Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
2. 2. 2015,
16.39

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Amazon Jeff Bezos Amazon Prime Matic Tomšič

Ponedeljek, 2. 2. 2015, 16.39

6 let, 7 mesecev

Amazon znova na zeleni veji, bo tako tudi ostalo?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Po nekaj vprašljivih poslovnih potezah in slabih finančnih rezultatih si je spletni trgovec v zadnjem četrtletju leta 2014 opomogel. Delnica je zrasla, vlagatelji pa so si lahko vsaj malo oddahnili.

Ameriški internetni veletrgovec Amazon je zadnje četrtletje lanskega leta, ki so ga zaznamovale slabe poslovne odločitve, sklenil z dobičkom v višini 241 milijonov dolarjev oziroma 213 milijonov evrov. Rezultat je presenetil vlagatelje in finančne analitike, ki so pričakovali in napovedali vsega tretjino omenjenega zneska. Zaradi nepričakovane dobre novice je na dan objave četrtletnih poslovnih rezultatov kar za 14 odstotkov poskočila tudi vrednost Amazonovih delnic, piše Business Insider. Tako visoko ni bila že več kot šest mesecev.

Kako se je podjetju, katerega direktor Jeff Bezos, ki ima na Amazonovo delnico vezan velik delež premoženja in je lani zaradi njene nihajoče vrednosti izgubil kar 3,5 milijarde evrov, po katastrofalnem letu znova uspelo zavihteti na zeleno vejo in pridobiti zaupanje vlagateljev? Gre le za naključje ali bo uspeh trajal?

Zapravljali še več, a predvsem tam, kjer šteje najbolj Poslovni odhodki Amazona so se v zadnjem četrtletju leta 2014 dvignili za 15 odstotkov na 28,74 milijarde ameriških dolarjev (25,42 milijarde evrov), kar pa je bilo precej manj od pričakovanj poslovnih analitikov.

The New York Times piše, da so pri Amazonu resno vzeli nasvete vlagateljev, naj omejijo brezglavo nakupovanje drugih podjetij in širjenje v številne gospodarske sfere, v katerih po mnenju mnogih (še) nimajo kaj iskati (dober primer je polom pametnega telefona Fire Phone). Po pisanju tujih medijev so pri Amazonu v zadnjem četrtletju največ sredstev za pospeševanje prodaje vložili v izboljšanje storitev dostave in prenovili številne centre za distribucijo oziroma postavili nekaj novih. "Amazonova dostava je v zadnjem četrtletju postala veliko bolj učinkovita, hkrati pa so tudi nehali zapravljati kot pijani gusarji," se je za CNBC slikovito izrazil analitik družbe Wedbush Securities Michael Pachter.

Je ključ do trajnostnega uspeha morda Amazon Prime? Vodstvo Amazona je ob objavi četrtletnih poslovnih rezultatov razkrilo tudi nekaj številk, ki pričajo o uspešnosti storitve Amazon Prime. Gre za plačljivo ugodnost, ki Amazonovim strankam ponuja zelo hitro dostavo naročenih artiklov, neomejen dostop do filmov in televizijskih serij v digitalnem kinu Prime Instant Video, poslušanje glasbe v storitvi Prime Music, 500 tisoč e-knjig za bralnik Kindle in dostop do oblaka Amazon Cloud Drive. Letna naročnina na Amazon Prime znaša 99 dolarjev oziroma 87 evrov.

Direktor Amazona Jeff Bezos ni razkril točnega števila naročnikov, je pa pojasnil, da je uporaba storitve Amazon Prime leta 2014 na globalni ravni zrasla za 53 odstotkov. V analitični družbi Wedbush Securities medtem ocenjujejo, da za ugodnosti Prime plačuje 35 milijonov Amazonovih strank.

Vprašanje, ki najbolj zanima vlagatelje Je dober poslovni izid enkraten dogodek ali lahko iz njega nastane serija? Nekateri finančni analitiki so vlagatelje že opozorili, da eno četrtletje zmernega zapravljanja še ne postavlja smernic za prihodnost. Nadaljnja uspešnost bo odvisna od tega, kolikšen del prihodkov bo Amazon smiselno vložil nazaj v podjetje, piše New York Times. Amazonov glavni finančnik Tom Szkutak je v odprtem pismu vlagateljem obljubil, da bo podjetje pri prihodnjih strateških naložbah bolj selektivno. Podrobnosti je izpustil, saj je Amazonov poslovni načrt za leto 2015 še na načrtovalski mizi.

Michael Pachter, Wedbushev analitik, je za CNBC povedal še, da trenutno še ne verjame v preobrat. "Za zdaj še ni jasno, ali je Amazonov četrtletni poslovni rezultat odraz dobrega dela ali le anomalija. Ko ga bodo ponovili dvakrat, trikrat, štirikrat, bom začel verjeti vanje."

Ne spreglejte