Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 8. 2013,
9.21

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Nedelja, 11. 8. 2013, 9.21

8 let, 5 mesecev

Video in foto: Pogorelo je 50 hektarjev površin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Na Po celodnevnem gašenju požara na Trstelju je 250 gasilcem iz številnih severnoprimorskih in kraško-notranjskih prostovoljnih in poklicnih gasilskih enot uspelo lokalizirati požar na Trstelju.

Požar je izbruhnil okrog tretje ure zjutraj, po neuradnih informacijah naj bi bil podtaknjen. Kot je povedal poveljnik novogoriških poklicnih gasilcev Simon Vendramin, je požar pod nadzorom. Na požarišču bo preko noči ostalo okrog 200 gasilcev, ki bodo čistili robove požarišča ter izvajali požarno stražo. Občasno namreč na delih, ki so že pogoreli, izbruhne novo žarišče, ki ga je potrebno pogasiti. Z intenzivnim gašenjem bodo nadaljevali jutri.

Požar je zajel okrog 50 hektarjev površin, kljub bližini pa ni ogrozil vasi Lipa ali Stjenkove koče na vrhu Trstelja. Območje je bilo precej zaraščeno z gosto podrastjo in pretežno borovimi drevesi, zato je bilo za gašenje zelo težko dostopno. K širjenju požara je precej pripomogel tudi veter, ki je pihal po pobočju.

Gasilcem sta pri gašenju pomagala tudi dva helikopterja Slovenske vojske. Po dogovoru obrambnih ministrov bi slovenskim gasilcem pri gašenju pomagala tudi hrvaška gasilna letala, vendar njihovo posredovanje ni bilo potrebno.

Na tem območju je velik požar uničeval gozdnato območje že leta 2006. Tedaj so ga z velikim naporom in ob pomoči gasilcev iz celotne države uspeli pogasiti šele po dobrem tednu dni.

Na območje Velikega Rogatca poklicali helikopter Medtem pa se je znova razplamtel požar na območju Velikega Rogatca v občini Luče, je poročal POP TV. Po poročanju televizije so na območje poklicali enega od helikopterjev Slovenske vojske, saj teren za večja gasilska vozila ni dostopen. Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje se je požar v občini Luče tekom noči zaradi vetra razširil na dva hektarja površine, zaradi vetra in termike pa se je širjenje nadaljevalo v desno in levo stran pobočja proti vrhu. Požar po informacijah uprave ne ogroža objektov.

Danes je sicer v državi enako kot prejšnje dni zaradi suše in visokih temperatur izbruhnilo več manjših požarov. Velika požarna ogroženost še vedno velja na območju občin: Koper, Izola, Piran, Ilirska Bistrica, Pivka, Postojna, Sežana, Divača, Hrpelje - Kozina, Komen, Vipava, Ajdovščina, Nova Gorica, Kanal, Brda, Miren - Kostanjevica, Renče - Vogrsko in Šempeter - Vrtojba. Enako velja za občine Tolmin in Kamnik. V tem času je v omenjenih občinah v naravnem okolju prepovedano kuriti, sežigati ali uporabljati odprti ogenj, puščati ali odmetavati goreče ali druge predmete ali snovi, ki lahko povzročijo požar.

Ne spreglejte