Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 5. 2014,
13.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 16. 5. 2014, 13.57

8 let

Z vdorom v informacijski sistem oškodovala igralnico za več kot 11 tisoč evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Po tem, ko je gospodarska družba, ki se ukvarja s prirejanjem iger na srečo, podala prijavo, da jih je neznani storilec novembra 2013 oškodoval za več tisoč evrov, je stekla kompleksna preiskava.

Sprva so med preiskavo ugotovili, da je storilec na neugotovljen način spremenil vrednost igralnih bonov v igralnem salonu in jih pozneje z višjo vrednostjo menjal za gotovino v samopostrežni blagajni v prostorih igralnice.

Med preiskavo so policisti ugotovili, da sta se za izvršitev kaznivih dejanj združila 37-letni državljan Slovenije in 47-letni državljan Italije. Igralne bone je nato zamenjal za gotovino Ko je slovenski državljan v informacijskem sistemu igralnega salona spremenil vrednosti igralnih bonov na višje, se je v prostore igralnice vrnil italijanski državljan in jih na samopostrežni blagajni zamenjal za gotovino.

Po izvršenem kaznivem dejanju je slovenski državljan poskušal izbrisati sledi v informacijskem sistemu igralnega salona, ki bi potrjevale vdor v informacijski sistem in prisotnost italijanskega državljana v prostorih igralnice, vendar pri tem ni bil najbolj uspešen. Pri preiskavi sodelovali tudi italijanski varnostni organi Pri forenzični preiskavi informacijskega sistema so našli elektronske dokaze in elektronske podatke, potem pa so izvedli še druge preiskovane ukrepe, ki so pripomogli k identifikaciji in prijetju storilcev.

Po opravljeni identifikaciji italijanskega državljana so pri preiskavi kaznivih dejanj sodelovali tudi italijanski varnostni organi, ki so pri italijanskem državljanu opravili hišno preiskavo in zasegli več predmetov. Slovenski državljan oškodoval več družb S podrobnimi forenzičnimi preiskavami podatkov elektronskih naprav in preostalimi oblikami policijskega dela so ugotovili, da je slovenski državljan na podoben način vdrl v informacijske sisteme še najmanj štirih gospodarskih družb, ki se ukvarjajo s prirejanjem iger na srečo na območju Slovenije, v eni izmed teh gospodarskih družb pa je s pomočjo italijanskega državljana spremenjene igralne bone prav tako menjal za gotovino.

V okviru kriminalistične preiskave je bilo zoper osumljena zbranih dovolj materialnih in drugih dokazov za podajo kazenske ovadbe zaradi utemeljenega suma storitve dveh kaznivih dejanj velike tatvine, za katero je zagrožena kazen do petih let zapora, in petih kaznivih dejanj napada na informacijski sistem, za katera je zagrožena kazen do dveh let zapora.

Ne spreglejte