Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 7. 2015,
16.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

maščevanje Samo Tadin

Ponedeljek, 6. 7. 2015, 16.01

8 let

Za maščevanje ime ni pomembno, dovolj je policijska uniforma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Smrt policista Igorja Mauserja, ki je v soboto dopoldne na Ižanski cesti po trku v policijsko vozilo podlegel poškodbam, je tretji primer nasilne smrti policista v času samostojne države.

Javnost se gotovo še spominja, da je lani avgusta vojak Dušan Petrovčič med rutinsko kontrolo prometa v Litiji ustrelil policista Damijana Kukoviča. Petrovčič je namesto zaporne kazni zaradi psihičnih težav dobil ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja, ki lahko traja največ pet let, in se nahaja na forenzičnem oddelku mariborske psihiatrije.

Prvi primer smrti policista sicer sega v leto 1997, ko je na dežurnega policista policijske postaje Kočevje streljal vojak, ki je kasneje storil samomor.

Tako v primeru vojaškega strelca kot v primeru umora 33-letnega Igorja Mauserja in poskusa uboja 26-letnega policista Kristijana Čoža, ki je bil skupaj s pokojnim policistom napoten na lažni interventni dogodek zaradi kršitve javnega reda in miru na Igu, storilcu, 44-letnemu Samu Tadinu, sploh ni bilo pomembno, kdo nosi policijsko uniformo.

Tudi vojak bi streljal v kateregakoli policista, ki bi mu prekrižal pot Tudi Dušan Petrovčič bi streljal v kogarkoli, ki bi mu prekrižal pot v policijski uniformi, tako kot naj bi po dozdajšnjih ugotovitvah policije Samo Tadin po prijavi domnevnega nasilja na Igu v zasedi čakal policijsko vozilo, nato pa pritisnil na plin in namerno trčil v policijsko vozilo.

Predstavniki policistov so ogorčeni in opozarjajo, da se napadi na policiste vrstijo. Tako so skoraj dnevno priča grožnjam ljudi, ki se znajdejo v policijskih postopkih, direktorja policije Marjana Fanka pa skrbijo predvsem nepredvidena in ekstremna ravnanja posameznikov, ki se kažejo v obliki nenadnih in maščevalnih napadov tako na policiste kot institucije.

Korošec si je nesrečo, v kateri naj bi ga poškodoval policist, izmislil Marca 2011 so policisti denimo obravnavali primer takrat 39-letnega Korošca, ki je v zdravstvenem domu Muta poiskal pomoč, ker naj bi ga dan prej v nesreči poškodoval policist. Preiskava je pokazala, da si je nesrečo preprosto izmislil, ker se je hotel maščevati policistom, ki so ga zaradi prometnih prekrškov oglobili za 1000 evrov.

Najprej zažgal garažna vrata policije, nato z lesenim kijem poškodoval dve službeni vozili Septembra 2014 so mariborski policisti aretirali 23-letnega Mariborčana, ki so ga sumili, da je dva meseca prej z bencinom polil garažna vrata mariborske prometne policije in povzročil požar. Nekaj dni prej je z lesenim kijem poškodoval dve policijski vozili.

Z lesenim kijem je razbil bočno ogledalo službenega vozila pred policijsko postajo Maribor ll, nato se je s kolesom odpeljal pred mariborsko policijsko upravo in z istim kijem razbil steklo opel astre. Motiv naj bi bil maščevanje policistom, ki so ga večkrat kaznovali zaradi cestnoprometnih prekrškov.

Trije policisti lani umrli v prometni nesreči A policisti ne umirajo le pod streli največkrat neuravnoteženih posameznikov, temveč tudi na cesti. Junija je tako minilo leto dni od tragične nesreče na štajerski avtocesti, v kateri sta umrla dva policista, dva dni pozneje pa še policistka.

Sedem policistov se je namreč s kombijem ustavilo na odstavnem pasu avtoceste zaradi slabo zaprtih vrat prtljažnika, takrat pa je vanje trčil romunski voznik tovornjaka.

Ne spreglejte