2. Ko vas bodo na zapuščeni vesoljski postaji iz prezračevalnih jaškov naskakovali lovecraftovski nekromorfi, bodo šle dlake pokonci tudi najbolj pogumnim med vami. Pri tem je obvezen primeren ambient z ugasnjeno lučjo in dobrim ozvočenjem. Ponečedene spodnjice zagotovljene!

"S svojim chaotic evil coprnikom najraje udriham po nemočnih" V letu 2011 so na svoj račun nedvomno prišli vsi strastni ljubitelji igranja domišljijskih vlog. Med najbolj opevanimi je seveda zmajevski Elder Scrolls V: Skyrim, v katerem lahko brez posebnega truda zapravite tudi po več tednov svojega življenja. Upravičil je skoraj vsa pričakovanja in postal najresnejši kandidat za igro leta. Več o njem si lahko preberete v našem obširnem opisu.

Spregledati ne gre tudi Witcherja 2, ki nas ponese v fantazijski svet brez primere. Bolj kot na prostranosti gradi na globini zgodbe in bojevalnega sistema, prav tako pa je ena od iger iztekajočega se leta, ki so videti najlepše. Frpjske štrene obema meša pravomoška sekljačina Dark Souls, ki zna s svojo neodpustljivostjo in netoleranco do napak na rob živčnega zloma pripeljati še tako izkušene viteze, vendar kdor bo vztrajal do konca, bo deležen vsesplošnega občudovanja in čaščenja.

Čeprav ne spada konkretno v to kategorijo (kot tudi ne v katerokoli drugo), bomo tu omenili še peskovniško neodvisnico Minecraft, katere beta verzija je že nekaj časa nazaj obnorela svet, uradna končna verzija pa je izšla letos. Preprosto povedano gre za najboljši približek virtualnemu igranju z lego kockami, kjer iz okoliških naravnih surovin ustvarjamo svet po lastnih željah, edina omejitev pa je naša domišljija.

"Messijeve nožne spretnosti se skrijejo proti mojim hitrim prstom" Izbira sebi ljube športne simulacije je bržkone odvisna od tega, kateri šport imate raje. Če najbolj uživate ob pogledu na sveže pokošeno zelenico, je za vas prava izbira FIFA 12, ki z licenčno pokritostjo in realizmom predstavlja ultimativni žogobrc.

Ob skorajšnjem začetku sezone v čezlužni košarkaški ligi je zelo aktualen tudi NBA 2K12, ki glede na lansko verzijo prinaša predvsem izboljšano obrambo in še bolj življenjsko gibanje košarkarjev. Tekma zdaj deluje res televizijsko. Za ljubitelje ledenih ploskev pa je spet na voljo le EA-jev NHL 12, ki se od lanskoletne inačice razlikuje bolj kot ne le po posodobljenem igralskem kadru ekip.

"Če bi šla sobnim dirkačem zaslužena slava, bi bil bolj znan od Schumacherja" Za hitrostne navdušence je tisti pravi naslov, s katerim boste pod svojo zadnjico resnično začutili hrumenje motorja, Forza Motorsport 4. Na izbiro imate malo morje avtomobilov, ki segajo od balkanske legende golfa II GTi do največjih eksotov tipa Bugatti Veyron Super Sport, med dirjanjem po strminah čudovito izpeljanih prog pa se bodo napasle tudi vaše oči. Forza je uravnotežen naslov, saj je primerna tako začetnikom, ki jih postopoma vodi skozi prve ovinke, kot tudi starim mačkom, ki poznajo že vsako bankino največjih svetovnih dirkališč. Igra sicer domuje le na Xboxu 360, tako da če ga nimate, boste primorani pogledati za drugimi naslovi.

Toplo priporočamo, da se najprej ozrete za arkadnim relijem DiRT 3 ter simulacijo formule 1 F1 2011. V prvem boste svoje vratolomne vozniške sposobnosti preizkusili na peščenih in ledenih brezpotjih, drugi pa daje večji poudarek realizmu. Svoj bolid boste na razmočenih cestiščih Monte Carla namreč le stežka krotili, zraven pa se boste še ure in ure ubadali z nastavitvami krilc in prestavnih razmerij. Za karseda avtentičen občutek si v kombinaciji z volanom omislite še pregrešno drago navidezno kabino, čedne hostese, ki jih vidimo postavati v boksih, pa si boste morali žal pričarati le v mislih.

"Svoj božji kompleks najbolje zadovoljim, ko poveljujem množicam" Kot zapriseženi strateg se najbrž zavedate, da vam le kombinacija miši in tipkovnice omogoča res efektivno poveljevanje. Če bi radi sledili vojaškim stopinjam svojih staršev, potem imate srečo, saj prav na vas čaka potezni Total War: Shogun 2, kjer boste pod svoje okrilje dobili armado japonskih samurajev, na katerih boste nato testirali svoje bojne formacije.

V kolikor vam je bližje vloga božjega odposlanca je za vas pravi naslov From Dust, kjer boste krojili usodo starodavne nacije, ki se trudi preživeti. Tisti z dobrim srcem jim boste pri tem pomagali z irigacijo in preprečevanjem naravnih katastrof, če pa vam iz glave poganjajo rožički, pa boste svoje nič hudega sluteče ljudstvo lahko zbrisali z obličja zemlje s pomočjo vrele lave, ali jih zasuli s plazom.

"Pravih pretepov se izogibam, na virtualnih ulicah sem glavni" Glede na to, da ste pretepaški navdušenec, menimo, da si lastite vsaj eno konzolo, saj so le te edini pravi sistem za mikastenje. Da bi bila izkušnja še bolj boleča za nasprotnika, pobrskajte še za kakovostnim "arcade stickom".

Prav prijetno letošnje presenečenje je bil krvavi Mortal Kombat, ki si lasti zelo spodoben borilni sistem, vrača pa tudi slavne usmrtitve, kot je Sub-Zerovo trganje hrbtenice. Mlajsk! Alfa in omega na tem področju s svojo uravnoteženostjo in privlačnim videzom sicer ostaja Super Street Fighterju IV Arcade Edition in če niste lastnik katere od prejšnjih različic uličnega bojevnika, naj bo to vsekakor vaša prva izbira.

"Še vedno objokujem dobre stare čase. Šmrc." Za stare nergače, ki še kar ne morete pozabiti let, ko so bile igre še izvirne in so imele dušo, je letos izšlo kar nekaj v sodobne barve preoblečenih "remakov". Avanturi Ico in Shadow of Collossus sta svoj čas pomenili prelomnico, zdaj pa se ju lahko na PS3-ju naužijemo v izboljšani podobi. Kot njega dni ju še vedno krasijo neopisljiva igralnost, čaroben svet in epska zgodba, ki bo otoplila srce še tako hladnim zadrtežem.

HD vizir si je nadel tudi vesoljski marinec Master Chief, ki je z igro Halo: Combat Evolved pred desetimi leti na Xboxu sprožil pravo revolucijo med streljačinami. Z dobro strukturo stopenj in uravnoteženostjo orožij še vedno nudi odlično dinamiko osrednje kampanje, močno zabavno pa ostaja tudi večigralstvo. Hudi nostalgiki, katerih oči ob sodobnih svetlobni efektih in pisani barvni paleti skoraj oslepijo, lahko po mili volji preklopite v starinski pogled in uživate, kot da ne bi nikoli zapustili leta 2001.

Ste eden tistih, ki se začnejo sliniti ob misli na bujno oprsje plenilke grobov Lare Croft in ste v njenih avanturah do onemoglosti vrteli kamero, da bi si ga ogledali še pobliže? Kot nalašč za vas je letos izšla antologija Tomb Raider Trilogy, ki vsebuje TR: Anniversary, TR: Legend in TR: Underworld. "Aduti" Lare v visoki ločljivosti dobijo nove razsežnosti, potešile pa vas bodo tudi njene akrobatsko-miselne in strelske sekvence. JozeljniHD!

"Nekaj za mularijo, da bo končno mir pri hiši" Otročad zna biti nadležna, ponavadi najbolj takrat, ko ste sredi kakšnega pomembnega opravila, kot je zaslužen popoldanski počitek. Četudi staroslovansko prepričanje veleva, da pamže ob neposlušnosti vržete čez koleno, jim v roke naslednjič raje porinite igralni plošček, v DVD-režo pa zadegajte katero od risankastih ploščadnic, kot so Rayman Origins, Sonic Generations ali LittleBigPlanet 2. Izognili se boste slabi volji, učinek pa bo boljši.

Če ste zagovornik zdravega življenja in ne želite, da bi malčki pred zasloni zakrneli, jim na Xbox naložite kinektični Dance Central 2. Ob ritmih sodobne glasbe bodo poplesavali celotno popoldne, zvečer pa brez ugovarjanja utrujeni zlezli v posteljo. Predpogoj je le dovolj veliko plesišče.

Ne spreglejte