Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 7. 2013,
15.32

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 7. 2013, 15.32

8 let, 2 meseca

Varno ustavite in takoj pokličite policijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kranjski operativno-komunikacijski center je bil danes ob 11.30 obveščen, da neznani voznik vozi po avtocesti v nasprotno smer. Policija svetuje, kako ravnati v takšnih primerih.

Klicatelj je policiste obvestil, da modri osebni avtomobil znamke Citroën za vožnjo proti Hrušici na Jesenicah uporablja nasprotno smerno vozišče, ki je sicer namenjeno prometu vozil za vožnjo proti Kranju.

Vožnja po nepravilni strani avtoceste se zaradi velikih hitrosti in hudih napak voznikov velikokrat konča s hudimi posledicami, zato so policisti takoj po sprejemu obvestila zaprli uvoze na avtocesto proti Kranju in preusmerili promet z avtoceste na vzporedne lokalne ceste, so sporočili s policije.

Razlogov je več Zakaj je voznik vozil v nasprotno smer, še ni znano. Nevarnost je voznik sicer lahko povzročil namerno (z objestno vožnjo, zaradi stav itd.), nenamerno (z opustitvijo dolžnih ravnanj v prometu, z vožnjo pod vplivom alkohola ali mamil oziroma drugih psihoaktivnih snovi, ko bi se voznik sicer moral zavedati svojih ravnanj, pa se jih ne) ali pa zaradi slabše psihofizične sposobnosti za vožnjo, saj zlasti nekateri starejši vozniki niso vajeni vožnje po avtocestah in lahko nehote zapeljejo v nasprotno smer.

Ne glede na vzrok, je takšno početje izjemno nevarno, opozarjajo na policiji. Policisti se po naznanitvi takšnih dejanj takoj odzovejo in poskušajo storiti vse, da bi zavarovali življenje in premoženje ljudi.

Tudi če ste pomotoma zapeljali na nasprotno stran, ustavite in pokličite policijo Voznikom, ki bodisi hote bodisi nehote zapeljejo na nasprotno smerno vozišče avtoceste, tako policisti svetujejo, naj, takoj ko ugotovijo, da se po avtocesti vozijo v napačno smer, ustavijo vozilo, po možnosti zunaj vozišča in tako, da ne ogrožajo sebe in drugih prometnih udeležencev. O tem naj takoj obvestijo tudi policijo, ki bo poskrbela za ustrezno zavarovanje vozila in kraja na avtocesti.

Preostalim voznikom policisti svetujejo, naj, takoj ko so obveščeni oziroma ko vidijo, da po avtocesti iz nasprotne smeri prihaja vozilo, zmanjšajo hitrost in vključijo vse štiri smernike. Vozijo naj posebej previdno, na varni razdalji do vozila pred njimi, po desnem smernem vozišču in naj ne prehitevajo, saj vozniki, ki vozijo v nasprotno smer, za vožnjo pogosto uporabljajo prehitevalni pas. Tisti, ki je na avtocesto v nasprotni smeri zapeljal po pomoti, je namreč prepričan, da vozi pravilno, in bo za vožnjo praviloma uporabljal prehitevalni pas.

Če je mogoče, naj se vozniki umaknejo na najbližje počivališče ali zapustijo avtocesto. O voznikih, ki vozijo v nasprotno smer, naj takoj tudi obvestijo policijo na interventno številko policije 113. Policisti takšnega voznika poskušajo čim prej ustaviti in vozilo odstraniti na odstavni pas oziroma na drug primeren prostor.

Globa 1200 evrov in 18 kazenskih točk Vozniki, ki uporabljajo avtoceste, naj spremljajo tudi signalizacijo pred in v predorih ter na portalih, upoštevajo pa naj ukrepe policije in upravljavca avtoceste. Upoštevanje teh pravil in nasvetov je namreč lahko tudi meja med življenjem in smrtjo.

Vožnja v nasprotni smeri na avtocesti je sicer prepovedana po zakonu o pravilih cestnega prometa. Voznik se za hujši prekršek kaznuje z globo najmanj 1200 evrov, s stransko sankcijo 18 kazenskih točk in takojšnjim začasnim odvzemom vozniškega dovoljenja.

Nevarnega voznika policisti niso izsledili, vse pa prosijo, naj si v takšnih primerih pokušajo zapomniti registrsko številko, znamko in tip vozila ter lokacijo, kjer so ga opazili.

Ne spreglejte